bewegingstracker-apps

De beste locatietrackers voor je iPhone: kijk waar je bent geweest

De Moves-app is gestopt en daarom zijn we op zoek gegaan naar alternatieven. Met deze locatietrackers hou je in de gaten waar je bent geweest, bekijk je een lijst van locaties en weet je hoe lang jer er was. Maak kennis met Gyroscope, Arc en andere apps.

Locatietrackers voor je iPhone

Wil je bijhouden op welke plekken je bent geweest en of je wel genoeg hebt gelopen op een dag, dan kan een bewegings- of locatietracker uitkomst bieden. We hebben het hier niet over stappenteller-apps (die alleen maar meten hoeveel stappen je hebt gezet) of fitnessarmbanden (waar je speciale accessoires voor moet hebben), maar apps waarmee je op de iPhone je beweging kunt vastleggen. Deze apps bespreken we:

Moves-alternatieven

Waarom bewegingsapps? Enerzijds omdat Facebook heeft aangegeven te willen stoppen met Moves. Daardoor zijn veel gebruikers van Moves op zoek gegaan naar alternatieven. Een andere reden is omdat je met dergelijke bewegingsapps allerlei nuttige informatie kan verzamelen, waardoor je iets aan je (slechte) gewoontes kunt doen. Zo kun je bekijken hoeveel je nu écht beweegt op een dag en kun je overwegen of je bepaalde trajecten misschien lopend of fietsend zou kunnen afleggen. Een andere reden is van heel praktische aard: je hebt bijvoorbeeld een beroep waarbij je per uur of per minuut wordt afgerekend. Met een dergelijke app kun je precies zien hoe lang je bij een opdrachtgever of klant bent geweest, zodat je achteraf een juiste factuur kunt sturen. Denk bijvoorbeeld aan boekhouders of klusjesmannen die op locatie werken.

Ben je op zoek naar Moves-alternatief of een app om je beweging en activiteiten vast te leggen, dan zou je eens kunnen kijken naar onderstaande locatietrackers.

Locatietracker apps

iCulture adviseert: Arc App

Arc is wat ons betreft de beste app die we getest hebben. Met deze app kun je precies bijhouden waar je bent geweest, hoe lang je op een bepaalde locatie verbleef en hoe je afstanden hebt afgelegd. Met een learning engine bepaalt Arc of je hebt gelopen, gefietst of in bus of trein zat. Klopt de info niet, dan kun je het achteraf aanpassen. Met deze functies bevat Arc bijna alles wat je ook in Moves vond, waardoor het een uitstekende vervanger is. Je hoeft geen account aan te maken en bepaalt zelf of je data alleen lokaal opslaat, met iCloud synchroniseert of de metingen tijdelijk stopzet. Gebruikte je eerder de Moves-app, dan is het ook goed om te weten dat je je gegevens kan overzetten naar Arc. Lees ook onze uitgebreide review van Arc App.

Gyroscope

Gyroscope heeft onlangs een update gekregen naar versie 2.0 en dat was volgens de makers de ‘grootste update ooit’. De app wordt dan ook vaak genoemd als vervanger van Moves. Deze gratis app houdt je reisdoelen, beweegpatroon en bezochte plekken in de gaten en ordent ze ook in de nieuwe Places-functie. Voorheen had je voor Gyroscope een Facebook-account nodig, maar gelukkig kun je je tegenwoordig ook met een e-mailaccount registreren. Gyroscoop kijkt veel verder dan alleen je beweging en maakt ook een koppeling met data uit de Gezondheid-app. Je ziet precies hoe lang je ergens was en welk vervoermiddel je hebt gebruikt om er te komen. Achteraf kun je elke meting nog aanpassen, zodat je onbekende plekken een naam kunt geven. Ook kun je Moves-data importeren, maar je moet dan wel vóór eind juli 2018 een export van je huidige Moves-data hebben gemaakt.

Rego Pro

Rego Pro is misschien niet de meest voor de hand liggende optie om te proberen – al was het alleen maar vanwege de forse prijs van meer van 15 euro. In Rego kun je trajecten vastleggen op basis van GPX-data. Het is een soort privé-versie van Foursquare, de dienst waarmee je op allerlei plaatsen kunt inchecken. Ook wordt het wel de ‘bookmarks voor plaatsen’ genoemd. Je legt vast op welke plekken je bent geweest en niet zozeer welke vervoermiddelen je hebt gebruikt om van A naar B te komen. Met deze app kun je later terugzien waar je bent geweest. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als je reisblogger bent en achteraf wilt kunnen vertellen welke leuke plekjes je het ontdekt. Van mooie panorama’s tot leuke koffietentjes: je legt het allemaal vast met adres en eventueel een eigen foto. Zo maak je ongemerkt een persoonlijk reisdagboek. Eventueel kun je met de hand ook een pin op de kaart toevoegen. Rego Pro maakt gebruik van de openbare Foursquare-database om mogelijke plekken te suggereren. Dit wordt alleen gebruikt om het adres te achterhalen, je gegevens komen niet online te staan. Zo draag je dus niet bij aan Foursquare, maar profiteer je wel van de gigantische hoeveelheid data die het netwerk heeft verzameld. Het vastleggen van de GPS-coördinaten werkt ook als je geen internetverbinding hebt.

