iPhone 6s met iMovie bewerking voor 4K-video.

Filmen in 4K op de iPhone: hoe werkt het?

Met recente iPhones kun je 4K videofilmen, maar hoe doe je dat? Waar moet je op letten als je 4K-video's op de iPhone maakt en hoe kun je ze delen en op een geschikt scherm afspelen?

Met de nieuwste iPhones kun je 4K video filmen. In deze gids leggen we uit wat filmen in 4K op een iPhone voor toegevoegde waarde heeft.

4K videofilmen: zo werkt het op de iPhone

Wil je een 4K video filmen op de iPhone, dan heb je een iPhone 6s of nieuwer, of een 9,7-inch iPad Pro of nieuwer nodig. De video heeft een resolutie van 2160p, vier keer zoveel pixels als de gangbare resolutie van 1080p. Hou er rekening mee dat het vrij veel opslagruimte in beslag neemt: zo’n 300 tot 400 MB per minuut. Daarom staat 4K standaard uitgeschakeld.

In onderstaande stappen zie je hoe je 4K video inschakelt, bewerkt en deelt met anderen.

4K video op de iPhone 6s.

Geschikte toestellen voor 4K video

Gelukkig heb je voor 4K videofilmen niet het aller-allernieuwste toestel hebben. Dit zijn de toestellen waarmee je kunt filmen in 4K:

 • 4K op 30 fps (standaard): iPhone 6s en nieuwer
 • 4K op 24 fps (filmstijl): iPhone 8 en nieuwer
 • 4K op 60 fps (vloeiender): iPhone 8 en nieuwer

4K video inschakelen op iPhone

Om in 4K te kunnen filmen zul je dit handmatig moeten inschakelen.

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Ga naar Camera > Neem video op.
 3. Kies de optie 4K op 30 fps of een van de andere opties.

Afhankelijk van je toestel krijg je meerdere opties te zien. We raden aan om te kiezen voor 30 fps, tenzij je bewust daarvan wilt afwijken. Wil je niet langer in 4K-kwaliteit filmen, dan kies je de standaardinstelling 1080p op 30 fps of een van de andere opties.

4K video afspelen

Om 4K video’s af te spelen heb je een 4K-scherm nodig, bijvoorbeeld een 4K-televisie of een iMac met 5K-scherm. Een 4K-scherm heeft in het algemeen een resolutie van 3.840 x 2.160 pixels, onafhankelijk van het schermformaat.

Wil je je 4K-video in zo goed mogelijke kwaliteit bekijken en heb je geen 4K-televisie, dan kun je het beste een tweede generatie iPad Pro of nieuwer gebruiken. Deze hebben nog geen 4K-scherm, maar wel een resolutie die hoger ligt dan 1080p. Bij de iPhones heeft de iPhone X het scherm met de resolutie, namelijk 2,5K. Beschik je niet over een dergelijk toestel, dan kun je ook een iPhone Plus-model gebruiken maar dan zie je de beelden in 1080p. Wel hebben alle toestellen sinds de iPhone 4s een refreshrate van 60 Hz, dus ze kunnen de vloeiendheid van een 60 fps video aan, ook al zie je de video op een lagere resolutie.

iPhone 6s met iMovie bewerking voor 4K-video.

4K video bewerken op iPhone en iPad

Voor het bewerken van 4K-video kun je gebruik maken van Apple’s eigen iMovie-app of apps van derden. iMovie kan vanaf de iPhone 6s, iPad Air 2 en nieuwer video’s in 4K-resolutie bewerken. Oudere modellen zijn grafisch niet krachtig genoeg. Het display van deze toestellen heeft geen 4K-resolutie, dus je kunt het eindresultaat pas goed beoordelen als je het later op een 4K-scherm bekijkt.

Gaat het om een kleine bewerking, dan heb je daar geen speciale software voor nodig. Is de 4K-video te groot om te versturen of te delen met anderen, dan kun je deze gemakkelijk korter maken:

Dit werkt als volgt:

 1. Open de Foto’s-app en ga naar de video die je wilt bewerken.
 2. Tik op de knop Wijzig rechtsboven.
 3. Trek aan de balkjes op de tijdlijn, zodat een gele uitsnede ontstaat.

Videofragment inkorten op iPhone

 1. Tik op Gereed en vervolgens op Bewaar als nieuw fragment.
 2. Je hebt nu het originele filmpje en het ingekorte filmpje op de iPhone staan.

Videofragment opslaan op iPhone 6s.

Waarom 4K videofilmen op de iPhone?

