fotoboeken maken snapfish

Handige apps om gedrukte fotoboeken te bestellen op iPhone en iPad

Gedrukte fotoboeken bestellen kan tegenwoordig ook via iOS apps. In deze iCulture Vakantiespecial: handige apps om je vakantiefoto's in een boek te plakken.

fotoboeken maken snapfish
Leuke vakantie gehad? Dan is nu de tijd aangebroken voor het sorteren, bewerken en archiveren van foto’s, waarna ze rijp zijn om nog een keer met de hele familie te bekijken of aan vrienden te laten zien. Een populaire manier om dat te doen is om de digitale foto’s in een mooi fotoalbum te verzamelen en dit als een gedrukt boek te laten thuisbezorgen. iCulture kijkt daarom naar apps waarmee je gedrukte fotoboeken kunt laten maken.

Grappig eigenlijk, want afdrukken van foto’s, dat deden we toch niet meer? Je bekijkt ze op de iPad of via AirPlay op een televisiescherm. Maar de gedrukte fotoboeken zijn nog steeds populair. Kennelijk hebben veel mensen toch graag iets fysiek in handen als het om hun dierbare herinneringen gaat. We zetten in deze iCulture Vakantiespecial een paar apps op rijtje waarmee je die online fotoboeken kunt bestellen. De apps zijn gratis, maar voor de fotoboeken die je bestelt moet je uiteraard wel betalen.

Cewe Photoworld

Cewe is misschien wel de bekendste leverancier van fotoboeken, naast Albelli. Dit Duitse bedrijf doet ook de afhandeling van fotoboeken voor onder meer bol.com, Albert Heijn en Media Markt in Nederland en Delhaize en Photocité in België. Een grote speler dus, ook al heb je er misschien nog nooit bewust gebruik van gemaakt. Bij het opstarten van de app moet je dan ook kiezen voor welke ‘handelspartner’ je gaat bestellen. Je kunt kiezen om rechtstreeks bij Cewe te bestellen.

cewe01

De Cewe-app werkt met een stappenplan, waarvan de stappen bovenaan duidelijk worden weergegeven. Je begint met de titel, vervolgens de omslag, het papier, de stijl en dan pas ga je de foto’s toevoegen. Je kunt dan met een leeg album beginnen, waar je één voor één je foto’s in ze. Of je kunt de foto’s selecteren die je erin wilt en de app vervolgens automatisch een indeling laten maken, die je daarna nog helemaal kunt aanpassen. Je kunt alleen foto’s kiezen die op je iDevice of in je fotostream staan.

cewe02

Bewerken van tekst en beeld gaat prima. Je kunt tekstkaders in alle richtingen strekken en verplaatsen. Voor de foto’s kun je kiezen uit 12 verschillende filters, waaronder sepia, meer contrast en tilt/shift. Er zijn er ook met wat meer exotische namen als ‘beautify’ en ‘kleurtoon’ waarvan je alleen door uitproberen het effect kunt achterhalen. Tijdens het bestelproces kun je bij cewe alleen voor levering via de post kiezen. Bestel je via een van de winkelketens, dan kun je de bestelling ook in de winkel afhalen.

Prijzen:

 • Mini-boekjes (15x11cm) vanaf €7,95
 • Compact (19x15cm) vanaf €9,95
 • Groot (21x28cm) vanaf €17,95

Albelli Fotoboeken

Als je ooit een fotoboek hebt gemaakt van een vakantie, een plechtigheid of een andere feestelijke gelegenheid, is de kans groot dat je Albelli kent. Nu hoef je het programma om je eigen fotoboek mee te ontwerpen, niet langer te installeren op de Mac of pc. Vanaf nu maak je ook gewoon een fotoalbum met veegbewegingen en foto’s slepen.

Beginnen met Albelli Fotoboeken

Wie bekend is met de computer-app van Albelli, kan meteen uit de voeten met Albelli Fotoboeken voor de iPad. De opzet van de applicatie komt in grote lijnen overeen. Albelli Fotoboeken heeft veel mogelijkheden, maar ze zijn slim gegroepeerd. De balk helemaal onderin beeld is essentieel. Daarmee schakel je tussen de pagina’s, foto’s die je hebt klaargezet om naar het fotoalbum te slepen, standaard indelingen voor pagina’s, achtergronden, kaders en zelfs een hele sloot aan clipart. Letters, feestmustsen, cartoons, tekeningen van kinderen: je kan je fotoboek behoorlijk bont aankleden. Zeer het overwegen waard als je de volgende keer een fotoboek online maakt.

