iPhone 6s reclame met het snijden van uien.

Filmen met je iPhone en iPad: zo werkt het

Behalve het maken van een foto, kun het met de iPhone en iPad ook eenvoudig een video maken. In deze tip lees je hoe je filmt met je iPhone en iPad, hoe je deze kunt bewerken en meer.

Met de iPhone en iPad kun je niet alleen foto’s maken, maar ook filmpjes schieten. En er zijn steeds meer apps die iets extra’s toevoegen aan het maken van video’s, zoals Apple’s Clips-app. Ook heeft Apple een videobewerkingsapp met de naam iMovie. Hieronder lees je hoe het maken van video’s werkt.

iPhone 6s reclame met het snijden van uien.

Video opnemen met iPhone of iPad

Het maken van een filmpje op de iPhone of iPad is erg simpel: ga naar de Camera-app en veeg naar rechts om Video te selecteren. Druk op de rode opnameknop om het filmen te starten. Als de rode knop vierkant is, weet je dat je bezig bent met filmen. Hou je iPhone of iPad in de gewenste stand (liggend of staand) voordat je begint met filmen. Tijdens het filmen kun je niet meer eenvoudig het beeld kantelen, omdat dit in het eindresultaat een gekantelde video oplevert.

Bovenin beeld staat aangegeven hoe lang je al aan het filmen bent. Je kunt zo lang filmen als je wil, maar je moet daarbij wel rekening houden met de beschikbare opslagruimte op je iPhone. Tijdens het filmen kun je ook op de witte knop tikken om een foto te maken.

Afhankelijk van je instellingen (daarover hieronder meer), neemt een filmpje van een minuut zo’n 100MB ruimte in. Je moet er ook rekening mee houden dat het opnemen van een filmpje behoorlijk wat batterij verbruikt. Als je van plan bent om een langere video te maken, zorg er dan voor dat je batterij voldoende opgeladen is.

iPhone 6s Plus kopen abonnement

Voordat je een video maakt, is het verstandig om naar de instellingen te kijken. Je kunt namelijk zelf bepalen met welke resolutie je een filmpje maakt. Dit doe je als volgt:

  1. Open op je iPhone of iPad de Instellingen-app.
  2. Ga naar Camera.
  3. Selecteer Neem video op.
  4. Je kan hier kiezen uit allerlei opties, afhankelijk van je toestel. Je kiest hier de opnameresolutie en de hoeveelheid frames per seconden. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld. Voor de hoeveelheid frames per seconden geldt dat de video bij een hoger getal soepeler afgespeeld wordt. Hou er wel rekening mee dat een video bij een hogere resolutie meer ruimte inneemt.

Resolutie instellen voor filmen op je iPhone.

Video afspelen op iPhone en iPad

Heb je een video gemaakt, dan kun je deze bekijken door naar de Foto’s-app te gaan. Tik op de knop Albums en selecteer de aparte map Video’s om meteen naar al je opgenomen filmpjes te gaan. Bij elke video zie je hoe lang deze duurt. Tik de gewenste video aan en kies voor de afspeelknop.

Video bewerken op iPhone en iPad

Videobewerking met de Foto’s-app op de iPhone en iPad stelt op zich niet zoveel voor: je kunt de video inkorten, maar niet veel meer. Je kunt geen titels aanbrengen, overgangseffecten toevoegen of meerdere videofragmenten achter elkaar plakken. Het moet dus in één keer goed gaan. Dit werkt als volgt:

  1. Open de Foto’s-app en selecteer een video.
  2. Tik linksboven op Wijzig.
  3. Onderin beeld zie je een balk met daarin de video. Je kunt met de pijlen aan de zijkanten de video inkorten door deze te verschuiven.

Video op je iPhone bewerken.

Gelukkig zijn er allerlei videobewerkingapps zoals iMovie en Apple’s Clips-app waarmee je allerlei grappige video’s kunt maken. Je kunt dan titels toevoegen, overgangseffectjes plaatsen of video’s aan elkaar monteren. Hieronder vind je meer informatie over de Clips-app van Apple en een uitleg over iMovie.

Video’s uitwisselen

Ben je van plan om je video’s uit te wisselen met anderen, dan heb je daar allerlei mogelijkheden voor. Je kunt de video delen via de gebruikelijke kanalen (zoals WhatsApp, iMessage en YouTube), maar je kunt ook gebruikmaken van AirDrop. Open een video in de Foto’s-app, tik op het deelmenu en kies de gewenste deeloptie. Bij het versturen van een video per e-mail zal de video worden gecomprimeerd en opgeslagen als QuickTime-filmpje (formaat: .mov).

Ben je YouTube-gebruiker, dan zul je eerst moeten inloggen met je YouTube-accountgegevens. Daarna vul je een titel, omschrijving, tags en categorie in. Met een druk op de knop Publiceren zal de video naar YouTube worden gestuurd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2017
Categorie Video
Onderwerpen filmen, video