Deelmenu: geen contacten

Liever geen contacten in het deelmenu? Zo schakel je de deelsuggesties uit

Je kan in het deelmenu op de iPhone en iPad zelf de contacten uitschakelen. Je ziet dan geen suggesties voor vrienden en familie meer om foto's, links en andere content mee te delen.

Wil je iets delen via het deelmenu van iOS, dan krijg je een lijst met suggesties te zien. Dit zijn portretten van vrienden, waarmee je mogelijk iets wilt delen. Veel mensen vinden dit vervelend, omdat er ook mensen tussen kunnen staan waar je liever niet aan herinnerd wilt worden, bijvoorbeeld je ex of een vervelende collega waar je veel mee moet samenwerken. Je kon dit voorheen niet aanpassen. Gelukkig kan dit sinds iOS 14 wel, door de lijst met vriendsuggesties uit te schakelen. Je krijgt dan alleen nog apps te zien in het deelmenu.

Geen vrienden meer in deelmenu

Zo kun je uitschakelen dat er contacten in je deelmenu verschijnen:

  1. Ga in iOS 14 naar de Instellingen-app.
  2. Tik op Siri en zoeken.
  3. Zet de schakelaar uit voor Suggesties bij het delen.

Je ziet nu geen contacten meer. De lijst met contacten is gebaseerd op de slimme functies van Siri en kan niet worden aangepast. Voor de lijst daaronder met apps en diensten heb je wel de mogelijkheid om de volgorde aan te passen of specifieke apps uit te sluiten. Voorheen was je aangewezen op trucs, zoals het compleet weggooien van een iMessage-gesprek met een bepaalde persoon, om hem of haar uit het deelmenu te laten verdwijnen.

Hieronder zie je de situatie voor en na:

Deelmenu geen contacten

Contacten in deelmenu verbergen

Wil je de contacten voor deelsuggesties niet helemaal uitschakelen, maar alleen één specifiek contact niet meer zien verschijnen? Dan kan je je iPhone en iPad leren welke contacten niet naar voren moeten komen. Hou simpelweg in het deelmenu een contact ingedrukt en kies voor Stel minder voor. Door dit vaker te doen, zorg je ervoor dat het desbetreffende contact minder vaak voorkomt.

Contacten in deelmenu: stel minder voor.

Waarom contacten in deelmenu uitschakelen?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je de lijst met contacten wilt verbergen. Eén ervan is privacy. Als mensen over jouw schouder meekijken of vaak jouw iPhone gebruiken, wil je niet dat ze kunnen zien met welke mensen je regelmatig contact hebt. Ook zou het kunnen gebeuren dat je per ongeluk wel eens iets met een vriend hebt gedeeld, door op het scherm te tikken. De lijst met personen maakt het deelmenu ook onnodig langer.

Om weer suggesties van contacten te zien zet je de schakelaar bij stap 3 gewoon weer aan.

Meer tips over het deelmenu
Je vindt hier enkele handige tips voor het deelmenu:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2021
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen delen, Siri, suggesties
Software iOS 14, iPadOS 14