Je kunt een plaats voorzien van meerdere privéfoto’s. Op basis van je plaatsen kun je een collectie maken, zodat je een tripje kunt samenvatten. Ook kun je de punten exporteren in GPX- of KML-bestand. Via je (optionele) Rego-account kun je de collecties ook op andere apparaten bekijken of met anderen delen via een unieke URL. Alle data bewaar je lokaal, als je dat wilt. Maar: privacy heeft wel een prijs.

Geofency

Wil je de locatietracking gebruiken voor beroepsmatige activiteiten, dan is Geofency een betere oplossing. Deze app is wat meer gericht op tijdregistratie. De app houdt automatisch je locatie bij op de iPhone, iPad en Apple Watch. Je hoeft niet meer handmatig in te checken op een bepaalde locatie of een timer te starten. Geofency legt op basis van je GPS-coördinaten automatisch je aankomst- en vertrektijden vast, zodra je uit een bepaald gebied vertrekt. Je kunt zelfs je slimme huis-apparaten aansturen op basis van aankomst en vertrek, bijvoorbeeld het in- en uitschakelen van de lampen. Maar Geofency is vooral bedoeld voor het vastleggen van gewerkte uren, bezoeken aan klanten, lunchtijden en dergelijke.

Je kunt achteraf je uren administreren, maar natuurlijk kun je het ook gebruiken in je vrije tijd om bijvoorbeeld te kijken hoe lang je wekelijks in de sportschool bent en of het nog wel zin heeft om lid te blijven. Je krijgt een grafische weergave van de plekken waar je bent geweest, met statistieken voor dagen, weken en maandne. Ook zie je op de kaart op welke plekken je was. Exporteer je gegevens via iCloud, CalDAV of Exchange en bekijk ze vervolgens op je Mac of pc. Alle data blijft lokaal.

Apple’s locatietracking

Apple heeft op de iPhone ook een functie voor belangrijke locaties, waar je niets voor hoeft te doen. Je toestel houdt automatisch bij op welke plekken je bent geweest en hoe lang je er bent blijven hangen. Je kunt niet zien welke vervoermiddelen je hebt gebruikt en de metingen zijn soms ook wat minder nauwkeurig en gedetailleerd dan de apps die we in deze lijst bespreken, maar het kan een uitkomst zijn als je je afvraagt: waar was ik ook alweer? De veelbezochte locaties vind je gewoon terug via de Instellingen-app van je iPhone. Wil je dit liever niet, dan kun je de locatiefuncties ook uitschakelen.

Meer locatietrackers

Er zijn nog meer locatietracker-apps waarmee je je locatie kunt vastleggen, maar vaak hebben ze nét een andere insteek:

  • Quantified Map (gratis, iPhone/iPad, iOS 13.0+) - Maak persoonlijke kaarten van de plekken waar je geweest bent, zodat je een visualisatie van je dag krijgt.
  • Visits Journal (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 13.2+) - Legt vast op welke plekken je bent geweest.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Een andere app die locaties vastlegt waar je bent geweest.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Kijk hoeveel ‘tegels’ je van het aardoppervlak je hebt bezocht met de Strut-app.
  • Foursquare Swarm: Check-in App (gratis, iPhone/ Watch, iOS 10.0+) - Een ietwat vreemde eend, omdat je handmatig moet inchecken op locaties. Je doet dit openbaar, waarbij mensen die je toestemming hebt gegeven kunnen zien waar je bent.
  • Map My Run by Under Armour (gratis, iPhone/ Watch + IAP, iOS 12.0+) - Bedoeld voor wandelaars en hardlopers. Route en locaties vastleggen tijdens het sporten.
  • LocaToWeb (€0,99, iPhone, iOS 10.0+) - Familie en vrienden kunnen je positie live op de kaart volgen met deze app.
  • FollowMee GPS Location Tracker (gratis, iPhone/iPad, iOS 11.0+) - Installeer de app op een iPhone waarvan je de locatie precies wilt volgen. Kan als spionage-app gebruikt worden, dus pas op.

Suggesties van lezers
Deze app zou je ook eens kunnen proberen:

Privacy van locatietrackers

Dit soort apps kunnen alleen goed werken als ze heel veel data van je verzamelen en daar blijft altijd een risico aan kleven. Je moet de ontwikkelaar maar vertrouwen dat hij echt zorgvuldig daarmee omgaat. Het is dan ook een persoonlijke afweging of je de info die je met een dergelijke app vergaart nuttig genoeg vindt, om daarmee een stukje privacy in te leveren. Voor mensen die op uurbasis werken kan het een simpele afweging zijn.

Een punt van aandacht is dat je bij apps van kleine, goedbedoelende ontwikkelaars nooit weet of de app op termijn wordt overgenomen door een groot bedrijf zoals Google of Facebook. Daardoor kunnen je data alsnog in de grote grabbelbak komen. Tja, wat zou jij doen als je als ontwikkelaar een paar miljoen krijgt aangeboden? We hebben Arc gekozen als onze favoriete app vanwege de mogelijkheid om data alleen lokaal op te slaan. Bovendien kun je de data (ook lokaal) exporteren naar GPX-formaat, zodat je data niet blijft vastzitten in de app als je er ooit mee wilt stoppen.

Ben je meer op zoek naar een stappenteller-app, dan helpen we je daar ook mee op weg. Ook hebben we een overzicht van wandelapps.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!