De beste iPhone-statieven

Met een iPhone-statief maak je betere foto’s: dit zijn je opties

Op de nieuwste iPhones kun je foto's met extra lange sluitertijd maken. Gebruik je een statief, dan kan de sluitertijd zelfs oplopen tot 30 seconden! Hoog tijd dus om een statief in huis te halen, maar welke? In deze round-up stellen we de beste iPhone-statieven aan je voor.

Waarom je een iPhone-statief nodig hebt

Op de iPhone kun je veel profijt hebben van een iPhone-statief. Zo kun je bijvoorbeeld timelaps maken of de sterren fotograferen. Ook kun je een statief in je hand houden als een selfiestick en er zijn ook modellen die je makkelijk kunt neerzetten voor een handsfree foto.

In dit artikel bekijken we een aantal populaire kleine statieven voor je iPhone, die je hiervoor kunt gebruiken.

Tips voor het gebruik van iPhone-statieven

Bij elke nieuwe iPhone-generatie besteedt Apple extra aandacht aan de camerafuncties. Er zitten elk jaar wel weer verbeteringen in, zoals de nachtmodus en functies om meerdere foto’s te maken bij slechte verlichting. Hoewel de iPhone steeds beter in staat is om mooie foto’s uit de losse hand te schieten, krijg je toch nog steeds het beste resultaat bij gebruik van een statief. Je kunt dan een langere sluitertijd gebruiken, die zelfs kan oplopen naar 30 seconden. De iPhone herkent het statief met behulp van de ingebouwde gyroscoop. Zo worden je foto’s in het donker nog mooier!

Statief met iPhone
Een statief is ook handig om dichtbij de grond te fotograferen. Foto via Sandmarc.

Maar ook bij eerdere iPhone-modellen komt een statief van pas om stabielere foto’s te kunnen maken. Eventueel kun je gebruik maken van een Bluetooth-knop, die vaak wordt meegeleverd bij een selfiestick. Heb je een bestaand statief, dan heb je alleen nog een smartphonehouder nodig. Deze zijn meestal voorzien van een standaard schroefdraad-aansluiting. Je kunt ze ook vrij goedkoop op de kop tikken bij Chinese winkels. Zelfs met zo’n goedkope tripod kun je al goed uit de voeten, maar wil je liever een statief dat duurzaam is en geen lamme pootjes krijgt, dan is een duurder model de investering waard. Hij gaat namelijk jarenlang mee!

Manfrotto Pixi ministatief

Eén van de populairste kleine statieven is de Manfrotto PIXI. Dit statief is gemakkelijk mee te nemen, omdat je hem eenvoudig zeer compact kunt opvouwen. Hij wordt geleverd met een universele telefoonhouder, dus je kunt de Manfrotto PIXI met elk soort iPhone gebruiken. Heb je al een telefoonhouder, dan kun je de PIXI ook los kopen. Check bij aanschaf dus even goed of je de houder meegeleverd krijgt en of je dat wel wil. Hieronder vind je enkele winkels die de Manfrotto Pixi verkopen, waaronder Amazon en MediaMarkt. Naast het standaardmodel kun je ook kiezen voor de Pixi Evo en de Pixi Smart.

Manfrotto Pixi Mini

Joby GorillaPod

De GorillaPod is een populair statief, omdat de poten zo flexibel zijn. Hierdoor kun de deze Joby op verschillende manieren gebruiken. Je kunt de poten om diverse voorwerpen heen buigen, zoals een tak van een boom, of neerzetten op een oneffen ondergrond. Het statief is ook verkrijgbaar met magnetische poten, waardoor je de poten makkelijk kan bevestigen op een metalen ondergrond. Het statiefje inclusief smartphonehouder is geschikt voor een smartphone tot een maximale breedte van 91 mm.

Joby GripTight GorillaPod

Je koopt de Joby GorillaPod onder andere bij MediaMarkt, Amazon, Coolblue en andere winkels.

DJI Osmo Mobile gimbal

Dit gimbalstatief is een prima keuze als je naast het maken van foto’s ook graag video’s schiet. Met de Osmo Mobile van DJI maak je namelijk stabiele videobeelden. Bij de gimbal krijg je ook een statief dat je erop kunt schroeven, zodat je je iPhone dus neer kunt zetten en gebruik kunt maken van DJI’s slimme software. In combinatie met de DJI Mimo-app krijg je toegang tot diverse creatieve functies, zoals hyperlapses, timelapses, slow motion, dolly zoom en panorama.

