fotoboeken maken snapfish

Gedrukte fotoboeken maken op je iPhone en iPad

Voor vakantiefoto’s en meer

Gedrukte fotoboeken bestellen kan tegenwoordig ook in iOS apps. Nu Apple gaat stoppen met de eigen afdrukdienst voor fotoboeken is het tijd om eens naar alternatieven te kijken. Die zijn er gelukkig in overvloed.

Gedrukte fotoboeken maken op je iPhone

Afdrukken van foto’s, dat deden we toch eigenlijk niet meer? Je bekijkt ze op de iPad of met AirPlay op een televisiescherm. Toch zijn gedrukte fotoboeken nog steeds populair en willen veel mensen toch een fysiek aandenken van de vakantie en andere belangrijke evenementen. We zetten daarom een paar apps op een rijtje waarmee je gedrukte fotoboeken kunt bestellen. De apps zijn veelal gratis, maar voor de gedrukte fotoboeken moet je uiteraard wel betalen.

Dit zijn de beste apps voor gedrukte fotoboeken:

De meeste apps zijn op de iPad te gebruiken, maar er zijn ook enkele waarmee je op de iPhone aan de slag kunt. Zelf vinden we toch de iPad het makkelijkst, omdat je meer ruimte hebt om met je foto’s te schuiven. Op de iPhone blijft het een beetje priegelen.

Polarsteps

Het Nederlandse Polarsteps ken je natuurlijk als vakantiedagboek. Maar wist je dat je ook een gedrukt fotoboek kunt laten maken van je foto’s? Na afloop van je vakantie kun je in de Polarsteps-app via de menu-optie ‘Mijn Travel Books’ een fotoboek maken. Polarsteps verzamelt dan alle foto’s en bijbehorende teksten van de reis en stelt alvast een fotoboek samen. Ben je daar tevreden mee, of heb je haast, dan kun je meteen het boek bestellen. Maar je kunt ook zelf nog wat gaan schuiven en selecteren. De vormgeving bepaal je zelf en de prijs is afhankelijk van het aantal pagina’s.

Cewe Fotoboeken

Cewe is misschien wel de bekendste leverancier van fotoboeken, naast Albelli. Dit Duitse bedrijf doet ook de afhandeling van fotoboeken voor onder meer bol.com, Albert Heijn en Media Markt in Nederland en Delhaize en Photocité in België. Een grote speler dus, waardoor je er misschien onbewust wel eens fotooeken hebt laten maken.

Je kent Cewe misschien ook wel van de (ietwat knullige) reclames waarin ze senioren laten zien die hun vakantiefoto’s in een boek hebben laten afdrukken. In de app kun je ook terecht voor fotoafdrukken, ansichtkaarten, fotocadeaus, kalenders en hoesjes voor je telefoon of tablet met eigen foto’s. Je kunt foto’s kiezen die op je toestel of in je fotostream staan. Vervolgens kun je de foto’s voorzien van effecten, de layout helemaal naar eigen smaak aanpassen en de foto’s groeperen naar thema. Bewerken van tekst en beeld gaat prima. Je kunt tekstkaders in alle richtingen strekken en verplaatsen.

Binnen een paar minuten ben je klaar, beloven de makers. Je kunt eerst een opzetje maken en deze later verder bewerken. Alle fotoboeken worden automatisch opgeslagen, zodat je later verder eraan kunt werken. De bestelde fotoboeken worden naar je woonadres verstuurd. Je kunt het eventueel ook afhalen bij een winkel in de buurt.

Albelli

Als je ooit een fotoboek hebt gemaakt van een vakantie, een plechtigheid of een andere feestelijke gelegenheid, is de kans groot dat je Albelli kent. Vroeger deed je dat misschien op de desktop, maar het kan ook op de iPhone of iPad.

Je kunt met de Albelli-app meteen aan de slag. De opzet van de app komt in grote lijnen overeen met de desktop-app. Albelli heeft diverse mogelijkheden, die slim zijn gegroepeerd. De balk helemaal onderin beeld is essentieel. Daarmee sleep je de foto’s uit het gekozen album naar een desbetreffende pagina. Je kiest daar ook een type pagina, bijvoorbeeld met tekst erin. Je kan op die manier ook de kleuren aanpassen van teksten, alles door je selectie naar een pagina te slepen.

