Apps aangepast voor iOS 14: Carrot Weather

Dit zijn de beste widgets voor iPhone en iPad

Wat zijn de beste widgets voor iPhone en iPad? Wij hebben een selectie voor je op een rij gezet: direct een route planen, het weer van vandaag, handig kopiëren en nog veel meer. Allemaal dingen die je snel onder handbereik wilt hebben in een iOS-widget. De widgets zijn zowel voor iOS 14 en nieuwer als oudere iOS-versies.

De beste widgets voor iPhone en iPad

Dankzij widgets op de iPhone en iPad kun je allerlei nuttige informatie van apps raadplegen, zonder dat je de apps zelf hoeft te openen. Dankzij sommige widgets kun je productiever zijn dan ooit. Maar wat zijn nou de beste en meest handige widgets voor de iPhone en iPad? Wij hebben enkele op een rij gezet in verschillende categorieën.

We maken ook nog onderscheid tussen widgets in nieuwe en oude stijl. De nieuwe stijl zijn de widgets die je op het beginscherm kan zetten vanaf iOS 14. Widgets in nieuwe stijl zijn er vaak in drie formaten en hebben meer functies. De widgets in oude stijl kun je alleen bekijken in het aparte widgetoverzicht.

Beste widgets in nieuwe stijl

De widgets in de nieuwe stijl vanaf iOS 14 kun je overal op het beginscherm plaatsen. Daarnaast is er ook nog het aparte widgetoverzicht. Widgets kunnen vierkant of rechthoekig zijn en sommige apps bieden ook nog grote vierkante widgets. Op de iPad kun je de widgets helaas alleen maar in het aparte widgetoverzicht zetten.

Steeds meer apps bieden widgets aan en de lijst is enorm. Wij hebben voor deze lijst de wat ons betreft meest handige widgets op een rij gezet, verdeeld in verschillende categorieën.

Sociale widgets

Bekende chatapps zoals Telegram en WhatsApp hebben nog geen eigen widget in de nieuwe stijl, maar toch is er een aantal apps waarmee je met een nieuwe widget uit de voeten kan.

Aviary
Aviary is een prachtige Twitter-app met handige widgets. De app is beschikbaar voor bijna al je Apple-apparaten en met de widget check je een aantal recente tweets vanuit je tijdlijn. Het is dan dus niet meer nodig om de app te openen als je snel wil zien of er nog iets nieuws getweet is. Met een tik op de widget ga je meteen naar de desbetreffende tweet.

Apollo voor Reddit
Deze app is geliefd onder Reddit-gebruikers. Hoewel de standaard Reddit-app ook widgets heeft, vinden we die van Apollo een stuk beter. Ze zijn erin allerlei soorten en maten en je bepaalt zelf van welke Reddit-feed je een recente post bekijkt. Er zijn ook widgets waar je meerdere recente posts kan bekijken van jouw feed naar keuze. Tot slot kun je zelf kiezen voor een grote widget met snelkoppelingen naar je favoriete onderwerpen.

Weer & verkeer widgets

Als er één categorie is die oververtegenwoordigd is in de widgets, dan is het wel weer & verkeer. Er zijn zowel Nederlandse als internationale apps die widgets bieden. Apple heeft zelf ook widgets van haar eigen Weer- en Kaarten-app, maar de apps die we hier bespreken vinden we ook zeker de moeite waard.

Carrot Weather
Carrot Weather is één van de meest geliefde weerapps uit de App Store. De sarcastische weerapp, met een bot die soms nogal grof gebekt kan zijn, heeft maar liefst twaalf verschillende widgets. Van radarbeelden tot dagelijkse vooruitzichten en uitgebreide voorspellingen: er is voor elke weerliefhebber wat wils. Er is ook een widget waarin het karakter van de app ook goed naar voren komt. Carrot Weather laat zien hoe widgets op de iPhone moeten werken.

Buienradar
Heb je graag een widget van een Nederlandse partij, dan kan je terecht bij Buienradar. Deze populaire weerapp heeft twee formaten en je kan zelf kiezen voor welke locatie je het actuele weer en weersvoorspelling wil zien. De mogelijkheden zijn vrij beperkt, maar als je fan bent van Buienradar kan deze widget niet ontbreken op je beginscherm.

Weerbericht Nederland
Een andere Nederlandse app met widgets is Weerbericht Nederland. Deze app werkt op iPhone, iPad, Apple Watch én Apple TV en heeft twee widgets voor een snelle blik op het huidige weer en een voorspelling op jouw huidige locatie. De widgets doen niets bijzonders, maar ze zien er wel strak uit.