De app werkt alleen op de iPad en is geschikt voor fotoalbums van maximaal 120 pagina’s, waarbij je kunt kiezen uit liggende, staande of vierkante formaten. De themaboeken helpen je op weg. Met extra opties zoals hoogglans, platliggende boeken en fotokaften maak je je vakantiealbum nog mooier. Je hoeft je ‘project’ niet meteen af te maken, want je kunt binnen de app het fotoboek opslaan en er op een later moment mee verder gaan. Ben je tevreden met het resultaat, dan bestel je het boek direct vanuit de app, ook vanaf je vakantieadres. Hij ploft dan een paar dagen later thuis op de mat. De online versie van je fotoboek kun je delen via e-mail en social media. Wat handig is aan deze app is dat er fotofilters in zitten én dat je ook foto’s vanuit Facebook, Instagram en Dropbox kunt uploaden naar je album.

Prijzen:

 • Mini-boekjes (15x11cm) vanaf €7,95
 • Compact (19x15cm) vanaf €11,95
 • Groot (21x28cm) vanaf €22,95

Hema foto+

De Hema is al jaren een vertrouwd adres voor het bestellen van foto’s en de winkelketen heeft ook al enkele jaren fotoboeken in de aanbieding. Je kunt kiezen uit diverse formaten, glanzend of mat en vanaf 18 pagina voor kleine boekjes tot 24 pagina’s voor grote fotoalbums.
De Hema foto+ app werkt redelijk simpel, al is het niet altijd even handig in de bediening. Wanneer je voor een kant-en-klare indeling kiest, plaatst de app ook standaard tekstkaders op de pagina. Wil je een beetje groter lettertype, dan gaan de regels al gauw afbreken, maar je kunt de breedte niet aanpassen om de woorden alsnog op één regel te brengen. Voeg je zelf een los tekstkader toe, dan kun die wel in de breedte veranderen, maar niet in de hoogte. Ook het aanklikken en selecteren van de tekstkaders, om deze te verplaatsen of te vervormen, is een beetje lastig. In meer dan de helft van de gevallen verschijnt dan het bewerkingsvenster weer.

hema01

De app opent automatisch je albums, filmrol en fotostream, zodra je daar toestemming voor hebt gegeven. Het is niet mogelijk om andere foto’s toe te voegen, bijvoorbeeld van Facebook. Je kunt kiezen uit een behoorlijke lijst met kaders, achtergronden en clipart. Zoals je van de Hema mag verwachten, kun je behalve fotoboeken ook losse afdrukken bestellen, posters en kalenders, mokken en t-shirts en hoezen voor telefoons en tablets. Verder kun je de bestellingen laten opsturen of ophalen in de winkel.

hema04

Prijzen:

 • Miniboekje (10x10cm) vanaf €5,00
 • Compact (20x20cm) vanaf €27,95
 • Groot (30x30cm) vanaf €39,95

Webprint Fotoalbum

Webprint is een andere bekende speler op de markt van gedrukte fotoalbums. Het bedrijf uit Oldenzaal heeft veel producten via de website, maar in de app kun je maar één type bestellen: de Magini-fotoboekjes. Daarbij moet je denken aan de ouderwetse fotoboekjes met hoesjes waar je afdrukken in doet, op het formaat van 15×10 of 18×13 cm. Je kunt niets aanpassen. Pas bij het bestellen moet je het formaat kiezen en of je mat dan wel glanzend papier wilt. Voordeel is wel dat je snel klaar bent.

webprint02

Je opent je album of fotostream en klikt de foto’s aan die je in het boekje wilt: minimaal 20 foto’s, maximaal 100. Lastig is dat je alleen een duimnagelgroot beeld van je foto’s ziet, waardoor het nogal moeilijk kiezen is, vooral als je – voor de zekerheid – snel een paar vrijwel dezelfde foto’s achter elkaar hebt genomen. Leuk extraatje is wel dat je direct gratis je fotoboekje via Facebook kunt delen. Voor het maken van afdrukken op canvas heeft Webprint een aparte app: Webprint Foto Canvas.

