Uitgelicht
WWDC 2023: alle highlights
Toon of verberg de lijst met posts
Wekkerfunctie iPhone

iPhone als wekker gebruiken

Op tijd wakker worden met je iPhone
Je kunt de iPhone als wekker gebruiken, om 's ochtends vroeg op tijd wakker te worden of om nog even te snoozen. In deze tip lees je hoe je de wekker op de iPhone kunt instellen, het volume van het alarmgeluid aanpast en met je favoriete muziek wakker wordt.

iPhone-wekker gebruiken

De iPhone bevat een Klok-app met handige functies zoals stopwatch, timer en wereldklok met tijdzones. Maar er zit ook een wekkerfunctie in, zodat je ’s ochtends op tijd wakker wordt. In deze tip laten we je zien wat alle mogelijkheden van de wekker op je iPhone zijn.

De wekker gaat ook af als Niet Storen of de stille modus aan staat. Als de iPhone helemaal is uitgeschakeld, gaat de wekker niet af.

Snelle wekkerfuncties: wekker zetten met Siri

Het instellen van een nieuw wekkeralarm vergt nogal wat stappen. Het kan ook sneller, als je gebruik maakt van Siri. Vraag Siri bijvoorbeeld: “Maak me morgen wakker om 8:00 uur” en de wekker wordt gezet.

Snel toegang tot de wekker krijg je via het Bedieningspaneel. Staat de wekker er niet bij, dan kun je gemakkelijk ook op een van de andere icoontjes van de Klok-app tikken, bijvoorbeeld de stopwatch of timer. Maar je kunt ook het Bedieningspaneel aanpassen door er een extra knop voor de wekker aan toe te voegen.

iPhone als wekker instellen

Het instellen van de wekker is gaat als volgt:

 1. Open de Klok-app en ga naar het tabblad Wekker.
 2. Tik op het plusje om een nieuwe wekker toe te voegen.
 3. Stel het gewenste tijdstip in en kies naam, geluid en sluimer. Je kan het tijdstip instellen door aan het wiel te draaien of door op het tijdstip te tikken en het in te typen.
 4. Wil je elke dag op hetzelfde tijdstip gewekt worden? Tik dan op Herhaal.
 5. Vergeet niet op de knop Bewaar te tikken om op te slaan.
 6. Zodra de wekker afgaat klinkt de alarmtoon en verschijnt er een pop-up met de knop OK en eventueel een knop Snooze.

Wekker op iPhone instellen in iOS 16

Wil je een bestaande wekker wijzigen, tik er dan gewoon op. Het is niet nodig om eerst op Wijzig te tikken.

Wekker-opties op de iPhone

Je hebt op de iPhone meerdere opties om de wekker helemaal naar je hand te zetten:

 • Wil je dat het alarm op bepaalde dagen wordt herhaald, dan tik je op Herhaal. Vink aan op welke dagen het alarm moet klinken, bijvoorbeeld alleen op werkdagen.
 • Bij Geluid kun je het alarmgeluid instellen. De iPhone bevat een standaard lijstje met geluiden, maar je kunt gemakkelijk nieuwe alarm- en meldingstonen toevoegen.
 • Bij Label kun je instellen welke tekst in beeld moet verschijnen als de wekker afgaat, bijvoorbeeld “Wakker worden!” of “Goedemorgen!”.
 • Kom je moeilijk uit bed, dan kun je de Snooze-functie activeren, zodat je nog even kunt blijven liggen.

Wekker op iPhone: herhalen en geluid instellen

Wekker voor slaapschema

Er zitten ook een geavanceerdere wekkerfunctie op de iPhone. Deze wekker is te herkennen aan het woordje ‘Slaap | Opstaan’ en heeft te maken met de slaapfuncties op de Apple Watch en de bijbehorende Slaap-focus. Heb je geen Apple Watch, dan kun je gewoon de Slaap Focus instellen. Deze functie zorgt ervoor dat je op tijd naar bed gaat en voldoende uren slaapt.

De wekker hiervoor ziet er iets anders uit: je ziet een ronde schijf waarop je aangeeft wanneer je wilt slapen, in dit geval tussen 23:30 en 7:00 uur. Meer over een slaapschema instellen op de iPhone lees je in onze aparte tip.

Wekker op iPhone met slaapschema

Bekijk ook

Zo kun je een slaapschema instellen op de iPhone met Bedtijd

Stel een slaapschema in op de iPhone, zodat je tijdig wordt gewekt en op het juiste moment naar bed gaat. Zo word je uitgerust wakker, op het juiste moment! In oudere iOS-versies vind je hiervoor de functies Bedtijd en Waakmelder.

