Weeronline HD: prachtige Nederlandse weerapp voor iPad

Weeronline is een fraaie Nederlandse weerapp voor de iPad, waarin je zelf widgets met verschillende informatie kan neerzetten.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Weeronline widget instellenDe bekende weersvoorspelling-website Weeronline is voorzien van een applicatie op Apple’s tablet. De iPad-app Weeronline HD is getekend door ontwikkelaar Touchwonders, die eerder de fraaie toepassing Hoe Leuk Is NL voor Zoover maakte. Voorheen had Weeronline op de iPhone een niet al te bijzondere interface, maar de iPad-app is iets speciaals. Dat is een dashboard met widgets die je zelf instelt, zoals een buienkaart of het barbecueweer in je woonplaats. Zo bepaal je zelf hoe de weerapp er uitziet.

Widgets

Er passen zes widgets in beeld in Weeronline, of je de iPad nou in de liggende of staande houding bedient. Je bepaalt zelf welke je in beeld zet en hebt de keuze van welke plaats de widgets de gegevens laten zien. Je kiest tussen Vandaag & morgen, Regenradar, Buienverwachting, Weekoverzicht, Weerbericht, Kaarten, Activiteiten en Hooikoorts.

De widgets staan op een strak witte achtergrond en je kan ze per stuk aantikken om ze groot in beeld te zien, als pop-up met gedetailleerdere gegevens. De widget met het weer van vandaag laat bijvoorbeeld een tabel met gegevens per uur zien, met daaronder een temperatuur- en weerlijn over de dag. De grote versie van de buienradar toont vanzelfsprekend de Nederlandse kaart groot in beeld, maar laat je daarnaast schakelen tussen weertypes als regen, motregen en sneeuw. En het campingweer op de plaats van je vakantiewoning? Die toont dan de waarde van vandaag en morgen.

Weeronline HD iPad screens

Rolluiken

De widgets zien er stuk voor stuk fraai afgewerkt uit. Ze vormen een visueel geheel, en dat is wel eens anders geweest in Nederlandse weerapps. Dan had je bijvoorbeeld een fraai weergegeven weersvoorspelling van een week, maar daarnaast een grofkorrelig buienkaartje in lage resolutie. Hier niet. Widgets delen zelfs de leuke eigenschap dat je ze van onder naar boven kan vegen om ze als een rolluik te openen. Daarna kan je de gegevens aanpassen. Dat is altijd de plaatsnaam waarop de informatie is gestaafd, en vaak een extra instelling. Wil je een cijfer voor barbecue-, camping- of strandweer tonen? En wil je een regen- of windkaart?

Weeronline vandaag en morgen

Dashboard en animaties

De widgets zijn niet alleen leuk omdat Weeronline op die manier een anders-dan-anders aanpak ten opzichte van andere weerapps heeft. Je kan er ook écht een leuk dashboard mee maken. In bepaalde widgets kan je niet alleen het weer van Nederland en België bekijken, maar ook informatie van over de hele wereld raadplegen. Zo zie je meteen het temperatuurverschil tussen je huidige plek en je vakantiebestemming op één scherm, en zo is het leuk om te spelen met het dashboard. De neerslaginformatie beperkt zich wel tot Nederland en België.

Weeronline buienkaartWeeronline voor de iPad is gratis te downloaden en te gebruiken. Wel worden vensters die je groot in beeld brengt, voorzien van een reclamebalk onder aan de pagina. Die laadt na het openen van het venster en drukt het venster wat omhoog – maar wel geanimeerd. Dat geldt voor de hele app: het openen en sluiten van vensters, het openen van de rolluikjes, het grijze hoofdmenu dat in beeld schuift vanaf de linkerkant. Het zijn subtiele animaties, en het uiterlijk wordt verstevigd door fraaie knoppen en een mooie consistentie in de widgets. Weeronline is misschien wel de mooiste weerapp op de iPad.

Downloaden: Weeronline HD (gratis, iPad, iOS 5.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.