webprint03

Prijzen:

 • Miniboekje (15x10cm) vanaf €4,95
 • Compact (18x13cm vanaf €7,95

Andere interessante apps

Bovenstaande drie apps zijn de bekendste Nederlandstalige apps, waarbij je geleverd krijgt via bedrijven die tenminste een vestiging in Nederland of België hebben. Natuurlijk zijn er nog veel meer apps om online fotoboeken te bestellen. Deze zijn niet specifiek voor Nederland en België bedoeld, maar verzenden wereldwijd. Ze zijn niet per definitie slecht, maar je kunt moeilijker verhaal halen als het resultaat tegenvalt, of als het fotoboek niet aankomt.

Opvallend bij deze apps is dat ze vaak slecht vertaald zijn. Dat merk je al bij de omschrijving in de App Store, maar ook in de app zelf moet je vaak even diep nadenken wat een bepaalde optie doet. ‘Besparen’ in plaats van ‘bewaren’ is een duidelijk geval van een misser in de vertaling van het Engelse ‘save’ dat inderdaad beide kan betekenen. We zetten hier een paar van deze apps op een rijtje.

 • Kruidvat Fotoboek - Fotoprint (gratis, iPhone/iPad, iOS 10.0+) - Deze voordeeldrogist heeft een fotoboeken-app voor iPhone en iPad, waarmee je ook ansichtkaarten, kalenders en andere fotoproducten kunt bestellen. Uiteraard kun je ook iPhone-hoesjes met opdruk laten maken. Met de fotoboek-functie stel je snel een fotoalbum samen. De assistent-functie helpt je aan een mooie layout en een passend thema.
 • App van de Duitse aanbieder Pixum, waarmee je ook telefoon- en tablethoesjes, fotokalenders en ansichtkaarten kunt bestellen. Met deze app kun je ook eenvoudige fotobewerking doen. Bijzonder is dat de app spraakgestuurd is. Er zijn speciale albums voor vakantie, trouwen, geboorte en dergelijke.
 • Easy Album heeft een wat afwijkend uiterlijk dat wel wat lijkt op de iOS-apps van Adobe. Het is een van de weinige apps waarmee je ook foto’s van andere bronnen dan je iPad zelf kunt importeren: Picasa, Flickr, Instagram, natuurlijk Facebook en zelfs vanuit Dropbox. Maar tjonge, wat is deze app slecht vertaald zeg!
 • Met deze app is het een beetje oppassen geblazen. Hij komt meerdere keren voor in de App Store, want het is kennelijk mogelijk om een ‘white label’ van deze app te maken: daarbij biedt een ander bedrijf deze onder eigen naam aan. Hij staat er als ‘Fotoboek klaar binnen 2 minuten’ en onder de naam ‘Fotoboek van premium kwaliteit’. Voor de laatste moet je €4,99 neertellen, wat natuurlijk nergens op slaat aangezien je voor de boeken zelf ook moet betalen. Een ‘trendy’ vierkant fotoboek wordt voor €7,99 wereldwijd verstuurd.
 • Beetje rommelige app met beperkte mogelijkheden voor het toevoegen en bewerken van tekst en helemaal geen mogelijkheden voor het bewerken van de foto’s. Nou ja, je kunt ze roteren en zwart/wit maken, dat is het. NicePrints is een bedrijf met vestigingen in de VS, Mexico en Spanje. Vanuit Spanje wordt ook de Europese tak van het bedrijf geleid, waar je fotoboeken, kalenders en allerlei andere fotobedrukkingen kunt bestellen. Helaas zijn de Nederlandse vertalingen nogal lelijk, zowel in de App Store-omschrijving als in de app zelf. En de 60 thema’s zijn ook wat oubollig.
Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op 10 augustus 2015. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie naar redactie@iculture.nl.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2015
Categorie Apps
Onderwerpen fotoalbum, vakantiespecial
Devices iPad, iPhone
Software iOS