Voor dagelijks gebruik is 4K helemaal niet nodig. Het is ook onverstandig om te doen, omdat de videobeelden heel veel opslagruimte kosten. Als je een mooie documentaire of een professioneel uitziende muziekclip wilt maken, heeft het wél zin om dat in 4K-resolutie te doen. Ook al zijn er nog maar weinig mensen die beschikken over een geschikt 4K-scherm, je weet in dat geval zeker dat jouw video ook in de toekomst er op z’n best uitziet.

Het kan dan ook zin hebben om 4K-video te filmen bij bijzondere momenten, zoals bruiloften en de eerste verjaardag van je kinderen. Er is dan zoveel detail vastgelegd dat het er ook op toekomstige schermen nog mooi uitziet. Bovendien kun je eventueel achteraf nog bijsnijden, zoomen en andere bewerkingen doen. Je zou dan in 4K kunnen schieten en bewerken en vervolgens exporteren naar een lagere resolutie zoals 1080p.

4K: vier keer zoveel pixels

4K (ook wel UltraHD of UHD genoemd) is de opvolger van 1080p Full HD, dat doorgaans met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels wordt geschoten. Hieronder zie je de eigenschappen:

4K vs Full HD op iPhone (tabel)

Bij 4K is sprake van het dubbele aantal pixels horizontaal en verticaal. In plaats van ruim 2 miljoen pixels leg je ruim 8 miljoen pixels vast. Films die in 4K geschoten zijn, zijn daarom een stuk scherper en gedetailleerder, helemaal als deze weergegeven worden op een scherm dat hardwarematig 4K ondersteunt.

4K en opslagruimte

Voor het opslaan van video gebruikt Apple het nieuwe fotoformaat HEVC (H.265), maar dit werkt alleen op de nieuwere toestellen met A11-chip of nieuwer. Hiervoor heb je minimaal een iPhone 7 of tweede generatie iPad Pro nodig. HEVC is veel efficiënter en kost dus minder opslagruimte.

Volgens Apple heb je hiervoor de volgende hoeveelheid opslagruimte nodig:

 • 1 minuut 4K video op 30 fps: 350 MB opslag in H.264
 • 1 minuut 4K video op 60 fps: 400 MB opslag in H.265

Je kunt dus met de nieuwere H.265 veel vloeiender beelden opslaan in een twee maal zo hoge framerate, zonder dat je kwaliteitsverlies hebt.

4K video’s delen met vrienden

Als je lang aan een 4K-video gewerkt hebt en trots bent op het eindresultaat, wil je dit met de hele wereld delen. Op dit moment is de meest praktische manier het delen van je video via YouTube. Op YouTube is het mogelijk video’s in 4K-resolutie te bekijken, waardoor dat de meest ideale manier is om je kunsten aan de wereld te tonen.

Zo deel je een 4K-video:

 1. Ga in de Foto’s-app naar de video die je wilt delen.
 2. Tik op de deelknop.
 3. Tik op de app of de dienst waar je de video naartoe wilt sturen, bijvoorbeeld YouTube, Vimeo, iCloud fotodelen, Dropbox en dergelijke.

4K versturen via AirPlay en AirDrop

Wil je een 4K-video op een groot scherm bekijken, dan kun je dat doen via AirPlay naar een Apple TV 4K of een Mac met 4K- of 5K-scherm.

Om de video’s via AirDrop naar een Mac, iPhone of iPad te sturen ga je als volgt te werk:

 1. Ga in de Foto’s-app naar de video die je wilt delen.
 2. Tik op de Deel-knop.
 3. Wacht tot het gewenste apparaat zichtbaar is en tik op het icoontje. De andere persoon zal de video moeten accepteren om te kunnen versturen.

Wat doet Apple met 4K?

Apple heeft al meerdere producten die met 4K 5K werken. De 27-inch iMac is zelfs verkrijgbaar met een 5K-display. Dit scherm heeft een resolutie van 5120 bij 2880 pixels, een totaal van bijna vijftien miljoen pixels. Jouw 4K-video’s zullen er ongetwijfeld mooi op uitzien.

Ook de kleinere 21,5-inch iMac is verkrijgbaar met een Retina-scherm. Deze iMac heeft een 4K-resolutie van 4096 bij 2304 pixels, waardoor ook hier je 4K-video’s mooi uit de verf komen.

Apple verkoopt geen externe schermen met 4K meer, maar adviseert hiervoor schermen van externe partijen zoals het in samenwerking met Apple ontwikkelde LG UltraFine 5K-scherm.

Het meest bekende 4K-apparaat van Apple is misschien wel de Apple TV 4K, die films in 4K-kwaliteit kan afspelen op een geschikte televisie. De beelden zien er extra mooi uit dankzij de HDR-kleurweergave.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!