De komende dagen zitten we weer vol spanning de aankondiging van de iPhone 16 af te wachten. Zitten de verwachte nieuwe functies erin? En heeft Apple nog verrassende verbeteringen achtergehouden? Maar voor consumenten zijn nieuwe functies helemaal niet de belangrijkste reden om voor een nieuwe iPhone te kiezen, zo blijkt uit deze rondvraag. De onderzoekers keken naar de periode juni 2023 tot en met juni 2024. Ongeveer driekwart van de deelnemers gaf aan dat ze een nieuw toestel hebben gekocht vanwege problemen hun oude toestel. Die was verouderd, werkte niet meer, was zoekgeraakt of was simpelweg aan vervanging toe. De behoefte om van een prima functionerend toestel over te stappen naar een nieuwe vanwege de functies, bleek veel minder mee te spelen.
Nieuwe iPhone? Dit zijn de meest voorkomende redenen
De onderzoekers hebben de antwoorden in verschillende categorieën ingedeeld, te beginnen met de meest genoemde:
- Huidige telefoon is verouderd (44%)
- Huidige telefoon was verloren, kapot of gestolen (29%)
- Verlangen naar nieuwe functies (18%)
- Financiële prikkels van mobiele telefoonprovider (6%)
- Betere netwerkkwaliteit, incl. upgrade naar 5G (2%)
- Vrienden en familie gebruiken al een iPhone (1%)

De behoefte aan nieuwe functies (18%) speelt dus een minder belangrijke rol dan je aanvankelijk zou denken. Het gaat daarbij om mensen die een telefoon hebben die nog goed functioneert, maar waarbij verbeteringen van de camera, het scherm of de processor toch aantrekkelijk genoeg zijn om een nieuwe te kopen. Ook komende week zullen er weer genoeg mensen zijn die bij de aankondiging van de iPhone 16 meteen gaan bestellen – maar de omvang van die groep wordt overschat, als je de uitkomsten van dit onderzoek moet geloven.
Mensen gaan vooral upgraden omdat hun oude toestel niet meer voldoet en dat kan op elk moment in het jaar gebeuren. Niet iedereen wacht tot september, als de nieuwe functies bekend worden. Vaak is dat ook verstandig, want het beste moment om een nieuwe iPhone te kopen is vaak in het begin van het nieuwe jaar.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- watchOS 11.4 nu beschikbaar: dit is er nieuw voor de Apple Watch (01-04)
- Had Apple andere plannen voor de Apple Watch Series 10? Zo zag een prototype eruit (met een nieuwe sensor) (01-04)
- visionOS 2.4 beschikbaar: dit is er nieuw op de mixed reality-headset van Apple (31-03)
- tvOS 18.4 en HomePod 18.4 staan klaar: Matter-robotstofzuigers nu in HomeKit (31-03)
- Vooruitblik: dit zijn onze 10 verwachtingen van de WWDC 2025 (26-03)
Ik vraag me wel af waar de grens tussen “verouderd” en “nieuwe functies” ligt. Hoe hebben respondenten verouderd geïnterpreteerd? Feit dat bepaalde nieuwe functies niet meer werken op huidig toestel kan door sommige mensen ook gezien worden als verouderd, terwijl anderen verouderd pas vinden als er geen updates meer voor komen.
Scherp opgemerkt, Mark.
Er is ook een groep die bij de introductie van het nieuwe model het vorige model al verouderd vinden en dus ieder jaar een nieuwe iPhone kopen.
Nu voor de wifi 7 dus de 15pro gaat te koop
Ik gebruik sinds 2009 een iPhone (toen 3G). Ik verving de oude iedere twee jaar (dus iPhone 4, iPhone 5, iPhone 6 en iPhone 7 gehad). Eerste reden: omdat de ontwikkeling zo snel ging dat iPhones ieder jaar iets nieuws te bieden hadden. Tweede reden: Ik kreeg een goed bedrag voor mijn twee jaar oude iPhone op Marktplaats. Mijn iPhone 7 heb ik vervangen voor een iPhone 11 en deze laatste voor een 14pro. Verbeteringen zijn voornamelijk te vinden in de camera en de processor. Mijn dochter kreeg een leeftijd dat ze een mobiel mocht, anders had ik de iPhone 11 pas aankomend jaar vervangen.
Bedankt voor het delen van uw persoonlijke iPhone-geschiedenis. Alleen mis ik hierin een beetje de inhoudelijke reactie op het artikel.
Ah excuus. Ik bedoelde eigenlijk te zeggen: Vroeger deed ik vaker upgrade voor nieuwe functies. Dat vind ik nu niet meer nodig.