Arc-app route

Review: Arc App bewegingstracker is een prima vervanger van Moves

Met de Arc App van Matt Greenfield kun je bijhouden waar je geweest bent. De app legt je locatie op elk moment af en meet hoe je van A naar B bent gegaan: lopend, fietsend of in een auto. Daarmee is Arc een goed alternatief voor Moves van Facebook, dat is gestopt.

Arc App: focus op privacy

Arc App ging een jaar geleden van start als alternatief voor Moves. Ontwikkelaar Matt Greenfield merkte dat Facebook nauwelijks meer aandacht aan de Moves-app besteedde en privacyschandalen maakten het gebruik van de app problematisch. Als je je data deelt met Facebook, weet je dat die tot het uiterste worden geanalyseerd en verhandeld. Greenfield wilde het met Arc App anders aanpakken.


In het privacybeleid van Arc belooft de maker dat de bewegingsdata alleen lokaal op je iPhone worden bewaard. Wel kun je ze online in je iCloud-backup bewaren, maar dat is optioneel. Je kunt ook kaartcorrecties insturen, die de app moeten verbeteren, maar dat gebeurt anoniem. Het bijzondere van deze app is dat alles gratis is. Wil je de maker steunen, dan kan dat via Patreon, een donatieplatform.

Zoek je meer locatietrackers? Kijk dan in onze applijst, waar we ook Gyroscope, Geofency, Apple’s eigen locatietracker en allerlei andere apps bespreken.

Arc app bewegingstracker

Van Moves naar Arc
In het verleden ben ik fanatiek gebruiker geweest van Moves en andere bewegingsapps, vooral met een heel praktisch doel: kijken hoeveel ik bewoog en of ik iets in mijn gewoonten kan veranderen voor een gezondere levensstijl. Sinds ik lopend naar m’n werk ga en ook op allerlei andere manieren meer beweeg, is die noodzaak wat verdwenen. Bovendien ben ik ook in de loop van de tijd veel privacybewuster geworden. Ik gebruikte de Moves-app ooit wel, maar vandaag de dag zou ik dat niet meer doen. Ik zat dan ook niet te springen om een alternatief voor Moves, maar toen iCulture-lezer Koen de Arc App voorstelde, leek het me toch leuk om die te gaan testen.

Een dergelijke app kan voor sommige mensen ook gewoon praktisch nut hebben. Als je bijvoorbeeld Deliveroo-fietser bent is het leuk om te weten hoe lang je op een avond fietsend onderweg bent geweest en of de inkomsten het waard zijn. Geef je computerhulp in de buurt en word je per uur betaald, dan is het handig om achteraf te kunnen zien hoeveel uur je bij een bepaalde klant bent geweest, zodat je een correcte factuur kunt sturen. Ook al geef ik zelf niet meer zoveel om gedetailleerde informatie over waar ik hoe lang geweest ben, ik snap wel dat er mensen zijn die iets hebben aan dergelijke apps.

Arc app, beweging vastleggen

Arc App in gebruik

Arc App vraagt bij de installatie uiteraard het hemd van je lijf: je moet je locatie altijd delen, ook als je app niet actief gebruikt. Verder hoef je niets te doen, dus je hoeft niet zoals bij Swarm continu in te checken op locaties. Na een dag heb je al een leuke hoeveelheid data. Ik ging naar Artis waar ik (uiteraard) lopend bewoog en hoewel de app niet je precieze pad laat zien krijg je toch een indruk hoe lang je hebt rondgehangen of je wel in alle uithoeken van de dierentuin bent geweest. Alles gaat automatisch.

Je kunt de data exporteren in GPX-formaat per dag of maand. Het is zelfs mogelijk om automatisch dagelijkse exports te maken. Je kunt b ij elk traject zien hoe je het hebt afgelegd: lopend, fietsend, bus of trein. Auto of scooter is bij Arc geen optie. De tekst ‘Low confidence’ verschijnt bij het traject als Arc het niet helemaal zeker weet. Je kunt dit dan corrigeren zodat niet alleen je eigen metingen beter kloppen, maar de ontwikkelaar ook in staat is om de toekomstige herkenning van de app te verbeteren. Dit gebeurt uiteraard anoniem.

Arc app privacy

Arc wordt steeds slimmer

De learning engine van de app wordt steeds slimmer, naarmate je het meer gebruikt. Als je wilt kun je op elk moment de tracking uitschakelen. Daardoor is Arc ook erg handig op vakantie, want juist dan zou ik het wel leuk vinden om te weten waar ik ben geweest. Mijn dagelijkse wandeling van huis naar kantoor en terug vind ik niet zo heel spannend om terug te zien, maar kijken welke route ik heb afgelegd en op welke plekken ik ben geweest, is veel interessanter. De app kijkt niet alleen naar de duur van je bezoek, maar vergelijkt het ook met eerdere bezoeken, de gemiddelde verbrande calorieën, hartslag en dergelijke. Zo zou je patronen kunnen ontdekken, bijvoorbeeld dat de kapper steeds minder tijd aan een knipbeurt besteedt, dat je hartslag in de sportschool gaandeweg omlaag gaat of dat je steeds minder zenuwachtig bent voor een bezoekje aan de psychiater (indien van toepassing). De app laat ook hoogteverschillen zien en je kunt eerder bezochte plekken doorzoeken op naam en activiteit. Wel merkte ik dat de learning engine nog wel wat te leren heeft. Autorijden in de stad wordt bijvoorbeeld nog wel als fietsen gezien, misschien omdat je vaak niet sneller dan met 30 km/uur kunt rijden. In het begin moet je nog veel trajecten corrigeren.

Door al je data met de Gezondheid-app te synchroniseren kan Arc ook allerlei andere verbanden vinden. Ik merkte niet dat Arc erg veel batterij gebruikte en dat is mede te danken aan de motion-chip in de iPhone. Daardoor hoeft de app niet steeds op de achtergrond actief te zijn, terwijl toch je locatie steeds in de gaten wordt gehouden.

Score

9

Arc App

Arc App

€0,00

Voordelen +

  • Aandacht voor privacy
  • Exportfunctie
  • Gedetailleerde weergave van locaties en beweging
  • Alles gaat automatisch, geen omkijken naar

Nadelen

  • Learning engine moet nog wel wat leren

Conclusie Arc review

Arc is wat mij betreft een prima vervanger van Moves. De ontwikkelaar heeft aandacht voor de privacy van de gebruikers, biedt heel veel functies aan en alles is ook nog gratis. Het is bijna te mooi om waar te zijn. Het is dan ook te hopen dat ontwikkelaar Matt Greenfield in de toekomst aanbiedingen van grote datahongerige bedrijven zoals Google en Facebook zal weten te weerstaan. De learning engine wordt gaandeweg steeds beter, waardoor je in het begin nog wel wat correcties moet doorvoeren. Maar het mooie is dat de app van jouw persoonlijke activiteiten leert, dus als een vast traject in het begin verkeerd is ingeschat, zal dat later steeds beter worden. Dit is een uitstekende app, die eigenlijk alles te bieden heeft wat je met Moves kon doen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 juli 2018, 12:49
Categorieën Lifestyle, Reizen
Onderwerp activiteitentracker
Device iPhone
Software iOS
7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.