RTRO app voor korte filmpjes

De beste iPhone-apps voor korte video’s en filmpjes

Dankzij Instagram, Snapchat en Vine gingen we een jaar of vijf geleden opeens allemaal korte filmpjes maken. Vine bestaat niet meer, maar er zijn nog talloze diensten waarmee je korte filmpjes kunt maken. In dit overzicht hebben we een aantal apps verzameld, zowel voor het maken van korte filmpjes als voor het bekijken. Leuk om te delen en je hebt er vaak geen uitgebreide videoskills voor nodig!

Apps voor korte filmpjes

Er zijn heel wat apps waarmee je korte filmpjes kunt maken, soms met een heel verschillende insteek. In deze lijst zetten we ze voor je op een rij, waarbij opvalt dat ze steeds vaker gebruik maken van kunstmatige intelligentie (AI). Dit wordt gebruikt om de achtergrond weg te halen of om spectaculaire effecten toe te passen.

De populairste diensten voor korte video’s

Wil je je korte video posten, dan kun je terecht bij deze drie diensten:

  • TikTok: Bij deze app draait alles om korte video’s. Ze mogen tussen de 5 en 120 seconden lang zijn.
  • Instagram Reels: Korte video’s die op je profiel en in de feed verschijnen. In tegenstelling tot Instagram Live-video’s zijn ze vooraf opgenomen. Ze mogen maximaal 90 seconden lang zijn.
  • YouTube Shorts: De eigen YouTube-variant voor korte video’s, die maximaal 60 seconden lang mogen zijn.

Elke dienst heeft z’n eigen sterke punten. Maar voordat je hier video’s kunt publiceren, moet je ze wel eerst maken. Er zijn verschillende apps waarmee je dat kunt doen. Instagram bevat allerlei tools en filters waarmee je je video’s een eigen uiterlijk kunt geven. En voor YouTube Shorts biedt YouTube een ingebouwde camerafunctie met diverse tools om je shorts te maken en vervolgens te uploaden.

Live Photos met de Camera-app

Je hebt geen speciale app nodig om een leuke, korte video te maken. Gebruik gewoon de Live Photo’s die je met de iPhone-camera kunt maken! Dit zijn korte filmpjes van een paar seconden met geluid en beweging. Je kunt er na het maken van de video extra effecten aan toevoegen, zoals een stuitereffect of herhaling. Als je de Live Photo omzet naar een gif of korte video, kun je dze

Bekijk ook

Live Photos: alles over de bewegende foto's op iPhone en iPad

Met Live Photos breng je stilstaande plaatjes tot leven. Een Live Photos is namelijk een bewegende foto, vergelijkbaar met een korte video of gif. Wat is het precies, op welke toestellen werken Live Photos en wat kun je ermee? In deze uitleg lees je er alles over.

RTRO-app.

RTRO

Moment, de maker van de externe cameralenzen voor de iPhone, heeft ook een app voor korte filmpjes. RTRO is, zoals de naam al verklapt, een camera-app die draait om ouderwetse beelden. De app heeft allerlei vintage-filters, waarmee je filmpjes maakt die eruitzien alsof je ze al jaren geleden gemaakt zijn.

Je kan in de app korte filmpjes maken tot 60 seconden en je kan tussentijds pauzeren. Doordat het om korte filmpjes gaat, kun je ze makkelijk delen via Instagram of TikTok. Je kan ook tussentijds wisselen van lens. De app is gratis te downloaden, maar heeft wel dan wel wat beperkingen. Extra functies kun je voor een paar euro bijkopen, maar je kan je ook abonneren op de betaalde dienst.

InShot

Inshot is een professionele video-editing app waarmee je artistieke en indrukwekkende korte video’s kunt maken voor platformen zoals TikTok, Instagram en YouTube. De app bevat naast video-editing ook een collagemaker en een foto-editor, waarmee je bij voorbeeld foto-diavoorstellingen kunt maken. Basisfuncties voor videobewerking zoals knippen, splitsen en samenvoegen zijn gemakkelijk teogankelijk. Ook handig is dat je de snelheid van je video kunt wijzigen van 0,2x tot 100x en dat je videoclips kunt terugspoelen. Je kunt er ook foto terug te spoelen. Daarnaast heeft InShot enkele professionele functies zoals AI-gebaseerde lichaamseffecten, picture-in-picture (PIP), kleurkiezers, stemveranderaars, geavanceerde snelheidsbewerking en maskers. Met InShot kun je ook green-screen video’s en andere geavanceerde functies toepassen. Als je wilt geef je je video een glitch- of retro-effect.

