SmartHalo 2

Met deze fietsaccessoires voor de iPhone rij jij slimmer en veiliger

Ook voor de fiets zijn er allerlei iPhone-accessoires om de boel meer 'connected' te maken. We bespreken hieronder een slim fietslampje, een slimme fietshelm en andere accessoires die van pas komen als je dagelijks op de fiets zit.

Fietsaccessoires voor de iPhone

Sinds je geen iPhone meer mag vasthouden op de fiets, is er meer dan ooit behoefte aan allerlei accessoires. Bijvoorbeeld om je iPhone aan het stuur vast te maken, maar ook connected accessoires om veiliger te kunnen fietsen. En als je dan even afstapt om de route te checken, dan wil je natuurlijk niet dat de iPhone uit je hand glipt. Gelukkig zijn er genoeg accessoires voor fietsers die je iPhone beschermen, zodat je toestel geen schade oploopt. Of je nou op de fiets naar school of werk gaat, of op de fiets erop uittrekt: de gaafste plekken om met je iPhone te ontdekken zijn ook de plekken waar het toestel de meeste risico’s loopt. In het drukke verkeer of tijdens een ritje door het bos.

Fiets vakantiespecial

Deze accessoires gaan we bespreken:

Slimme fietshelm: Lumos Matrix Urban

Je gelooft het misschien niet, maar deze luxe fietshelm met iPhone-koppeling is gewoon verkrijgbaar in de Apple Store. Apple nam in 2018 al een simpele variant van de Lumos Helmet in het assortiment op en heeft nu de nieuwste toegevoegd. De Matrix Urban is een luxere variant die ook geschikt is voor skateboarden, snowboarden, skieën en skeeleren.

Lumos Matrix Urban fietshelm

Via de iPhone-app kun je de helm configureren en het display op de achterkant aanpassen aan je persoonlijke smaak. De helm is voorzien van een RGB-matrix waarmee je niet alleen herkenbaar bent op de straat, maar ook je richting kunt aangeven. Er zitten automatische waarschuwingslampjes op, vergelijkbaar met een remlicht. Je kunt het knipperlicht met de meegeleverde draadloze remote of via de Lumos-app activeren. Omdat je je iPhone niet in de hand mag hebben, is de remote de aangewezen methode.

Lumos Matrix Urban fietshelm

De helm is waterbestendig en is ook geschikt om in regen of sneeuw te dragen. Voor extra draagcomfort zijn twee formaten binnenbekleding meegeleverd. Er is ook gedacht aan een opening voor mannen en vrouwen die hun haar in een staartje dragen. De ingebouwde accu gaat 4 tot 10 uur mee en moet dan 5 uur aan de lader. De helm kost 279 euro bij Apple.

Bekijken bij Apple

Slim fietslampje: LightGuard Connect

De LightGuard Connect is een slim achterlichtje met remlichtfunctie en noodsignaal. Ideaal als de dagen wat donkerder worden. De LightGuard Connect-lamp is via Bluetooth te koppelen met je iPhone en biedt in combinatie met de WayGuard-app de mogelijkheid om automatisch een noodsignaal te sturen. Er zit een sensor in die een val herkent. Helaas werkt dit alleen in het land van de fabrikant, Duitsland. Je schijnt er ook een ongevallenverzekering van AXA bij te krijgen, maar ook dat zal niet wereldwijd gelden.

Slim fietslampje

Gelukkig heb je ook zonder deze noodfunctie nog iets aan het slimme fietslampje. Hij is namelijk ook te gebruiken als remlicht. Een ingebouwde sensor herkent dat je afremt en laat dan de lamp 5x feller schijnen. Je koopt dit fietsachterlichtje voor €70 bij Amazon en krijgt dan een MicroUSB-kabel en bevestigingsmateriaal meegeleverd. Je hebt hiervoor een stang met een diameter tot 18 mm of van 25-31 mm nodig. De accu gaat 12 uur mee.