DJI Osmo Mobile 6

Eerder schreven we over de DJI Osmo Mobile 4, maar inmiddels is de DJI Osmo Mobile 6 verkrijgbaar met nog meer functies. Daarnaast is er een Osmo Mobile SE voor een iets vriendelijker prijsje.

Rollei Traveler

Rollei is een bekend merk als het om statieven gaat. Deze Smartphone Tripod Traveler heeft twee kenmerken die ‘m geschikt maken: hij is speciaal bedoeld voor smartphones en hij is licht van gewicht en daardoor gemakkelijk mee te nemen op reis. Bovendien is ‘ie compact en krijg je er een opbergtas bij. Dit statief geeft je de mogelijkheid om vloeiende panorama’s te maken van 360 graden. Selfies? Ook geen probleem, want er zit een Bluetooth afstandsbediening bij.

Rollei Traveler statief

Het enige nadeel is dat ‘ie door z’n compacte formaat maar 120 centimeter hoog is. De statiefjes die we hierboven hebben besproken zijn vaak nog lager, maar verwacht je te fotograferen op ooghoogte, dan zul je een verhoging zoals een muurtje of tafel moeten zoeken. De Rollei Smartphone Tripod Traveler is onder andere verkrijgbaar bij Coolblue en bij Amazon, in verschillende uitvoeringen. Wil je het liefst een minimale oplossing, dan heeft Rollei ook een simpele selfiestok voor rond de 25 euro. En wie echt het minimale wil uitgeven koopt bij MediaMarkt deze Mini Tripod van Rollei.

Velbon-statief

Velbon is een andere bekende naam als het om statieven gaat. Kies je bijvoorbeeld voor de Velbon EX-650, dan krijg je een statiefkop met een panbereik van 360 graden, zodat je moeiteloos panorama’s kunt maken. En met de ingebouwde waterpas weet je altijd dat het statief recht staat. Volledig uitgeschoven heeft dit statief een werkhoogte van 207 cm, dus ook als je over een mensenmenigte wil fotograferen heb je iets aan dit model. Het statief is geschikt voor een smartphone of een compacte systeem- of spiegelreflexcamera met een maximaal gewicht van 3 kilo. Dus ook als je nog wat extra accessoires aan het statief bevestigt zit je nog ruim binnen de marge.

Velbon statief voor iPhone

Je krijgt een opberghoes en smartphonehouder meegeleverd. Minpunt is dat dit statief met een gewicht van bijna 2 kilo toch wel behoorlijk aan de zware kant is, maar als je voornamelijk met de auto onderweg bent zal dat geen probleem zijn. Ingeklapt is het statief 55 cm. Toch niet helemaal naar je zin? Dan vind je bij Velbon nog tientallen andere statieven die lichter, korter, compacter en dergelijke zijn. Bekijk dit statief bij Coolblue of bekijk andere Velbon-statieven. Soms moet je er dan nog zelf even een (goedkope) smartphone-houder bij kopen.

Merkloze statieven

Naast de bovengenoemde statieven zijn er ontelbaar veel merkloze tripods te vinden voor je smartphone. Controleer wel of deze statieven geschikt zijn voor jouw telefoon en of je er een telefoonhouder bij krijgt. Kijk ook even naar de maximale breedte van de houder, dan weet je meteen even of je iPhone gaat passen, zeker als je een Pro Max hebt.

Je koopt iPhone-statieven onder andere bij:

iPhone-statief in de hand

Tip: Moment Tripod Mount met MagSafe

Een tip van iCulture-lezer Koenraad: in plaats van de standaard klem waarmee je je iPhone op een statief kunt vastschroeven, zou je ook kunnen kiezen voor de Moment Tripod Mount. Dit is een MagSafe-accessoire met schroefdraad, die je op het statief vastmaakt. Je kunt de iPhone er vervolgens gemakkelijk aan vastplakken. Verkrijgbaar bij Moment, maar helaas niet bij Nederlandse winkels. Een alternatief is de Shiftcam Snappod (o.a. bij Bol)

Moment MagSafe statiefhouder

Verder lezen over fotografie