Belangrijke locaties op je iPhone

Zo bekijk je belangrijke locaties op de iPhone

Je iPhone houdt standaard bij waar je allemaal geweest bent, zodat je bijvoorbeeld suggesties krijgt op basis van veelbezochte locaties. In deze tip leggen we je uit hoe je deze belangrijke locaties bekijkt en hoe je het uitschakelt.

Belangrijke locaties op iPhone en iPad

Als je de locatievoorzieningen in iOS ingeschakeld hebt, houdt je iPhone automatisch alle plekken bij waar je geweest bent. Dit wordt gebruikt om vast te stellen waar voor jou belangrijke locaties zijn, bijvoorbeeld thuis en werk.

Wat zijn belangrijke locaties op de iPhone?

De functie Belangrijke locaties houdt bij waar je geweest bent. Sinds iOS 15 kun je alleen de drie laatst bezochte belangrijke locaties zien. In eerdere iOS-versies was het mogelijk om een gedetailleerdere lijst te bekijken van locaties te bekijken, inclusief tijdstippen. iCloud leert deze locaties kennen en kan het in andere apps gebruiken. Het helpt bijvoorbeeld met het geven van suggesties in de Kaarten-, Agenda- en Foto’s-app. Als de iPhone ziet dat je elke werkdag op een vast tijdstip naar je werk reist, dan geeft de Kaarten-app op een gegeven moment een suggestie hoe lang het zal duren om naar je werk of naar een bepaalde afspraak te komen. De locaties die je vaak bezoekt worden dus hier bijgehouden. Wil je liever zelf belangrijke locaties zoals thuis, werk en school instellen, dan kan dat ook.

Bekijk ook

Werk, huis en school instellen voor de Zoek mijn-app en Apple Kaarten

De Zoek mijn-app geeft meldingen als je je spullen hebt achtergelaten. Soms wil je dat niet. Door in de Zoek mijn-app de locatie van werk, school en thuis in te stellen, zorg je dat ze als vertrouwde locatie worden gezien. Ook kun je deze locaties instellen om er gemakkelijk naartoe te navigeren.

Belangrijke locaties op iPhone bekijken in iOS 15 en later

Om de belangrijke locaties te bekijken, doe je het volgende:

 1. Ga op je iPhone of iPad naar Instellingen > Privacy en beveiliging > Locatievoorzieningen.
 2. Scroll helemaal naar onderen en tik op Systeem.
 3. Tik op Belangrijke locaties.
 4. Identificeer jezelf met Face ID, Touch ID of je toegangscode.
 5. Je ziet nu een lijst met de drie laatst bezochte locaties, zoals Thuis en Werk.

Belangrijke locaties iPhone
Dit zijn belangrijke locaties in iOS 15 en later. Vanwege privacy is de kaart wat meer uitgezoomd. Bij je eigen woon- en werkadres krijg je een kaartje op straatniveau te zien.

Je ziet op de screenshots ook dat er meerdere locatiebestanden zijn aangemaakt in de afgelopen twee maanden. Helaas is het sinds iOS 15 niet meer mogelijk om dit bestand te bekijken of meer info op te vragen. Het is dus niet te gebruiken om te kijken wat je vorige week hebt gedaan of om je reiskosten te kunnen berekenen.

Wil je toch zien waar je geweest bent, dan kun je gebruik maken van andere apps zoals de Google Timeline of locatietracking-apps zoals Geofency.

Bekijk ook

De beste locatietrackers voor je iPhone: kijk waar je bent geweest

Met deze locatietrackers hou je in de gaten waar je bent geweest, bekijk je een lijst van locaties en weet je hoe lang jer er was. Maak kennis met Gyroscope, Arc en andere apps.

Belangrijke locaties op iPhone bekijken in iOS 14 en eerder

Het je nog een oudere versie van iOS op je toestel staan, dan heb je wel de mogelijkheid om allerlei bezochte locaties te bekijken. Daarvoor doe je het volgende:

 1. Ga op je iPhone of iPad naar Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen.
 2. Scroll helemaal naar beneden en tik op Systeem.
 3. Kies nu voor Belangrijke locaties.
 4. Identificeer jezelf met Face ID, Touch ID of je toegangscode.
 5. Je ziet nu een lijst met locaties, gesorteerd op plaatsnaam.
 6. Tik je op een plaatsnaam, dan kun je nog specifiekere locatie bekijken zoals een restaurant, winkel of adres.

Behalve voor alledaagse plekken, is de functie ook handig voor de vakantie. Indien mogelijk worden locaties gekoppeld aan bijvoorbeeld restaurants en musea. Alle opgeslagen locaties zijn versleuteld en kunnen daardoor niet door Apple uitgelezen worden. De gegevens worden wel gesynchroniseerd tussen je apparaten met hetzelfde iCloud-account.

Belangrijke locaties
De belangrijke locaties in iOS 12 t/m iOS 14. Je kunt ook zien hoe lang je erover hebt gedaan om naar de locatie te lopen, fietsen of rijden.

Als je doortikt naar een specifieke plek, dan zie je ook precies hoe laat je ergens was en wanneer je er weer vertrok. Met blauwe rondjes op de kaart is een schatting van je locatie weergegeven. Wil je een locatie verwijderen, dan veeg je deze simpelweg naar links. Sinds iOS 12 zie je bij elk bezoek ook staan hoelang het duurde voordat je op deze locatie was (bijvoorbeeld na een wandeling).

Wordt een locatie gebruikt door een andere app, zoals Foto’s? Dan staat het appsymbool van de betreffende app naast de specifieke locatie. Zo weet je precies welke locaties gebruikt zijn voor bijvoorbeeld terugblikken in Foto’s. Helaas zijn al deze mogelijkheden dus niet meer beschikbaar in nieuwer versies van iOS.

Bekijk ook

Terugblikken in de Foto's-app op iPhone, iPad en Mac: alles wat je wilt weten

Met Terugblikken haal je herinneringen op. Lees hier hoe je Terugblikken gebruikt in de Foto-app op iPhone, iPad en Mac. Ook leggen we uit hoe je deze terugblikken als diashow afspeelt, ook via je Apple TV.

Hoe kan ik het volgen van locaties uitschakelen?

Wil je liever niet dat je iPhone bijhoudt waar je geweest bent, dan kun je deze optie uitschakelen. Doe hiervoor het volgende:

 1. Ga op je iPhone naar Instellingen > Privacy (en beveiliging) > Locatievoorzieningen.
 2. Scroll helemaal naar beneden en tik op Systeem.
 3. Kies nu voor Belangrijke locaties.
 4. Zet de schakelaar uit.

Let erop dat de locaties dan niet gewist worden. Zodra je de functie weer aanzet, zijn alle plekken weer in de lijst te zien. Wil je alles tegelijk verwijderen, tik dan helemaal onderaan de lijst van je locaties op Wis geschiedenis.

Bekijk ook

Locatievoorzieningen in iOS: dit betekenen alle instellingen

De iPhone kan je locatie in de gaten houden, zodat je makkelijk routes kunt plannen en het weer op jouw locatie te zien krijgt. Hoe werken de locatiefuncties in iOS en hoe kun je ze zo instellen, dat je privacy gewaarborgd blijft? In deze tip lees je alles over de Locatievoorzieningen van iOS.