Bekijken bij Amazon DE

In de Apple Store vind je het SmartHalo navigatiesysteem voor de fiets. Deze bestaat uit een ring die je op het stuur vastmaakt. De ring geeft met kleurtjes aan wat je moet doen en dient tegelijk als koplamp. De verlichting gaat automatisch aan, er zit een alarm in en je kunt het ook als fitnesstracker gebruiken. Het is te bevestigen op elk type stuur. En volgens de fabrikant kun je het gewoon laten zitten als je je fiets parkeert. Dat is nogal een gok, want met €170 is het geen goedkoop speeltje.

SmartHalo op de fiets

Zodra het donker wordt gaat de lamp aan de voorkant van de SmartHalo automatisch aan. En als je op je bestemming bent, gaat ’ie vanzelf weer uit. Het alarm gaat aan zodra er iemand aan je fiets rommelt en met de fitnesstracker kun je een doel instellen en kijken wat je vorderingen zijn. Ook krijg je meldingen te zien, zodat je geen telefoontjes mist als de iPhone in je jaszak zit.

SmartHalo gekleurde ringen

Tegenwoordig is er ook een nieuwere variant, de SmartHalo 2. Die is nog niet op de markt en het bijbehorende Kickstarter-project heeft vertraging. Maar hij komt er (ooit) aan.

Bekijken bij Apple

Sinds het vasthouden van een iPhone op de fiets niet meer is toegestaan is er steeds meer vraag naar goede fietshouders voor het stuur. De keuze is reuze: je kunt voor elk type smartphone wel een geschikte houder vinden, zodat jij veilig en zonder risico op een bekeuring over straat kunt. Je houdt dan wel zicht op je navigatie-app en kunt makkelijker de muziek bedienen op momenten dat je even stilstaat bij het stoplicht. We hebben een apart overzicht gemaakt met handige fietshouders.

Populair onder iCulture-lezers is de Quad Lock, die ook in de Apple Store verkrijgbaar is.

Als het buiten koud wordt heb je niet altijd zin om naar buiten te gaan. Toch hoef je je fietstraining niet over te slaan, want met deze inklapbare fietstrainer kun je gewoon op je eigen racefiets gaan zitten. Ze worden onder andere gemaakt door Wahoo en Tacx en ze zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Deze wordt geleverd zonder stuurcomputer of headunit. Die heb je namelijk helemaal niet nodig omdat je al beschikt over een iPhone of iPad.

Tacx Vortex Smart T2180 Fietstrainer

Kies je bijvoorbeeld voor de Vortex Smart T2180 Full-Connect Edition, dan werkt het samen met het FE-C ANT+ protocol. Hiermee is de trainer aan te sturen door alle apps en softwareprogramma’s die met ANT+ werken zoals Zwift, Kinomap of VirtualTraining. Vaak krijg je er een proefperiode bij voor apps zoals Zwift en Tacx Premium. Let bij het aanschaffen op of het accessoire inklapbaar is en hoe krachtig de elektrorem is (in dit geval 950 Watt). De rem kan bij Tacx Vortex Smart fietstrainer een stijgingspercentage van maximaal 7% simuleren. Je bepaalt zelf welke trainingsniveau je wilt combineren met welke trainingsmogelijkheden.

Waterbestendig hoesje

Het blijft niet altijd droog als je aan het fietsen bent. Een waterbestendig hoesje voor je iPhone kan dan een lifesaver zijn. Hoewel tegenwoordig de meeste iPhones waterbestendig zijn en ze een regenbui best wel overleven, heb je soms wat meer bescherming nodig. De iPhone kan namelijk zomaar uit je hand vallen, in een plas. Met een rugged case ben je dan beter af.

Op zoek naar handige fietsapps? Lees dan ook deze artikelen:

We hebben nog meer leuke artikelen voor mensen die graag fietsen:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2019
Categorie Accessoires
Onderwerpen fiets, fietsen
Device iPhone