iPhone opslag uitbreiden

iPhone-opslag uitbreiden: meteen meer geheugen met deze 5 tips!

Moet je regelmatig ruimte vrijmaken op je iPhone omdat de opslag alweer vol zit? Met de tips uit dit artikel kun je eenvoudig het iPhone geheugen uitbreiden, op meerdere manieren. Zo heb je nooit opslag tekort!

iPhone-geheugen uitbreiden kan gewoon

Je leest wel eens dat je het iPhone-geheugen niet kunt uitbreiden. Dat is maar ten dele waar. De iPhone die je koopt beschikt over een vaste hoeveelheid opslag, maar er zijn meerdere manieren om dit uit te breiden als je opslag tekort komt. Bij veel Android-smartphones kun je een microSD-kaart in de telefoon steken en heb je meteen meer opslag. Bij Apple moet je op een andere wijze te werk gaan en je iPhone-geheugen uitbreiden, zonder dat een nieuwe iPhone kopen nodig is. Wij leggen je uit hoe!

#1 iPhone-geheugen uitbreiden met een flashdrive

Een usb-stick aansluiten op de iPhone, dat kan toch niet? Toch wel. Met een standaard usb-stick lukt het niet, maar er zijn ook speciale exemplaren die een Lightning- of USB-C-connector hebben. Daarmee wordt bestanden uitwisselen tussen iPhone en computer nog makkelijker. Er zijn verschillende merken, waaronder SanDisk en Leef. Je kunt deze rechtstreeks aansluiten op de computer, waarna de USB-stick herkend wordt als extra opslagmedium. Voor gebruik op de iPhone en iPad kun je een speciale app downloaden, maar het is vanaf iOS 13 en iPadOS 13 ook mogelijk om rechtstreeks via de Bestanden-app de aanwezige bestanden te bekijken. Het voordeel van een usb-stick is dat deze compact en gemakkelijk mee te nemen is. Dat betekent echter ook dat je ‘m gemakkelijk kunt kwijtraken of vergeten. Verder is het met een usb-stick niet mogelijk om er apps mee op te slaan, maar foto’s, video’s en muziek lukt wel.

Lees meer over USB-sticks met Lightning-aansluiting in onderstaande tip.

#2 iPhone-opslag uitbreiden met SD-geheugenkaarten

Een usb-stick of flashdrive heeft een vaste hoeveelheid opslag. Wil je flexibeler zijn, dan kun je ook kiezen voor geheugenkaartjes. Meestal zullen dit microSD-kaartjes zijn. Bij een Android-smartphone kun je die meteen gebruiken, maar voor de iPhone heb je een geheugenkaartlezer nodig. In ons artikel microSD-kaarten op de iPhone gebruiken lees je wat erbij komt kijken om de geheugenkaartjes uit te lezen. De meeste geheugenkaartlezers zijn geschikt voor SD-kaarten, maar met een adapter kun je er ook microSD in gebruiken.

#3 iPhone-geheugen uitbreiden via iCloud

Bij je Apple ID krijg je 5GB iCloud-opslagruimte gratis. Dit kun je gebruiken om allerlei data op te slaan, zoals foto’s en bestanden. Die kun je vervolgens weer via de Bestanden-app op iPhone en iPad of via Finder op de Mac raadplegen. Het maken van een backup op iCloud is hoe dan ook een goed plan, want daarmee zorg je dat alle foto’s en bestanden ook vanaf al je andere Apple-apparaten te raadplegen zijn. Het voorkomt ook dat je iets kwijtraakt: alles wat in de cloud staat heb je geen omkijken meer naar. Voor iCloud is er bijvoorbeeld de iCloud Fotobibliotheek, waar je alle foto’s die je ooit gemaakt hebt bij elkaar ziet. Is je iCloud-opslag vol? Dan kun je het voor een klein bedrag uitbreiden.

#4 iPhone-opslag uitbreiden met andere clouddiensten

Je hoeft echt niet alle muziek, foto’s en andere bestanden lokaal op je iPhone op te slaan. Nu steeds meer mensen beschikken over een snelle 4G-verbinding en een ruime datalimiet is het prima mogelijk om die data pas op te halen als je het nodig hebt. Je kunt data opslaan bij Dropbox, Google Drive, Google Foto’s en diverse andere diensten. Vaak krijg je gratis al een behoorlijke hoeveelheid opslag en net als bij iCloud kun je dit upgraden naar meer. Wel is het zo dat het vaak goedkoper is om alles bij één aanbieder te parkeren en daar meteen een grote bundel af te sluiten, bijvoorbeeld 1TB. Cloudaanbieders hebben je data op meerdere plekken opgeslagen, dus je loopt weinig risico op dataverlies. Wel kan het zijn dat je soms even geen toegang is, als er een storing is, bijvoorbeeld bij Amazon-webdiensten. In dat geval kun je zorgen dat je cruciale bestanden altijd op meerdere plekken hebt staan, zodat je altijd kunt doorwerken. Maar voor de meeste bestanden die je online opslaat zal gelden, dat je het niet continu nodig hebt.

iPhone opslag uitbreiden

#5 iPhone-opslag uitbreiden met draadloos streamen

Dat je bestanden op een externe harde schijf kunt opslaan, weet iedereen. Het is alleen niet zo praktisch om zo’n schijf op je iPhone aan te sluiten, want dan zit je steeds met kabels en een zwaar accessoire, waar je vaak ook nog een stopcontact voor nodig hebt. Een draadloze harde schijf, NAS of mediastreamer is dan een betere oplossing. Deze maken via het Wi-Fi-netwerk verbinding met je iPhone. Er zijn draadloze harde schrijven die je gebruikt om data op te slaan, zodat je minder opslagruimte op je iPhone nodig hebt. Dit is ideaal als je iPhone-opslagruimte te kort komt en (nog) niet wil overstappen naar een nieuwe iPhone. Je kunt zo’n externe harde schijf of NAS ook gebruiken om bijvoorbeeld je complete muziek- en filmcollectie op te slaan. Dit is content die je niet continu op je iPhone wilt hebben, maar waar je wel toegang toe wilt hebben. Als je een bepaalde film wil kijken kun je dat gewoon streamen. Een mediaspeler kan soms ook microSD-kaarten en andere opslagmedia lezen en kan worden gebruikt als Wi-Fi-hotspot. Nadeel is wel dat het vaak alleen lokaal werkt, dus als je overal ter wereld toegang wilt hebben tot je multimedia-collectie kun je het beste een oplossing kiezen die op afstand via internet toegankelijk is.

Bekijk hier de apparaten die je zou kunnen gebruiken:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!