WWDC: recente Apple-apps nog eens onder de loep

Met de WWDC in aantocht kijken we nog even naar de laatst geïntroduceerde Apple-apps op rij. Welke aanpassingen zien we graag terug?
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Apple Apps Maps onvolkomenhedenWe hebben in een poll gevraagd wat jullie graag op de WWDC zien. Een Nederlandse versie van Siri bleek hoog op de verlanglijst te staan. De apps die Apple ons in 2012 voorschotelde, hebben we inmiddels een jaar kunnen gebruiken. Andere apps kwamen later beschikbaar. Hoe hebben de apps gepresteerd en zien we nog kansen tot verbetering?



1. Apple’s Kaarten

Apple-apps Kaarten iPhoneAangekondigd in 2012
Downloaden: Standaard op iOS
Het werd al snel gezegd na de release van iOS 6: Apple Maps, of Kaarten op Nederlandstalige iPhones, is te snel uitgebracht. Er zijn zelfs sites opgezet om de fouten van Apple Maps uit te lichten. Maar Apple heeft deze beslissing nou eenmaal genomen en sleutelt flink om de onvolkomenheden in de kaart- en navigatie-app te verbeteren. De toepassing is nog altijd niet erg slim. Mijn eigen dieptepunt was dat Kaarten de Apenheul niet kon vinden toen ik al in Apeldoorn was, maar de app beoordeelt ook plaatsen-, strateninformatie en points of interests nog altijd niet goed. Zoek naar het eiland Sint Maarten en je krijgt locaties te zien in Nederland in plaats van het eiland, en nergens is een lijstje om wel ergens snel het eiland te zien. Zo stikt het van de voorbeelden waarop Kaarten slimmer kan. Een andere navigatiestem dan de huidige blikkerige is ook welkom.


2. Passbook

Apple-apps PassbookAangekondigd in 2012
Downloaden: Standaard op iOS
Passbook was Apple’s antwoord op NFC-betalingsmethodes, waarmee je via een apparaatje op of in andere telefoons kan betalen door je telefoon te laten scannen. Passbook is in zoverre een succes dat we het sinds de invoering ervan eigenlijk nooit meer over betalen via NFC hebben gehad. Passbook kan nog wel wat bekendheid gebruiken, maar vanuit bedrijven wordt de ondersteuning steeds beter. Zo houdt EasyJet een proef met inchecken via Passbook. De doelgroep van de iPhone-app Eventbrite wist binnen een week tijd 20.000 tickets via Passbook te uploaden.


3. Game Center

Apple-apps Game Center iPhoneAangekondigd in 2011
Downloaden: Standaard op iOS
Game Center is natuurlijk niet alleen een app voor de iPhone en iPad, maar ook een geïntegreerde dienst die bijna door elk spel op iOS wordt gebruikt voor het bijhouden van highscores, achievements die je kan halen en soms zelfs het vinden van online tegenstanders. Nu de dienst prima werkt, is het moment aangebroken om de app zelf verder te verbeteren. Daarbij valt te denken aan meer interactie, zoals leaderboards waarop actuele prestaties en activiteiten van je vrienden op verschijnen.


4. Zoek mijn vrienden

Apple-apps Zoek Mijn VriendenAangekondigd in 2011
Downloaden: Zoek mijn vrienden (gratis, universeel, iOS 5.0+)
Zoek mijn vrienden was meer een extraatje dan een echt belangrijke nieuwe app voor Apple, en daarom wordt hij ook niet standaard op je iPhone geïnstalleerd. De applicatie om je vrienden mee te lokaliseren, is dan ook maar voor bepaalde situaties handig. Op een groot festivalterrein bijvoorbeeld, zodat je niet steeds irritante ‘Waar ben jij nu’-berichten hoeft te versturen die pas een kwartier later aankomen. Voor alle andere gelegenheden is een WhatsAppje met een locatie versturen echter net zo makkelijk, en dat zie je terug in de populariteit van de app. Zoek mijn vrienden heeft een bescheiden rol, maar voert die wel goed uit.


5. Cards

Apple apps Cards iPhone iPadAangekondigd in 2011
Downloaden: Cards (gratis, universeel, iOS 6.0+)
Cards is misschien wel de raarste aankondiging van nieuwe apps die Apple recentelijk heeft gedaan. Terwijl we in Nederland al tijden een gevestigde en goed gewaardeerde dienst als Greetz hadden, kwam Apple zelf ook met een app waarmee je kaarten kan versturen. Kaarten van hoge kwaliteit en afwerking, maar wel vier euro per stuk. De bedoeling van Cards is nog steeds een beetje onduidelijk; het voelt als een vreemde eend in de bijt in de stal van Apple-apps. Er hoeft niets aan te gebeuren, maar hij staat gelukkig ook niet standaard geïnstalleerd op je iPhone.


6. Podcasts

Apple-apps Podcasts iOSAangekondigd in 2012
Downloaden: Podcasts (gratis, universeel, iOS 5.1+)
Naast aparte apps voor boeken en muziek, was het niet zo’n rare gedachte van Apple om een aparte applicatie voor podcasts uit te brengen. De toepassing had de aardige mogelijkheid alle podcasts die je nog niet had geluisterd, als één lang radioprogramma achter elkaar te horen. Maar die functie ontbreekt nu. Wat er meer mankeert, lees je terug in de niet malse kritieken in onder andere de Nederlandse en Amerikaanse App Store. Er zijn synchronisatieproblemen met nieuwe en oude podcasts en ondanks meerdere updates, hebben gebruikers erg veel last van vastlopers. Apple mag zich flink bezinnen om Podcasts weer op de rails te krijgen. Ondanks dat het in de basis een aardige app is.


7. iTunes U

Apple-apps iTunes UUitgekomen in januari 2012
Downloaden: iTunes U (gratis, universeel, iOS 5.0+)
Geen WWDC-klapper, maar wel een van de meest recente Apple-apps op de iPhone en iPad is iTunes U: een verzamelplaats voor kennis. De applicatie waarmee je gratis leerboeken leest en zelfs hele cursussen volgt, had in april 2012 al tien miljoen downloads en is een handige plek om je op te beroepen om bij te spijkeren op welk kennisgebied dan ook. Een goed voorbeeld is de ontwikkeling van iOS-apps. Helaas komen hier en daar nog wel vastlopers voor in de app. Maar in iTunes vind je ook de lesstof van Nederlandse universiteiten en bronnen. Het is een waardevolle toevoeging aan de App Store.

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.