De app werkt zowel op iPhone als iPad. Gebruik foto’s van je telefoon, Google foto’s, Instagram, Facebook en Dropbox. Met de Automatisch vullen-functie is je boek zonder moeite gevuld, maar je kunt ook zelf nog bijsnijden, in- en uitzoomen en rasters om je foto’s zetten. Bij de fotoboeken kun je kiezen uit liggende, vierkante en staande fotoboeken, elk in minimaal 3 formaten. Daarnaast kun je kiezen voor een harde of zachte kaft en meerdere indelingen.

Hema Fotoservice

De Hema is al jaren een vertrouwd adres voor het bestellen van foto’s en de winkelketen heeft ook al enkele jaren fotoboeken in het assortiment. Je kunt kiezen uit diverse formaten, glanzend of mat. Naast de Mac-app is er ook een app voor iPhone en iPad. Onderweg kun je al beginnen aan je fotoboek, die je kunt bekijken en bewerken. Voordeel is dat je makkelijk kunt wisselen tussen de apps op macOS en iOS, omdat alles in de cloud wordt gesynchroniseerd. Je kunt foto’s direct importeren uit je fotorol, Facebook of Instagram. Zoals je van de Hema mag verwachten, kun je behalve fotoboeken ook losse afdrukken bestellen, posters en kalenders, mokken en t-shirts en hoezen voor telefoons en tablets. Verder kun je de bestellingen laten opsturen of ophalen in de winkel.

Journi

Bij Journi moet je alles handmatig doen. Maar daardoor heb je wel meer opties. Je kunt achteraf de foto’s selecteren of als je al op reis bent. Maak per bestemming of reis een soort moodboard van wat je hebt meegemaakt. Dit is een langwerpig fotobord, dat je vervolgens kunt omzetten naar een gedrukt fotoboek. Wel kun je bij Journi ook met meerdere personen aan een fotoboek werken, waarbij je stickers, vluchtinformatie en allerlei andere info kunt toevoegen. Na het maken van de layout laat je je boek afdrukken. Dat is overigens wel vrij prijzig.

fotoboeken maken snapfish

Apple fotoboeken: hoe zit het daarmee?

Apple bood ook altijd de mogelijkheid om fotoboeken, kalenders en afdrukken te laten maken. Dat gaat veranderen: als je in de Foto’s-app probeert om een fotoboek te bestellen, dan krijg je een melding dat je bij diensten van derden terecht kunt. Er staan een paar (internationale) namen bij, maar vaak is het slimmer om gebruik te maken van een lokale aanbieder. Miniboekjes kosten vaak rond de 5 euro, terwijl je voor een groter album op 15 euro of meer moet rekenen. De prijs is vaak afhankelijk van het aantal pagina’s, dus wie goedkoop uit wil zijn propt zoveel mogelijk foto’s op een pagina. Toch ziet het er vaak mooier uit als je sommige foto’s paginavullend maakt.

Fotoboeken in Foto's-app van Apple

Meer fotoboeken-apps

Bij bovenstaande apps hebben we de nadruk gelegd op aanbieders die lokaal zijn, ook al worden veel fotoboeken tegenwoordig in Midden- en Oost-Europa gedrukt. Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer aanbieders.

  • Kruidvat Fotoboek - Fotoprint (gratis, iPhone/iPad, iOS 12.0+) - Deze voordeeldrogist heeft een fotoboeken-app voor iPhone en iPad, waarmee je ook ansichtkaarten, kalenders en andere fotoproducten kunt bestellen. Uiteraard kun je ook iPhone-hoesjes met opdruk laten maken. Met de fotoboek-functie stel je snel een fotoalbum samen. De assistent-functie helpt je aan een mooie layout en een passend thema.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - App van de Duitse aanbieder Pixum, waarmee je ook telefoon- en tablethoesjes, fotokalenders en ansichtkaarten kunt bestellen. Met deze app kun je ook eenvoudige fotobewerking doen. Er zijn speciale albums voor vakantie, trouwen, geboorte en dergelijke.
  • PhotoBook - Photo Printing (gratis, iPhone/iPad, iOS 9.0+) - Fotoboekendienst van een eveneens Duitse aanbieder.
  • ifolor Designer (gratis, macOS, 10.13+) - Fotoboek bestellen in heel veel varianten.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial en is geactualiseerd in juli 2018. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie via onderstaande link.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2019
Categorie Apps
Onderwerpen fotoalbum, fotoboek, vakantiespecial
Devices iPad, iPhone
Software iOS