Bellen met iPhone

Zo schakel je suggesties voor contactpersonen uit

Met proactieve Siri kun je ervoor zorgen dat er bij telefoongesprekken en berichten alvast een mogelijke contactpersoon wordt genoemd. Maar dat kan je ook op het verkeerde been zetten. Zo schakel je het uit.

Suggesties voor contacten

Proactieve Siri maakt je leven een stuk makkelijker. Je krijgt bijvoorbeeld suggesties voor apps en als er iemand belt probeert Siri te achterhalen wie het zou kunnen zijn. Daarvoor kijkt Apple in je e-mailberichten en doet een gok wie de beller is. Dat is superhandig, maar er zijn ook situaties dat het tot misverstanden leidt. Zo loop je het risico van phishing. Als er een telefoontje binnenkomt met de tekst ‘Misschien: Rabobank’ ben je wat sneller geneigd om antwoord te geven op privacyvragen zoals je geboortedatum en woonadres. Wil je het liever uitschakelen, dan kan dat.

Wil je voorkomen dat contacten in het deelmenu verschijnen? Dan hebben we daar een aparte tip over!

Contactsuggesties uitschakelen op iOS

Suggesties voor contacten komen uit de Mail-app en andere apps op je iPhone. Dit zijn contacten die nog niet zijn bevestigd en staan dus nog niet in de Contacten-app. Het gaat om mogelijke namen van contacten, op basis van telefoonnummers die Siri in je e-mail heeft gevonden. Ze verschijnen bij telefoontjes, wanneer je mensen uitnodigt voor een agenda-evenement of als je een sms of iMessage-bericht krijgt.

Contacten suggesties

Zo schakel je het uit:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Blader naar Contacten.
  3. Tik op Siri en zoeken.
  4. Zet de schakelaar uit bij Toon Siri-suggesties voor concacten.

Siri-suggesties iOS

Waarom je het zou willen uitschakelen? Sommige mensen vinden het vervelend dat iOS je e-mailberichten scant en in contactinformatie snuffelt. Hoewel deze informatie lokaal blijft en met respect voor je privacy is gemaakt, kan het voor sommige gebruikers toch opdringerig overkomen. Heb je vrienden of familieleden die erover klagen dat er steeds naamsuggesties in beeld komen, dan kun je het met bovenstaande stappen voor ze uitschakelen.

Omdat proactieve Siri alleen lokaal op je toestel werkt, kunnen de suggesties per apparaat verschillend zijn. Binnenkomende gesprekken zullen voortaan binnenkomen als onbekend nummer, als de persoon niet in je adresboek staat.

Overigens verschijnen de contact-suggesties niet op je Apple Watch en op iCloud.com, omdat het immers een functie is die alleen lokaal op je toestel werkt.

Contact-suggesties uitschakelen op de Mac

Je kunt ook op de Mac suggesties voor mailcontacten uitschakelen:

  1. Open de Contacten-app op de Mac.
  2. Ga naar Voorkeuren > Algemeen.
  3. Zet de schakelaar uit bij Toon Siri-suggesties.
  4. Bevestig je keuze.

Mac Siri-suggesties

Je zult dit moeten doen op elke Mac die je gebruikt. Onbevestigde contacten zullen nu ook niet langer in de automatische aanvulling (autocomplete) van de Mail-app en de Agenda-app staan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2020
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen contacten, Siri
Devices iPad, iPhone, Mac
Software iOS, macOS