Citymapper
De reis en verkeer-app Citymapper heeft widgets in elk formaat. Je kan daarmee snel een route starten naar huis, je werk of meteen een adres invoeren. De grootste versie toont ook je huidige locatie op een kaartje, extra praktisch dus. Citymapper is een ov-app die in heel Nederland werkt, dus een route plannen heb je met een widget zo gedaan.

NS
De kans dat je nu regelmatig met de trein rijdt is misschien niet zo groot, maar de NS heeft ook een eigen widget waarmee een route naar huis, werk of een andere locatie start. We vinden het jammer dat er maar één formaat is en dat je bijvoorbeeld niet de vertragingen op je traject kan bekijken.

PayByPhone
Deze parkeerapp werkt in een groot aantal Nederlandse steden en met de widget kun je een nieuwe parkeeractie starten en je huidige sessie volgen. Er zijn twee versies: een kleine en een brede widget. Helaas werkt de app niet overal in Nederland, maar voor snelle toegang tot de parkeermeter is de widget een uitkomst.

Productiviteitswidgets

Snel een notitie bekijken, iets afvinken op je todolijst of zelf widgets maken: met deze app met productiviteitswidgets haal je alles uit de mogelijkheden die widgets bieden.

Widgetsmith
Widgetsmith is één van de populairste apps om zelf widgets mee te maken. Widgetsmith biedt agenda’s, een klok, je mooiste foto’s en nog veel meer. Kenmerkend van de app is dat je zelf kan kiezen hoe de widgets eruit zien, waardoor je je beginscherm ook een andere stijl geeft. Je bepaalt het lettertype, de kleuren en nog veel meer. De app kan ook gezondheidsgegevens in een widget zetten.

ING Bankieren
De app van ING is momenteel de enige Nederlandes bankapp waarmee je via een widget op je beginscherm het saldo van je rekeningen kan checken. De widget is er in drie formaten, voor een enkele rekening, twee rekeningen of drie rekeningen, plus knoppen om snel over te maken of een betaalverzoek aan te maken. De Rabobank-app heeft ook widgets, maar daarmee krijg je alleen snelkoppelingen naar overschrijven, betaalverzoek en berichten.

Agendanotities
Deze Nederlandse todo-app koppelt taken en notities aan een datum, zodat je precies weet wanneer je iets gedaan moet hebben. Het is dus niet per se een agenda-app, maar het helpt je wel productiever te werken. De widget van Agendanotities toont relevante aantekeningen op basis van de huidige datum. Je kan hier kiezen uit meerdere formaten.

Dataman
Wil je weten hoeveel MB’s je nog over hebt deze maand? Dataman is daar een handige app voor. De app houdt op de achtergrond bij hoeveel data je verbruikt en door je bundel goed in te voeren geeft de app aan of je nog veilig zit of niet. Met een kleur geeft de widget ook aan of je het deze maand nog gaat redden: groen betekent goed en rood betekent dat je krap in je MB’s zit.

Spark
Spark is één van de populairste mailapps voor de iPhone en iPad. De app heeft een hele reeks aan widgets, namelijk acht in totaal. Naast belangrijke mails en een inbox op je beginscherm, bekijk je ook agenda-afspraken en vind je in widgets snelkoppelingen naar veelgebruikte functies in de app, zoals de zoekfunctie en het opstellen van een nieuwe e-mail.

Fantastical
Wat Spark is voor mail, is Fantastical voor velen voor agenda. Fantastical is al jarenlang een populaire agenda-app met tientallen handige functies. De app combineert ook je herinneringen met je agenda-afspraken. De maar liefst veertien verschillende widgets helpen je met het zicht houden op je dag. Sommige widgets tonen zelfs het weerbericht op de specifieke dagen. Voor de liefhebbers kun je ook de huidige datum lekker groot op het beginscherm zetten.

Widgy
Widgy is een editor waarmee je elk type widget kunt maken, die aansluit op de rest van je beginscherm. Je kunt je eigen stijl kiezen en hoeft daarvoor geen professioneel designer te zijn.

Siri Shortcuts
Siri Shortcuts is een enorm uitgebreide app waarmee je allerlei taken kunt automatiseren. Hierdoor kun je met één druk op de knop bijvoorbeeld een vooraf geprogrammeerd zinnetje naar een ingesteld WhatsApp-contact versturen. Ook kun je bijvoorbeeld je laatst gemaakte foto automatisch op Instagram zetten. Deze opdrachten stel je in via de app, maar via de widget activeer je ze met één tik. Het vereist even wat oefening om de juiste workflows in te stellen, maar als dat eenmaal geregeld is kan de app (en dus ook de widget) je veel tijd besparen. Je kan per opdracht aangeven of deze in de widget zichtbaar moet zijn.

