Review: Nederlandse DayMate wil structuur aanbrengen in je dagelijkse activiteiten

De nieuwe app DayMate verzamelt je activiteiten en wil daarmee structuur aanbrengen in je activiteiten. De app is ontwikkeld voor mensen met ASS, het autisme spectrum stoornis, maar is geschikt voor iedereen die wel wat regelmaat kan gebruiken.

Als je op een dag een hoop te doen hebt of simpelweg vervelende klusjes vergeet uit te voeren, zijn er in de App Store heel veel apps die jou daarbij helpen, zoals het onlangs besproken Sorted of de populaire app 2Do. DayMate is een nieuwe kandidaat, maar is meer dan een simpele todo-app. De app wil structuur aanbrengen in je dagelijkse bezigheden, wat vooral van pas kan komen bij mensen die wat chaotisch ingesteld zijn of simpelweg moeite hebben met het onthouden van taken. Met simpele en duidelijke iconen moet meteen duidelijk zijn wat je te doen staat.

DayMate voor de iPhone.

Score

8

DayMate

DayMate

€0

Voordelen +

  • Makkelijk en snel overzicht van je taken
  • Op een gestructureerde manier herinnerd worden
  • Design strak en zonder afleiding

Nadelen -

  • Weekplanner kan overzichtelijker
  • Toevoegen van activiteit wat omslachtig

DayMate opvolger Assist Helpt

De Nederlandse app DayMate is de opvolger van de eerder verschenen app Assist Helpt. Assist Helpt werd ontwikkeld voor de autistische zoon Vincent van oprichtster Annemiek Modderman. Mensen met autisme en ADHD hebben vaak moeite met het volgen van structuren, waardoor er in het dagelijks leven problemen kunnen ontstaan en mensen minder goed kunnen functioneren. De app moest ervoor zorgen dat mensen met dit syndroom meer structuur aan konden brengen. DayMate is echter door het simpele uiterlijk en snelle functionaliteiten goed geschikt voor iedereen die wat meer structuur aan wil brengen in zijn of haar leven.

DayMate heeft een rustige uitstraling met duidelijk en grote knoppen. Geen afleiding door allerlei veegbewegingen of ingewikkelde opstartprocedure. De app geeft in één oogopslag aan wat momenteel je taak is, zodat je weet wat je precies moet doen. Met de hulp van pushberichten geeft de app aan dat je aan de slag moet en ook voor hoe lang, zodat je weet hoeveel tijd je ervoor moet incalculeren.

Activiteit toevoegen in DayMate.

Bij het invoeren van een taak geef je deze een naam, met bijpassend icoontje. Dit icoontje verschijnt direct groot op het startscherm zodra je de app opent en het tijd is voor de desbetreffende taak. Er zijn standaard achttien icoontjes in de app aanwezig, zoals een wasmachine, prullenbak, een euro-teken en een huisje. Je voegt een begin en eindtijd toe en selecteert op welke dagen je de activiteiten wil herhalen. Het is verplicht om herhalende dagen toe te voegen, waardoor de app vooral bedoeld is voor de dingen die je wekelijks op een structurele manier moet doen. Je kunt geen datum instellen, waardoor DayMate geen app is voor elke willekeurige herinnering. Ook is het toevoegen van een activiteit wat onhandig, omdat dit alleen via de weekplanning kan.

Je kunt met de weekplanning zien wat er voor de komende week per dag allemaal ingepland staat. DayMate geeft dit niet op één scherm weer, maar alleen per dag. Je krijgt in deze weekplanning dus niet op één scherm zien wat er allemaal te doen staat. Je kan ook niet zien op welke dagen er wel en op welke dagen niks ingepland staat, waardoor er voor deze weekplanning nog wel wat te verbeteren valt.

DayMate uitbreiden met meer opties

Je kunt DayMate nog veel verder uitbreiden met extra functies die vooral van pas komen voor mensen met ASS (autisme spectrum syndroom). Bij elke ingestelde activiteit, kun je extra taken toevoegen. Dit is vooral handig bij activiteiten die wat meer handelingen vereisen, zodat je precies weet hoe je deze uit moet voeren. Dit helpt vooral bij vergeetachtige mensen die handelingen vaker moeten verrichten voordat ze weten hoe het precies moet. Deze extra functie is niet standaard aanwezig, maar ontgrendel je met een in-app aankoop van €2,99. Daarmee kun je ook gelijk een oneindig aantal activiteiten in de app instellen, want standaard is dit gratis voor de eerste tien.

DayMate weekplanning.

Een andere belangrijke optie is het toevoegen van een begeleider aan DayMate. Voor de doorsnee gebruiker is dit geen vereiste, maar als je wat meer hulpbehoevend bent kan dit een steuntje in de rug zijn. Hiermee kun je de naam, telefoonnummer en mailadres van de begeleider of ouder aan de app toevoegen, zodat je deze altijd snel kunt bereiken. Bovendien breng je hiermee automatisch één keer per week je ouder of begeleider op de hoogte van je vorderingen, inclusief zogenaamde prikkelmeter. Hiermee geef je met emoji aan hoe je je voelt. Om deze extra opties te kunnen gebruiken, betaal je eenmalig €4,99. Dit is relatief prijzig, maar voor mensen die met deze functie een extra stok achter de deur krijgen, kan dit net wel het verschil maken.

Conclusie DayMate

DayMate schittert vooral door zijn uitstraling en eenvoud. DayMate kan een handige app zijn voor iedereen die wat structuur aan wil brengen in zijn leven, doordat je met simpele icoontjes en meldingen herinnerd wordt om ingestelde activiteiten uit te voeren. Voor mensen met een autisme spectrum syndroom zorgt DayMate voor nog meer duidelijkheid, vooral dankzij de taken-functie en het apart instellen van een begeleider. Het duidelijke ontwerp zonder al teveel toeters en bellen, zorgt ervoor dat je niet afgeleid raakt.

Toch is er ook nog ruimte voor verbetering, vooral wat betreft de weekplanner. In deze weekplanner krijg je niet direct het overzicht dat je zou willen zien, omdat je alleen per dag kunt bekijken of er activiteiten ingepland staan en je ook niet direct kunt zien op welke dagen je iets gepland hebt. Toch is DayMate een prettige app, zowel voor mensen die dat echt nodig hebben als iedereen die wat meer overzicht kan gebruiken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.