iTunes U op iPad

iTunes U op iPhone en iPad bekijken

iTunes U is het educatieve programma van Apple. Je kunt hiermee tot eind 2021 cursussen volgen bij diverse topuniversiteiten, waaronder Stanford en Harvard. Je bekijkt ze via de speciale app op je iPhone of iPad of op de Mac. In deze tip leggen we uit hoe dit werkt.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

iTunes U stopt aan het einde van het studiejaar 2020/2021. De app was verouderd geraakt en de dienst kreeg van Apple nauwelijks aandacht meer. Inmiddels zijn er betere alternatieven, zoals Google Classroom en Apple’s Schoolwork voor scholen en externe diensten zoals EdX en Coursera voor educatieve apps.

iTunes U: leer iets nieuws op je iPhone of iPad

iTunes U is de educatieve dienst van Apple waar je allerlei educatieve content kunt vinden. Scholen en universiteiten publiceren er audio- en video-opnames van cursussen, zodat je gratis een college van Harvard, Stanford, Yale of een andere topuniversiteit kunt volgen. De dienst bestaat al meerdere jaren. Sommige universiteiten bieden complete cursussen aan, voorzien van studiemateriaal en opdrachten van docenten.


Zo kun je een serie iPhone-ontwikkelaarcursussen van Stanford University of de erg vermakelijke CS50-computercursus van Harvard volgen. Er zijn ook cursussen van Open University en andere bekende onderwijsinstellingen. Je kunt er geen officieel diploma mee verdienen, maar wil je je kennis op een bepaald gebied bijspijkeren en les krijgen van de beste docenten ter wereld, dan zit je goed bij iTunes U. En het kost je helemaal niets! Je kunt ze vinden in het onderdeel iTunes U van iTunes.

iTunes U op iPad

Hoe werkt iTunes U?

Universiteiten kunnen hun complete cursusaanbod via iTunes U aanbieden. Studenten schrijven zich in via iTunes U, krijgen studieopdrachten via de app en kunnen in de aanwezige cursusinformatie ook opzoeken wanneer de docent spreekuur heeft. Dit geldt uiteraard alleen voor studenten die daadwerkelijk op de betreffende universiteit ingeschreven staan. Het heeft geen zin om opdrachten in te leveren als je geen student bent bij een universiteit of hogeschool.

Toch is veel materiaal ook voor buitenstaanders te bekijken. Zo heeft de scheikundefaculteit van Harvard University een aantal ‘kookcursussen’ gepubliceerd met onderwerpen als ‘Olijfolie en viscositeit’ en ‘Meat Glue Mania’, waarin je bijvoorbeeld leert hoe je met chemische middelen stukken vlees met elkaar kunt verbinden? Als je gaat zoeken vind je veel interessante info.

iPad met iTunes U

iTunes U op je iPhone en iPad bekijken

Er zijn twee manieren om iTunes U op je iPhone, iPod touch of iPad te bekijken.

  • Je kunt je abonneren via iTunes en daarna de cursussen als een (video)podcast meenemen op je iPhone of iPad. Dit doe je via het tabblad iTunes U. Je vindt iTunes U ook in de Podcasts-app.
  • Nog makkelijker is het installeren van de iTunes U-app (link). Deze is gratis verkrijgbaar in de App Store en geeft je toegang tot alle cursussen die vrij toegankelijk zijn.

iTunes U docenten

Bij de app is gekozen voor een boekenplank, waarbij je de gewenste cursussen kunt selecteren. Er is trouwens een koppeling gemaakt tussen beide apps: als een docent een bericht doorgeeft of opdrachten geeft, verschijnen die ook in de bijbehorende studieboeken die je in de Boeken-app hebt gekocht.

Bij elke cursus vind je alle informatie die de docent met de klas wil delen, zoals een structuur van de cursus, eventueel een syllabus, slides en een link naar het gebruikte cursusboek. De studenten kunnen op de cursuspagina notities maken. Let op dat je de multi-touch studieboeken alleen op de iPad kunt lezen, niet op de iPhone.

Nog meer leerzame apps vind je hier:

Bekijk ook

Dit zijn de beste educatieve apps voor volwassenen

Met deze educatieve apps voor volwassenen leer je iets nieuws. Van programmeren tot persoonlijke ontwikkeling, een nieuwe taal leren of projectmanagement: er is van alles te vinden, ook gratis! Je kunt met deze apps een cursus volgen, een interessante speech bekijken, of zelfs een officieel erkende opleiding volgen, allemaal vanaf je iPhone of iPad!