Bekijk ook

Siri Shortcuts (Opdrachten): zo werkt het automatiseren van taken

Met Siri Shortcuts (Opdrachten) kun je allerlei taken automatiseren. Je kunt meerdere acties achter elkaar laten uitvoeren met een spraakopdracht via Siri. Ook zijn sommige taken te automatiseren. In deze gids leggen we uit hoe het werkt op de iPhone, iPad, Mac en Apple Watch.

Parcel & PostNL
Wil je je pakketjes volgen en weten wanneer je internetbestelling geleverd wordt? Dan kan dat met zowel Parcel als PostNL. Parcel biedt inzicht in leveringen van tientallen koeriersdiensten (PostNL, DHL, GLS en nog veel meer), terwijl de PostNL-app alleen kijkt naar de leveringen van PostNL zelf. Bij Parcel kun je zelfs de kleuren van de widget aanpassen, zodat deze matcht met de kleur van je achtergrond.

Muziek en audio-apps

Vanwege beperkingen van de widgets zelf, kunnen ze geen interactieve elementen bevatten. Een widget kan dus niet tot op de seconde bijhouden waar je in een nummer bent en toont daarom ook geen afspeel- of pauzeerknop. Maar gelukkig is er toch een aantal widgets die van pas komen binnen deze categorie.

Spotify
De Spotify-widget toont onlangs afgespeelde albums, afspeellijsten en nummers. Er zijn twee versies: een kleine variant waarin alleen de meest recente uitgelicht wordt en de grote versie die daarnaast nog vier andere albums en afspeellijsten laat zien. De kleur van de widget past zich aan aan de kleur van de albumhoes of afspeellijst die als meest recent afgespeeld is.

Apple Music
Ook de Muziek-app biedt voor Apple Music een soortgelijke widget als Spotify. Als extraatje biedt de Muziek-app ook nog een grote variant, waar in totaal negen recent afgespeelde albums en afspeellijsten getoond worden. De widgets zijn vooral handig om snel naar je favoriete lijst te gaan, maar dus minder geschikt om muziek te pauzeren.

Soor
Soor is een alternatieve muziek-app voor Apple Music-luisteraars. Deze app biedt heel veel verschillende widgets, allemaal met een strak design. Er is ook een widget waarmee je naar zes verschillende gecureerde lijsten kan springen, zoals nummers die je al een tijdje niet afgespeeld hebt.

Castro
Podcast-app Castro heeft widgets met daarin een wachtrij van afleveringen van je favoriete shows die je nog moet luisteren. Er zijn verschillende formaten en je ziet zelfs de totale luisterduur van de afleveringen uit je wachtrij bij elkaar opgeteld. De widget van het middelste en grote formaat geeft ook nog een deel van de afleveringomschrijving.

De beste nieuwswidgets

Voor een widget met het laatste nieuws kun je terecht bij de News-widget van Apple zelf. Hoewel wij de News-app niet hebben, is de bijbehorende widget wel beschikbaar, inclusief nieuws van Nederlandse websites en kranten. Maar sommige apps hebben ook hun eigen widget in nieuwe stijl.

Regionaal: AT5, NH en meer
Een aantal regionale nieuwsapps hebben widgets in de nieuwe stijl, zodat je het nieuws uit jouw regio snel tot je kan nemen. Ze hebben daarbij goed gekeken naar Apple’s eigen widget: de kleine toont een foto met de kop van het bericht en de twee andere formaten tonen meerdere headlines met bijbehorend plaatje.

AD
Het AD is één van de weinige van de grote Nederlandse nieuwssites met een widget in nieuwe stijl. Anders dan bij de andere biedt de grote versie een grotere nieuwsfoto met headline, plus nog twee andere nieuwsberichten. Er is ook een knop om direct naar alle berichten te gaan.

Voor meer nieuwe widgets check je ons eerdere artikel met apps die voor iOS 14 zijn aangepast. Lees ook ons overzicht met de beste widgets voor de Mac.

Bekijk ook

De beste widgets voor je Mac: deze moet je hebben

Op de Mac kun je widgets gebruiken, die er sinds macOS Big Sur helemaal nieuw uit zien en nieuwe mogelijkheden bieden. In deze round-up zetten we de beste widgets voor de Mac voor je op een rij.

