Perspectief corrigeren en foto's rechtzetten

Foto’s rechtzetten en perspectief corrigeren op de iPhone doe je zo

Gaat automatisch in iOS 13

In deze tip laten we zien hoe je met automatische perspectiefcorrectie het perspectief van je foto's makkelijk kunt aanpassen op de iPhone. Dat komt vooral van pas bij fotografie van gebouwen, of plekken waar je niet recht voor kunt staan.

Foto’s rechtzetten op de iPhone

Heb je een foto gemaakt van een gebouw of object en vind je het mooi als de foto kaarsrecht staat? Daarmee kan je iPhone jou helpen. Ook als je de foto net niet vanaf het juiste perspectief geschoten hebt. In deze tip leggen we uit hoe je de automatische perspectiefcorrectie gebruikt. Hiervoor heb je iOS 13 of nieuwer nodig.


Perspectiefvervorming komt vaak voor als je foto’s maakt van grote gebouwen. Hiervoor maak je de foto vaak vanaf de grond, waardoor de lijnen van het gebouw schuin lopen. Om dit te fixen waren er al apps te downloaden, maar sinds iOS 13 zit deze functie standaard ingebouwd. Je verliest hierdoor wel wat scherpte, omdat je de foto bijsnijdt. Gelukkig worden de camera’s in iPhones steeds beter, waardoor je je wel wat bijsnijden kunt veroorloven.

Automatische perspectiefcorrectie

Dit is hoe je automatische perspectiefcorrectie toepast op een foto:

  1. Open de foto die je wil aanpassen.
  2. Tik rechtsboven op Wijzig.
  3. Open het bijsnijden-menu rechtsonder.
  4. Tik op AUTOM. (automatisch) bovenin het scherm.
  5. Pas eventueel de instellingen handmatig aan en tik op Gereed.

Foto rechttrekken op iPhone

Afhankelijk van hoe ‘scheef’ je foto was zul je zien dat de iPhone de foto niet alleen rechtzet, maar ook het perspectief zowel horizontaal als verticaal aanpast.

Ben je niet tevreden met het resultaat? Tik dan opnieuw op AUTOM. om de instellingen terug te draaien. Je kunt in plaats daarvan ook zelf nog kleine aanpassingen doen, naast de automatische perspectiefcorrectie.

Automatische perspectiefcorrectie iPhone

Het is hoe dan ook leerzaam om zelf eens met de instellingen van een foto te spelen. Zo leer je beter hoe perspectieven werken. Wil je meer tips om alles uit je iPhone-camera en nabewerking te halen? Wij hebben 15 tips over iPhone-fotografie voor je klaarstaan. Er zit vast wel iets bij wat je nog niet wist!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2019
Categorie Foto
Onderwerp fotografie
Software iOS 13