Snoozen van de iPhone-wekker

Gaat de wekker af, dan kun je het alarm stoppen of kiezen voor Snooze. Dit betekent dat het alarm 9 minuten later weer afgaat. Je kunt ook op een van de hardwareknoppen drukken (bijvoorbeeld op de volumeknop) om te snoozen.

Waarom duurt het snoozen 9 minuten? Dat heeft te maken met analoge klokken die slechts één optie hadden om te snoozen. Dit gebeurde met intervallen van 9 minuten. Door mechanische beperkingen was het niet mogelijk om 10 minuten te kiezen. Daarom viel de keuze op 9 minuten, omdat men 11 minuten te lang vond.

Het is in iOS helaas niet mogelijk om de snoozetijd aan te passen.

Wekker gaat af op iPhone met optie om te snoozen

Wekker: geluidsvolume aanpassen

Je kunt zelf aangeven hoe luid de wekker moet klinken. Heb je moeite om wakker te worden, dan kun je de wekker ook iets luider zetten. Dit doe je als volgt:

 1. Ga naar Instellingen.
 2. Kies Horen en voelen.
 3. Pas de schuifknop voor volume aan. Dit heeft ook invloed op het geluidsvolume van andere alarmfuncties.

Wakker worden met muziek

Verder is het mogelijk om je favoriete muziek als wekgeluid in te stellen.

Zo stel je muziek in:

 1. Open de Klok-app en ga naar Wekker.
 2. Voeg een nieuw wekkeralarm toe of tik op Wijzig en vervolgens op een reeds aanwezig wekkeralarm.
 3. Tik op Geluid > Kies een nummer.
 4. Kies een nummer uit je muziekbibliotheek.

Staat jouw favoriete nummer er niet bij of heb je een mp3 die je als wekkermuziek wilt gebruiken? Dan zul je deze mp3 eerst op de desktop moeten toevoegen aan de Muziek-app. Daarna tref je het nummer aan in de lijst. Gebruik eventueel de zoekfunctie om het nummer gemakkelijk terug te vinden.

Verder kun je muziek van Apple Music en Spotify als wekker instellen op je toestel.

Bekijk ook

Gebruik Apple Music of Spotify als wekker: wakker worden met muziek

Wil je wakker worden met je favoriete muzieknummer? Dat kan: je kunt een van de nummers van Apple Music of Spotify instellen als wekkergeluid. Hoe dat werkt lees je in deze tip.

Radiostation: iPhone als wekkerradio

Heb je een favoriet radiostation, dan kun je die ook als wekker gebruiken. Hiervoor gebruik je een shortcut via de persoonlijke automatiseringen in de Opdrachten-app.

Maak een taak die op een bepaald tijdstip, zeg 7:00 uur ’s morgens op elke werkdag, een radiostream start. Dit doe je via Apple Music, waarbij je bijvoorbeeld BNR Nieuwsradio instelt. Daarmee gebruik je je iPhone als wekkerradio.

Bekijk ook

Persoonlijke automatiseringen: krijg taken gedaan met Opdrachten-app

Met de de iPhone en iPad kun je veel dingen automatiseren. Dit doe je met de Opdrachten-app die standaard is geïnstalleerd. In deze gids helpen we je op weg met persoonlijke automatiseren met een paar voorbeelden. Wat zijn de mogelijkheden?

Meer weten?
Meer informatie over slaap- en klokfuncties op de iPhone vind je hier:

Bekijk ook

Zo kun je een slaapschema instellen op de iPhone met Bedtijd

Stel een slaapschema in op de iPhone, zodat je tijdig wordt gewekt en op het juiste moment naar bed gaat. Zo word je uitgerust wakker, op het juiste moment! In oudere iOS-versies vind je hiervoor de functies Bedtijd en Waakmelder.

Er zijn allerlei apps die zorgen dat je rustig in slaap valt, bijvoorbeeld met natuurgeluiden of muziek. Kijk ook eens in ons overzicht met de beste wekker-apps voor iPhone en iPad.

Bekijk ook

De beste wekkerapps: wakker worden met je iPhone

Met een goede wekkerapp op je iPhone kom je 's ochtends gemakkelijker je bed uit. Slaapkoppen, doorslapers en mensen die moeite hebben met wakker worden: met deze wekkerapps gaat het lukken!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!