Beste widgets in oude stijl

De widgets in de oude stijl vind je in het widgetoverzicht. Deze vind je links naast het eerste beginscherm of links naast het toegangsscherm. De widgets in oude stijl staan altijd helemaal onderaan, onder de widgets in de nieuwe stijl. In onze tip over het instellen van widgets lees je er meer over.

Sociale widgets

Er is een aantal sociale apps met een eigen widget, waarmee je bijvoorbeeld snel kan zien of en van wie je nog nieuwe berichten hebt. Het gaat dan om een standaard widget, maar ook widgets van apps uit de App Store.

WhatsApp
Met de widget van WhatsApp zie je meteen van wie je recent een bericht gekregen hebt. WhatsApp laat maximaal vier recente gesprekken in de widget zien. Bij elke recente chat wordt ook aangegeven hoeveel nieuwe berichten er zijn. Tik je hierop, dan brengt de widget je meteen naar de desbetreffende chat. Het is dus een handige manier om snel naar een nieuw bericht te gaan.

Telegram
Telegram heeft een vergelijkbare widget als WhatsApp. Met de Telegram-widget open je maximaal acht gesprekken in Telegram. Bij Telegram zie je alleen individuele gesprekken, dus geen kanalen of andere groepen. Het verschil met WhatsApp is dat de widget van Telegram niet aangeeft of en hoeveel nieuwe berichten je hebt. Dit maakt de widget iets minder handig, maar desalniettemin is het een snelle manier om naar een specifieke chat te gaan.

Telefoon
Alleen iOS 13 en ouder
De standaard Telefoon-app heeft ook een eigen widget, genaamd Favorieten. Zoals de naam al zegt, toont deze widget je favoriete contactpersonen. Ook hier zijn het er maximaal acht. De widget komt van pas als je snel één van je favoriete contacten wil bellen. Gewoon even naar rechts vegen vanaf het toegangsscherm en op de initialen of de profielfoto tikken en je belt diegene meteen op.

Bekijk ook

Favoriete contactpersonen instellen op de iPhone

Stel favoriete contactpersonen in op je iPhone, zodat je ze snel kunt bellen en ze jou altijd kunnen bereiken. Deze tip legt uit hoe je favorieten kunt instellen.

Verkeer widgets

Als je deelneemt in het verkeer, ben je vaak naar hele specifieke informatie op zoek. Is er file, hoe laat gaat de eerstvolgende trein en hoe laat moet ik vertrekken? Met de onderstaande widgets bekijk je dit soort info direct in het widgetoverzicht, zonder dat je de apps hoeft te openen.

Flitsmeister
Flitsmeister maakt voor de widget gebruik van je thuis- en werkadres. Op basis van je huidige locatie kijkt de widget hoe lang het rijden is naar één van de twee adressen. De widget geeft aan hoe laat je aankomt, hoeveel vertraging er is en hoe lang de reistijd in totaal is. Bovendien vind je een knop waarmee je Flitsmeister meteen aan kunt zetten. Super handig, want het is dan een kwestie van aanzetten en gaan. De widget heeft wel de toestemming tot je locatie nodig, maar aangezien je die toch moet geven om Flitsmeister überhaupt te kunnen gebruiken, moet dat geen probleem zijn.

Google Maps
Als er één app is met een groot aanbod aan widgets, dan is het wel Google Maps. Google Maps heeft maar liefst vijf verschillende widgets: voor ov-tijden, reistijden, routes, verkeer en lokale reisgidsen. Waar je Google Maps ook voor gebruikt, er is voor iedereen wel een passende widget beschikbaar. Je kan zelf kiezen welke widgets je allemaal in wil stellen, dus je krijgt daardoor geen overbode informatie te zien. Gebruik je liever Apple Kaarten, dan kun je ook daarvan drie verschillende widgets instellen.

NS
Reis je regelmatig met de trein, dan komen de widgets van NS-app van pas. Er zijn twee versies: voor vertrek- en aankomsttijden. De Vertrektijden-widget geeft de vertrektijden van de eerstvolgende treinen weer van het dichtstbijzijnde station. Je ziet dus meteen of je moet rennen en of er vertraging is. Doordat de widget gebruikmaakt van jouw locatie, hoef je niet handmatig een treinstation te kiezen. De widget met aankomsttijden laat zien welke treinen er binnenkort aankomen op het dichtstbijzijnde station.

Bekijk ook

De beste treinapps voor iPhone, iPad en Apple Watch

Welke Nederlandse treinapps zijn het beste: NS-app, of toch een van de alternatieve treinapps? We hebben het aanbod van treinapps voor je op een rijtje gezet!

