iPhone wekker

iPhone als wekker gebruiken

Op tijd wakker worden met je iPhone

Gebruik je iPhone als wekker, om 's ochtends vroeg op tijd wakker te worden of om nog even te snoozen. In deze tip lees je hoe je de wekker op de iPhone kunt instellen, het volume van het alarmgeluid aanpast en met je favoriete muziek wakker wordt.

iPhone-wekker gebruiken

De iPhone bevat een Klok-app met handige functies zoals stopwatch, timer en wereldklok met tijdzones. Maar er zit ook een wekkerfunctie in, zodat je ‘s ochtends op tijd wakker wordt.

iPhone als wekker

Zo schakel je de wekkerfunctie in:

 1. Open de Klok-app of start de Klok-app via het Bedieningspaneel (zie afbeelding).
 2. Tik op het wekker-icoon. Is deze niet zichtbaar is kun je ook op het icoon voor stopwatch of een van de andere klokfuncties tikken. Of je kunt de wekker toevoegen aan je Bedieningspaneel.

Wekker op iPhone

 1. Tik op het plusteken rechtsboven in het scherm om een nieuw alarm toe te voegen.
 2. Er verschijnt een scherm met een tijdroller. Kies het gewenste tijdstip.

iPhone-wekker

 1. Wil je dat het alarm op bepaalde dagen wordt herhaald, dan tik je op Herhaal. Vink aan op welke dagen het alarm moet klinken, bijvoorbeeld op werkdagen.
 2. Bij Geluid kun je het alarmgeluid instellen. De iPhone bevat een standaard lijstje met geluiden, maar je kunt gemakkelijk nieuwe alarm- en meldingstonen toevoegen.
 3. Bij Label kun je instellen welke boodschap in beeld moet verschijnen, bijvoorbeeld “Wakker worden!” of “Goeiemorgen!”.
 4. Kom je moeilijk uit bed, dan kun je de Snooze-functie activeren, zodat je nog even kunt blijven liggen.
 5. Vergeet niet op de knop Bewaar te klikken om de alarmmelding op te slaan, anders gaat de wekker uiteindelijk niet af.
 6. Zodra de wekker afgaat klinkt de gekozen alarmtoon en verschijnt er een pop-up met de knop OK en eventueel een knop Snooze.

Wekker instellen met Siri

Het instellen van een nieuw wekkeralarm vergt nogal wat stappen. Het kan ook sneller, als je gebruik maakt van Siri. Vraag Siri bijvoorbeeld: “Maak me morgen wakker om 8:00 uur” en de wekker wordt gezet.

Snoozen van de iPhone-wekker

Gaat de wekker af, dan kun je het alarm stoppen of kiezen voor Snooze. Dit betekent dat het alarm 9 minuten later weer afgaat. Je kunt ook op een van de hardwareknoppen drukken (bijvoorbeeld op de volumeknop) om te snoozen.

Waarom duurt het snoozen 9 minuten? Dat heeft te maken met analoge klokken die slechts één optie hadden om te snoozen. Dit gebeurde met intervallen van 9 minuten.

Door mechanische beperkingen was het niet mogelijk om 10 minuten te kiezen. Daarom viel de keuze op 9 minuten, omdat men 11 minuten te lang vond.

Het is in iOS helaas niet mogelijk om de snoozetijd aan te passen.

Wekkerlabels instellen

Heb je heel veel wekkers ingesteld, dan kan het handig zijn om ze te labelen. Hiervoor open je een bestaand alarm en tik op je op het veld Label. Vul vervolgens een omschrijving in, bijvoorbeeld om aan te geven dat het alarm alleen voor het weekend is bedoeld, of voor momenten dat je vroeg je bed uit moet voor een cursus of andere vaste afspraak.

Wekker: geluidsvolume aanpassen

Je kunt zelf aangeven hoe luid de wekker moet klinken. Heb je moeite om wakker te worden, dan kun je de wekker ook iets luider zetten. Dit doe je als volgt:

 1. Ga naar Instellingen.
 2. Kies Horen en voelen.
 3. Pas de schuifknop voor volume aan. Dit heeft ook invloed op het geluidsvolume van andere alarmfuncties.

Wakker worden met muziek

Het is ook mogelijk om je favoriete muziek als wekgeluid in te stellen.

Zo stel je muziek in:

 1. Open de Klok-app en ga naar Wekker.
 2. Voeg een nieuw wekkeralarm toe of tik op Wijzig en vervolgens op een reeds aanwezig wekkeralarm.
 3. Tik op Geluid > Kies een nummer.
 4. Kies een nummer uit je muziekbibliotheek.

Verder kun je met de functies Bedtijd en Waakmelder zorgen dat je op tijd naar bed gaat en voldoende uren slaapt.

Er zijn allerlei apps die zorgen dat je rustig in slaap valt, bijvoorbeeld met natuurgeluiden of muziek. Kijk ook eens in ons overzicht met de beste wekker-apps voor iPhone en iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2019
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen klok, wekker