iPad meerdere vensters dezelfde app

Zo gebruik je meerdere vensters van dezelfde app op de iPad

Op de iPad kun je meerdere vensters van dezelfde app gebruiken. Je kan op deze manier makkelijker en sneller werken met de apps op de iPad en door de komst van Shelf (Appstrip) wissel je nog makkelijker tussen twee varianten van dezelfde app.

iPad meerdere vensters gebruiken

De iPad heeft al een aantal jaren handige multitasking functies onder de noemers Split View en Slide Over. Je kunt ook meerdere vensters van dezelfde app gebruiken. In deze tip leggen we je uit hoe je met meerdere vensters op de iPad werkt en hoe je het overzicht van al je vensters bekijkt.


Belangrijk om te weten is dat de optie voor meerdere vensters niet bij alle apps werkt. Hoewel veel standaardapps geschikt zijn, werkt het niet bij de App Store, de Instellingen-app of de Woning-app. Het is niet zo dat iedere app die Split View ondersteunt, ook geschikt is voor meerdere vensters. Apps van externe ontwikkelaars zijn alleen geschikt, als ze er speciaal voor zijn aangepast.

Daarnaast heb je sinds iPadOS 16.1 de mogelijkheid om Stage Manager te gebruiken. Daarbij kun je één of meer apps in beeld hebben, terwijl de rest in een zijbalk staat opgelijnd om snel te kunnen openen. Stage Manager werkt echter niet op alle iPads, terwijl je de functies die we hieronder beschrijven bijna altijd kunt gebruiken.

Bekijk ook

Stage Manager op iPad en Mac: zo werkt het

Met Stage Manager worden je apps en vensters samengevoegd in één weergave, zodat je makkelijker kunt multitasken en van taak wisselen. Dat kun je ook groeperen. Zo werkt Stage Manager op de iPad en Mac!

iPad meerdere vensters openen

Om op de iPad meerdere vensters van dezelfde app te openen, doe je het volgende:

 1. Kies een app waarvan je meerdere vensters wilt openen, bijvoorbeeld Notities.
 2. Leg je vinger op het icoontje en kies Toon alle vensters.
 3. Tik op het plusje rechtsboven om een nieuw venster te openen.

iPad meerdere vensters

De app wordt als het ware gedupliceerd, waardoor je twee schermen van dezelfde app hebt. Dit betekent dat je ze ook apart vindt als je de appkiezer opent door twee keer op de homeknop te drukken of door omhoog te vegen.

Wisselen tussen meerdere iPad vensters

Om te wisselen tussen de meerdere vensters, kun je de appkiezer openen en het juiste venster selecteren. Je kan ook vanaf de onderkant met een klein boogje naar links of rechts vegen om snel tussen de twee vensters te wisselen. Dit werkt dus hetzelfde als het wisselen tussen je gewone apps.

Shelf in iPadOS 15

Een nieuwe manier om overzicht te houden op je geopende vensters is de Shelf, die sinds iPadOS 15 aanwezig is. In het Nederlands heeft deze functie de naam Appstrip gekregen. Het houdt in dat je snel kunt zien welke andere vensters je van een bepaalde app open hebt staan. Open je een app die meerdere vensters ondersteunt, dan zullen de verschillende vensters van deze app in een balkje onderin het scherm verschijnen. Tik hiervoor op het icoon vanuit het iPad Dock.

Meerdere vensters tegelijk gebruiken (Spaces)

Heb je twee of meer vensters, dan biedt de iPad je de mogelijkheid om de vensters naast elkaar te gebruiken in een Split View weergave. Je kan maximaal twee vensters tegelijkertijd gebruiken. Dit werkt op dezelfde manier als de gewone Split View:

 1. Open het eerste venster van de app die je in Split View wil gebruiken.
 2. Veeg een klein stukje omhoog om de Dock te tonen.
 3. Hou het icoontje van de app die je al open hebt staan ingedrukt.
 4. Versleep deze nu naar de Split View-weergave, bijvoorbeeld naar de linker- of rechterkant van het scherm. Laat hem dan los.

Twee vensters van Notities openen

Heb je nog geen tweede venster, dan kan je ook snel de Split View weergave openen door vanuit de app een tweede venster te openen:

 1. Open de app waarvan je een tweede scherm in Split View wil.
 2. Kies een onderdeel dat je kan verslepen via Drag & Drop. In de Notities-app kan dat bijvoorbeeld met een aparte notitie, in Safari kan het met een link en in de Mail-app kan dat met een gesprek.
 3. Houd je vinger op het scherm en versleep het onderdeel naar een zijkant om deze in een extra venster te openen.

Alle vensters op de iPad bekijken (App Exposé)

Om te zien welke vensters je allemaal open hebt, open je gewoon de appkiezer door twee keer op de thuisknop te drukken of door omhoog te vegen en in het midden vast te houden en weer los te laten. Je ziet dan alle apps in de appkiezer, inclusief alle vensters van de verschillende apps. Er zijn ook twee opties om de vensters van één specifieke app te zien:

 1. Open de app waarvan je de vensters wil bekijken.
 2. Veeg een stukje omhoog om de Dock te laten verschijnen.
 3. Tik opnieuw op het icoontje van je huidige app.

Meerdere vensters op iPad

Dit scherm, dat ook wel App Exposé genoemd wordt, toont zowel de meerdere vensters van je apps als de apps in Split View en Side Over. Je ziet dus in één overzicht waar de app allemaal open is.

Een tweede manier om alle vensters te bekijken, werkt als volgt:

 1. Ga naar het beginscherm.
 2. Hou je vinger op het appicoontje.
 3. Er verschijnt een menu, kies de optie Toon alle vensters.
 4. De Shelf (Appstrip) verschijnt en toont alle apps.

App vensters op iPad sluiten

Het sluiten van meerdere vensters van iPad apps werkt op dezelfde manier als het afsluiten van apps op iPhone en iPad. Het enige wat je hoeft te doen, is de appkiezer te openen en het venster omhoog te vegen. Je kan de vensters ook sluiten door eerst alle vensters te bekijken volgens de stappen hierboven, zodat je ze daarna kan afsluiten door ze stuk voor stuk naar boven te vegen. Wil je op de iPad meerdere vensters tegelijk sluiten, dan kan dat ook door meer vingers tegelijk te gebruiken.

Wil je meer weten over iPad multitasking? In onze uitleg lees je wat je er allemaal mee kan doen. Vergeet ook niet onze andere artikelen over iPad multitasking te checken:

Bekijk ook

Multitasking op de iPad: alles wat je wil weten

Je kunt op de iPad sneller werken dankzij multitasking. Zo plaats je apps naast elkaar dankzij Split View en openen je sneller je favoriete apps via het Dock. Heb je een relatief nieuwe iPad dan is er meer mogelijk met Stage Manager. In deze uitleg lees je alles over hoe al deze varianten van multitasking op de iPad werken.