Nieuwswidgets

Als je graag op de hoogte wil blijven van het allerlaatste nieuws, dan hoef je niet eens elke keer een app te openen. Nederlandse nieuws-app hebben vaak hun eigen widget, waarbij je soms zelfs kunt kiezen tussen algemeen nieuws of sportnieuws. Ook Apple zelf heeft een eigen widget, dus je hoeft niet eens een app te downloaden.

NU.nl
De categorie Net binnen van NU.nl bevat alle nieuwsberichten van alle verschillende categorieën. In de bijbehorende widget vind je dan ook het laatste nieuws: van entertainment en politiek tot sport en tech. De widget geeft maximaal drie nieuwsberichten weer die chronologisch weergegeven worden.

NOS
Als je alleen het belangrijkste of populairste nieuws wil zien in het widgetoverzicht, dan kun je beter die van de NOS instellen. Ook hier zie je maximaal drie berichten, maar deze verschijnen verspreid over de dag. Je ziet dus niet het allerlaatste nieuws, maar blijft wel op de hoogte bij wat er die dag speelt. Bovendien zijn er aparte widgets voor nieuws en sportnieuws. Interesseert sport je dus geen bal, dan stel je die widget simpelweg niet in.

Overige widgets

Los van de hierboven genoemde categorieën, zijn er nog andere apps die handig kunnen zijn. Of je nu je banksaldo wil checken of je beltegoed wil volgen, voor elk doel is er wel een widget beschikbaar.

Copied
Knippen, kopieren en plakken doen we allemaal wel op de iPhone en iPad, maar als je je productiviteit naar een hoger niveau wil tillen, is een klembordbeheerder een must. Copied is zo’n app waarmee je precies kan zien wat er in je klembord staat. Dankzij de widget zie je je recent gekopieerde teksten en links, die je dan vanuit daar weer opnieuw kan kopiëren.

Hue
Heb je Philips Hue-verlichting, dan heeft de Hue-app een handige widget waarmee je snel je ingestelde scenes kan activeren. Hoewel dit ook kan via HomeKit, kan de standaard Hue-widget ook goed van pas komen. Je stelt de widget in via de Hue-app zelf. Het handigst is om bijvoorbeeld te kiezen voor je meestgebruikte scene, maar ook om al je lichten in één keer uit te zetten.

bunq
Stel je staat bij de kassa op het punt een grote aankoop te doen. Als je even twijfelt of je saldo wel hoog genoeg is voor die nieuwe televisie, kan je dat snel checken met de widget bunq. De widget toont het saldo van je geselecteerde rekeningen. Let wel op: de widget is standaard ook te bekijken als je iPhone vergrendeld is. Dat betekent dat iedereen die jouw iPhone heeft je saldo kan zien, dus hou daar rekening mee als je deze widgets gebruikt.

Shazam
Met de Shazam-app kun je snel een muzieknummer herkennen. Snelheid kan soms van belang zijn, omdat een nummer misschien wel bijna afgelopen is. Met de widget weet je zeker dat je dat ene nummer snel kan herkennen. Met een druk op de knop open je meteen de app en start je met luisteren. Er is ook een snelkoppeling naar de zoekfunctie van Shazam, waarmee je meteen naar muziek kan zoeken.

DataMan Stopwatch
Ben je bezorgd of je voor deze maand nog wel genoeg MB’s hebt? DataMan is wat ons betreft de beste app voor je datagebruik. Deze Dataman Stopwatch-widget kan een bepaalde activiteit bijhouden, zodat je kan meten hoeveel data je gedurende de activiteit verbruikt.

Bekijk ook

Handige apps om je iPhone dataverbruik in de gaten te houden

Wat zijn de beste apps voor je iPhone dataverbruik? Met deze apps krijg je tijdig een waarschuwing en houd je je datalimiet in de gaten. Dankzij deze apps val je nooit buiten je bundel en sta je nooit voor een verrassend hoge rekening.

Wil je meer weten hoe widgets op je iPhone en iPad werken en hoe je ze instelt? Je leest er meer over in onze uitleg over widgets in iOS.

Bekijk ook

Alles over widgets op iPhone en iPad

Widgets zijn kleine handige blokken met informatie. Je vindt ze op het beginscherm en op het toegang apps op het toegangsscherm en beginscherm, waarmee je snel bepaalde informatie kunt opzoeken. Hoe gebruik je widgets en hoe stel je deze in? En wat heb je eraan? Dat lees je in deze gids.
Bekijk ons complete iPhone tipsoverzicht. Met honderden iPhone tips bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!