Snel reageren met een emoji in WhatsApp doe je zo

Nu voor álle emoji!
Snel reageren op een WhatsApp bericht met een emoji doe je dankzij de zogenaamde berichtreacties. Hoe kun je je in WhatsApp emoji reacties gebruiken en uit welke kan je kiezen? Hoe verwijder je een berichtreactie en hoe pas je de instellingen aan?

Update 11 juli 2022: De optie om met alle emoji te reageren op een bericht wordt nu uitgerold naar alle gebruikers, zo heeft Mark Zuckerberg gemeld in een bericht op Facebook. Het kan nog wel even duren voordat de uitrol compleet is.

Update 1 juli 2022: In de beta van WhatsApp kan een deel van de gebruikers nu reageren met álle emoji in plaats van een beperkte selectie. De komst van deze functie werd al door WhatsApp beloofd. We verwachten dat het op korte termijn voor iedereen te gebruiken is.

Als iemand jou een bericht stuurt, is het lang niet altijd nodig om een heel bericht terug te typen. Het is soms al voldoende om te laten weten dat je het gelezen hebt. Een reactie met een emoji op een WhatsApp bericht is dan vaak voldoende, bijvoorbeeld een duimpje. Stuurt iemand jou een bericht met “Ik ben er bijna!”, dan kun je met zo’n berichtreactie in WhatsApp meteen laten weten dat je het gezien hebt. Hoe kun je emoji reacties in WhatsApp gebruiken?

Emoji reacties in WhatsApp gebruiken doe je zo

Het is heel eenvoudig om op een WhatsApp-bericht te reageren met een emoji. Dat kan in zowel één-op-één chats als in groepsgesprekken. Bovendien werkt het op iPhone, Android en op de desktop, zowel via de desktop-app van WhatsApp als WhatsApp Web.

Zo verstuur je een WhatsApp emoji reactie op je iPhone:

 1. Open het WhatsApp-gesprek met het bericht waarop je wil reageren.
 2. Houd het specifieke bericht ingedrukt.
 3. Tik boven het bericht op de emoji die je wil versturen.

WhatsApp emoji reactie versturen en bekijken

Als er in een groep meerdere reacties op een bericht zijn, kun je zien wie welke reactie gestuurd heeft door op één van de emoji te tikken.

Op de desktop doe je het als volgt:

 1. Open het gesprek met het bericht waar je op wil reageren.
 2. Plaats je cursor bij het bericht.
 3. Klik rechts op de smiley en klik daarna één van de emoji aan.

Behalve op berichten van iemand anders, kun je dit ook bij je eigen berichten doen.

Met welke emoji kan ik reageren op WhatsApp-berichten?

Aanvankelijk werkte het alleen met onderstaande zes emoji. Vanaf de zomer van 2022 is het mogelijk om met elke gewenste emoji te reageren, dus ook met 🤖🍟🏄‍♂️😎💯:

 • Duim omhoog 👍
 • Hartje ❤️
 • Tranen van het lachen 😂
 • Verbaasd 😮
 • Verdrietig 😢
 • Tegen elkaar gedrukte handen 🙏
 • Zelfgekozen emoji via het plusteken (binnenkort beschikbaar)

Alle emoji voor snelle berichtreacties in WhatsApp

Berichtreactie in WhatsApp verwijderen

Als je per ongeluk een emoji reactie stuurt, is er geen man over boord. Je kunt op ieder moment je reactie weer weghalen. Dit doe je door simpelweg een bericht weer ingedrukt te houden en opnieuw op de verstuurde emoji te tikken. Wil je een andere emoji reactie versturen, kies dan een andere emoji. De ontvanger krijgt geen melding als je een reactie verwijdert. Er zit geen tijdslimiet aan het verwijderen van een emoji reactie.

Meldingen van emoji reacties in WhatsApp

Standaard krijg je een melding als iemand anders met een emoji direct op jouw WhatsApp-bericht gereageerd heeft. Wil je dit niet, dan kun je dit uitschakelen. Dat doe je zo:

 1. Open WhatsApp en ga naar Instellingen > Meldingen.
 2. Zet de schakelaar bij Reactiemeldingen uit.

WhatsApp berichtreactie instellingen voor meldingen.

Je kunt deze instelling aanpassen voor zowel WhatsApp-groepen als één-op-één-gesprekken. Als je dus wel een melding wil krijgen als iemand in een groep een berichtreactie stuurt, maar niet in een één-op-één-gesprek, dan kan dat gewoon.

Bekijk ook

WhatsApp-groepen: alles over het aanmaken, wijzigen en meer van groepsgesprekken

Met WhatsApp groepen blijf je in contact met meerdere mensen tegelijk. De groepen in WhatsApp hebben allerlei handige instellingen, waarmee je bijvoorbeeld de beheerders kan instellen, een groepsomschrijving toe kan voegen en meer. In deze tip lees je hoe je een WhatsApp groep maakt en de instellingen aanpast.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Emoji

Emoji zijn kleine afbeeldingen in je toetsenbord. Ze worden gebruikt om een bepaalde emotie over te brengen in bijvoorbeeld een berichtje, tweet of een online post. Er zijn duizenden soorten emoji: van smileys met allerlei gezichtsuitdrukkingen tot eten, voorwerpen, beroepen en nog veel meer. Er zijn ook emoji in allerlei huidskleuren, haarkleuren en geslachten. Elk jaar komen er weer tientallen nieuwe emoji bij. Speciale varianten zijn de animoji en Apple's eigen Memoji.

Emoji