iMac 2020 met vrouw en kind

Snel wisselen tussen Mac-gebruikers doe je zo

Als je meerdere gebruikers op dezelfde Mac heb ingesteld, wissel je waarschijnlijk vaak tussen deze accounts. Met deze tips schakel je sneller over naar een andere gebruiker.

Wisselen tussen meerdere accounts op je Mac

Wisselen tussen meerdere gebruikers op de Mac kan op verschillende manieren. De snelste manier is via de optie snelle gebruikersoverschakeling. Je hoeft je dan niet eerst uit te loggen of je Mac te herstarten om van gebruiker te veranderen. Je schakelt eenvoudig via het bedieningspaneel of de menubalk. In dit artikel leggen we je uit hoe je het instelt en gebruikt.

Snel schakelen via Touch ID

Heb je een Mac met Touch ID-vingerafdrukscanner? Dan kun je nóg sneller schakelen dan we hieronder bespreken. Als de vingerafdruk van een andere gebruiker wordt gescand, schakelt de Mac meteen over naar dat account. Terwijl de ene gebruiker ingelogd is, hoeft de andere gebruiker alleen maar zijn of haar vinger op de sensor te leggen. De vinger wordt herkend, waarna geschakeld wordt naar het desbetreffende account. Mogelijk moet je nog wel het wachtwoord invoeren.

Snelle gebruikersoverschakeling instellen

Voordat je de snelle gebruikersoverschakeling kunt instellen, moet je meerdere accounts op je Mac gebruiken. Volg vervolgens deze stappen om het in te stellen:

  1. Open Systeemvoorkeuren vanuit het Dock, via de menubalk of Spotlight.
  2. Klik vervolgens op Dock en menubalk.
  3. Scroll daarna in de linkerkolom iets naar beneden tot het kopje Snelle gebruikersoverschakeling.
  4. Vink de optie Toon in bedieningspaneel aan om het wisselicoontje in het bedieningspaneel te laten zien.

Snelle-gebuikersoverschakeling-instellen-systeemvoorkeuren

Er wordt en extra knop aan het Bedieningspaneel toegevoegd waarmee je razendsnel kunt wisselen tussen gebruikers op je Mac.

Via menubalk

Je kan ook een knop toevoegen aan de menubalk van je Mac waarmee je tussen gebruikers kan wisselen. Dat doe je zo:

  1. Open Systeemvoorkeuren vanuit het Dock, via de menubalk of Spotlight.
  2. Klik vervolgens op Gebruikers en groepen.
  3. Ontgrendel eventueel de pagina door op het hangslotje te klikken en je wachtwoord in te voeren.
  4. Vink de optie Menu voor snelle gebruikersoverschakeling aan. Je kan kiezen tussen een symbool, de volledige naam of de accountnaam. Deze wordt toegevoegd aan je menubalk.

Via menubalk de snelle gebruikersoverschakeling inschakelen met volledige naam op de Mac.

Je kan ook via Systeemvoorkeuren > Dock en menubalk > Snelle gebruikersoverschakeling de optie Toon in menubalk aanvinken, maar dan kun je niet kiezen voor alleen het symbool, de volledige naam of accountnaam.

Snel wisselen in gebruik

Als je nu het Bedieningspaneel op de Mac opent zul je onderin een icoontje zien. Klik hierop en je kunt snel wisselen naar een ander gebruikersaccount op de Mac. Zonder dat je eerst hoeft uit te loggen!

Wisselen tussen Mac-gebruikers

Heb je de knop toegevoegd aan de menubalk, dan hoef je niet eerst het Bedieningspaneel te openen. Klik gewoon meteen op het icoontje of de naam en wissel naar de desbetreffende gebruiker.

Een andere mogelijkheid op de Mac is een gastgebruiker inschakelen. In een aparte tip leggen we uit hoe je dit doet.

Bekijk ook

Zo kun je een gastgebruiker inschakelen op je Mac

Krijg je vaak mensen op bezoek die jouw Mac even willen gebruiken, dan kun je een gastgebruiker instellen zodat anderen de privégegevens op jouw Mac niet kunnen zien. Ook kun je via ouderlijk toezicht beperkingen voor het gastaccount instellen. Deze tip legt uit hoe het werkt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!