Safari tabblad kleurt mee

Zo voorkom je dat Safari meekleurt met websites in de compacte weergave

Je kunt instellen dat Safari niet meer meekleurt met websites, als de compacte weergave is ingeschakeld. Dat kan voor betere zichtbaarheid zorgen. In deze tip leggen we uit hoe het werkt.

Sinds iOS 15 en macOS Monterey kun je kiezen voor de compacte weergave van Safari. Het valt bij het gebruik al snel op dat Safari meekleurt met websites. Zo wordt de tabbalk blauw bij KLM.nl en grijs bij Apple.com. Je kan het mooi vinden, maar er is een manier om te voorkomen dat Safari zal meekleuren met websites. Vooral op de Mac kan dat prettig zijn.

Meekleuren met websites in Safari uitschakelen op een iPhone of iPad

Om op een iPad of Mac überhaupt een meekleurende website te krijgen, dien je de compacte weergave te kiezen voor Safari. Meer over het wijzigen van de weergave van Safari tabbladen lees je in onze tip. Op de iPhone hoef je niets te doen. Hier is het standaard ingeschakeld.

De optie om het meekleuren met websites in Safari uit te schakelen, vind je niet in Safari zelf. Het is overigens niet per website in- of uit te schakelen. Check deze stappen om de instelling te wijzigen:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Scrol naar beneden en tik op Safari.
  3. Zet de schakelaar bij Pas kleuren van websites toe uit.

Tabbalk meekleuren in Safari

Bekijk ook

Weergave van Safari tabbladen wijzigen op de Mac en iPad

Je kunt zelf instellen hoe de tabbladen in Safari worden weergeven sinds macOS Monterey en iPadOS 15. Daarbij valt te kiezen uit een nieuw ontwerp en de 'oude' weergave. In deze tip leggen we uit hoe je dat wijzigt.

Safari voor Mac: zo krijg je de witte tabbalk terug

Op de Mac is het effect van het meekleuren van tabbladen in Safari aanzienlijk sterker dan op de iPhone. Het is vergelijkbaar met een iPad op iPadOS 15. Als je regelmatig wisselt van tabblad kun je er al gauw hoofdpijn van krijgen, zo merkten wij tijdens het testen. Je schakelt snel tussen blauw, wit, zwart, grijs en het kan nogal afleiden. Heb je de compacte weergave ingesteld en wil je de witte tabbalk terug, dan kan dat eenvoudig.

  1. Open Safari op je Mac.
  2. Klik linksboven op Safari en kies Voorkeuren.
  3. Selecteer helemaal rechts het Geavanceerd-tabblad.
  4. Zet het hokje bij Toon kleur in compacte tabbladbalk uit (wit).

Meekleuren met Safari in macOS Monterey
Hier zie je bol.com mét de meekleurende tabbalk en zonder de meekleurende tabbalk.

Je kunt de optie uiteraard altijd weer inschakelen als je op een later moment wil dat de Safari tabbladen meekleuren. Over tabbladen gesproken: op de iPhone kun je deze zowel bovenin als onderaan zetten. Hoe je de Safari adresbalk kan verplaatsen, lees je in onze tip.

Bekijk ook

De keuze is aan jou: de adresbalk in Safari boven of onder zetten

Sinds iOS 15 heeft Safari een nieuw uiterlijk op je iPhone. De grootste verandering is de verplaatsing van de adresbalk. Deze vind je onderin het scherm, maar je kunt terug naar de oude weergave. Lees hier hoe je dat doet.

Safari

Safari is de Apple's eigen webbrowser die standaard beschikbaar is op iPhone, iPad en Mac. Safari draait op WebKit, de motor achter de browser en ondersteunt alle huidige internetstandaarden. Safari heeft allerlei handige functies, zoals het instellen van favoriete websites, bladwijzers, het Safari-privacyrapport en nog veel meer. De browser krijgt regelmatig nieuwe functies, samen met grote iOS-, iPadOS- en macOS-updates. Lees hier alles over Safari en nuttige tips.

Safari