CapCut

CapCut wordt gemaakt door Bytedance, hetzelfde bedrijf dat ook TikTok maakt. Je vindt hierin verschillende tools voor het maken van korte video’s, zoals tekst en stickers, video-effecten en leuke filters. Verder kun je achtergrondmuziek toevoegen en de achtergrond uit een video halen. Je kunt er trouwens ook prima YouTube Shorts mee maken. Er is een desktopversie voor als je liever op de Mac aan de slag gaat met keyframe-animaties, vloeiende slow-motion en stabilisatie van je beelden. Ook zit er automatische ondertiteling, text-to-speech en meer in.

Funimate

Funimate is een gratis app (met in-app aankopen), geschikt voor iPhone, iPad en Mac. Je vindt in deze app een hoop tools voor animaties, overgangen, stickers, teksteffecten en meer. Op die manier kun je unieke YouTube Shorts en andere korte filmpjes maken. Nadeel is dat je in de gratis versie vrij veel reclames krijgt.

Vimeo Create

Vimeo ken je als een dienst waar je video’s kunt posten, maar het bedrijf maakt ook een krachtige AI-gebaseerde videotool genaamd Vimeo Create. Hiermee kun je heel goed korte video’s maken, dankzij meer dan 3000 video-templates. Je zkunt ze gebruiken voor Instagram Reels en dergelijke. Je kunt gemakkelijk je video’s bijsnijden, je tijdlijn bewerken, audio toevoegen en meer.

1 Second Everyday

Je hoeft je korte video’s natuurlijk niet op sociale media te plaatsen. Je kunt ze ook opslaan als een soort dagboek. Met deze app maak je elke dag een korte film van jezelf. Het duurt maar 1 seconde en het geeft je na verloop van tijd een mooi overzicht hoe je in de loop van de tijd qua uiterlijk bent veranderd. Je slaat de clips lokaal en op je Google-account op, waarbij je notities kunt koppelen aan elke clip, zodat je weet wat er rond die periode zoal speelde in je leven. Nadat je deze app een tijdje hebt gebruikt kun je de 1 seconde durende video’s achter elkaar zetten tot een langere video. Zo krijg je een heel persoonlijk filmpje. Sommige functies zijn alleen voor betalende gebruikers beschikbaar.

Apple Clips voor korte filmpjes

Voordat je een korte video kunt delen zul je er eentje moeten maken. Apple’s Clips-app is daar volledig op gericht, ook al is de app misschien nooit zo populair geworden als Apple had gehoopt. Met Clips kun je grappige korte video’s samenstellen en voorzien van effecten, perfect om op sociale media te delen. Er zitten ook retro-filters en allerlei stickers in. En wat ook erg handig is: je kunt de teksten die je inspreekt meteen laten uitschrijven naar tekst. Steeds meer mensen kijken video’s zonder geluid, dus dit kan dan erg handig zijn. Zoek je nog een gratis tool en een eenvoudige videobewerker die ook nog eens leuk in gebruik is, dan kun je Apple Clips zeker eens proberen.

Meer apps voor korte video’s

Er zijn nog meer apps waarmee je korte video’s kunt maken en bewerken. Kijk ook eens naar deze:

  • KineMaster-Video Editor&Maker (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 15.6+) - Een app voor diverse bewerkingen, waaronder video’s versnellen en vertragen.
  • VivaVideo - Video Editor&Maker (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 12.0+) - Een andere app voor videobewerking, waarmee je je video’s ook in 4K kunt exporteren.
  • Facetune Editor by Lightricks (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 15.0+) - Een aanrader als je zo mooi mogelijk in beeld wil zijn, met diverse tools om je gezicht strak te trekken en digitale make-up toe te passen.
  • Filto: Video Filters & Editing (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 11.0+) - Zoals de naam al doet vermoeden is deze app vooral goed in filters.

Lees ook ons overzicht van videobewerking op iPhone en iPad, met diverse tips voor nog meer apps.

Bekijk ook

De beste apps voor videobewerking op iPhone en iPad vind je hier

Wil je video's bewerken op de iPhone of iPad? Kijk dan eens naar deze apps voor videobewerking. Daarmee kun je onderweg je video al bijsnijden, voorzien van muziek en andere extra's.