Uitgelicht
Apple's WWDC 2024 - de belangrijkste aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts
Fietsnavigatie-apps

De beste fietsnavigatie-apps voor in de stad

Snel van A naar B op de fiets
Welke apps zijn geschikt voor fietsnavigatie in de stad? We bekijken de beste apps om in de stad te fietsen en zo snel mogelijk van A naar B te komen. Fietsroutes plannen, aankomsttijden bekijken en makkelijk je bestemming zoeken, het kan allemaal met deze fietsnavigatie iPhone-apps voor in de stad.

Fietsnavigatie-apps

Er zijn heel veel fietsapps waarmee je je fietsprestaties kunt bijhouden, zoals Strava en Runkeeper. Ook zijn er allerlei apps waarmee je mooie toertochten voor je fietsvakantie kunt vinden. Maar als de fiets je belangrijkste vervoermiddel in de stad is, ben je helemaal niet op zoek naar mooie routes. Je wilt met een fietsnavigatie-app zo snel mogelijk op je bestemming komen, liefst over het fietspad en met gesproken route-aanwijzingen zoals automobilisten gewend zijn. Onderstaande apps zijn bedoeld voor stadsfietsers die op zoek zijn naar routes die geoptimaliseerd zijn voor de fiets.


Bekijk ook onze lijst met mountainbike- en fietsapps voor recreatieve fietsers. Ideaal voor als je tijdens de vakantie op onbekend terrein gaat fietsen en niet zo snel mogelijk op je bestemming hoeft te komen. Sommige apps zijn voor beide toepassingen geschikt. We hebben ook een lijst met fietsapps voor de Apple Watch, waarmee je vooral prestaties kunt meten.

Bekijk ook

De beste iPhone-apps voor fietsvakanties en fietstochtjes

Of je nou gaat mountainbiken, wielrennen of rustig wil fietsen: iCulture zet de beste iPhone-apps voor recreatieve fietser op een rij. Dit artikel geeft je een overzicht van apps voor mooie fietstochten en het vastleggen van je fietsprestaties.

Fietsnavigatie in de stad

Waarom aparte apps voor fietsnavigatie in de stad? Eigenlijk heel logisch: omdat autonavigatie niet geschikt is. Buiten de stad word je met de auto bij voorkeur over de snelweg gestuurd en binnen de stad zijn de routes voor auto’s veel omslachtiger vanwege eenrichtingsverkeer en het feit dat je niet dwars door een park mag. Fietsroutes zijn vaak korter en efficiënter: je hoeft minder om te rijden en je bent sneller op je bestemming. Wel zo handig als je op de fiets naar een afspraak moet!

Maak je graag toertochten op de fiets, dan zou je ook eens kunnen kijken naar apparaatjes voor fietsnavigatie zoals de Mio Cyclo (ca. €150-250) en de Garmin Edge fietscomputers met routeplanner (ca. €200-300). Om te zorgen dat je fiets niet uit je hand glipt, monteer je het beste één van deze fietshouders op je stuur.

Bekijk ook

Fietshouders voor iPhone: zo hou je je handen aan het stuur!

Gebruik je je iPhone op de fiets om leuke fietsroutes te vinden of om je fietsprestaties te meten tijdens het wielrennen of mountainbiken? Of zoek je een iPhone-fietshouder voor dagelijks gebruik? Met deze accessoires kun je tijdens het fietsen je handen vrijhouden.

iCulture adviseert: Apple Kaarten

We hebben er lang op moeten wachten, maar voorjaar 2024 was het dan eindelijk zover: Nederlandse fietsroutes in Apple Kaarten. Daarbij wordt rekening gehouden met fietspaden en fietsvriendelijke wegen, indien ze beschikbaar zijn. Ook krijg je informatie over de hoogteverschillen op de route en hoe druk het is. Eventueel kun je een route kiezen met minder heuvels. Via de app krijg je stapsgewijze instructies met gesproken aanwijzingen, die je via de speaker of via een oortje kunt beluisteren.

Het plannen van een fietsroute is heel eenvoudig: je vult zoals gebruikelijk je bestemming in en kiest dan de fiets als vervoermiddel. In de routekaart zie je details over de gekozen route zoals geschatte tijd, soort wegen en hoogteveranderingen. Kies de route die het best bij jou past en ga op pad. Je kunt soms ook te maken krijgen met trappen of gedeeltes waarbij je even moet afstappen, maar daarvan word je vooraf op de hoogte gesteld.

Google Maps

Deze app staat waarschijnlijk al op je toestel geïnstalleerd en functioneert goed om een snelle fietsroute te plannen. Van alle navigatie-apps is Google Maps het beste in staat om een fietsroute te plannen in de stad of daarbuiten. Vul je bestemming in, tik op het fietsicoontje en Google Maps geeft je meteen de snelste route, plus één of twee alternatieven die net iets minder optimaal zijn. Je ziet ook meteen de tijdsduur en afstand.

Handig aan Google Maps is dat je ook naar nuttige plaatsen zoals bedrijven, restaurants en andere ontmoetingsplekken kunt zoeken en meteen een route kunt plannen. Je krijgt altijd de snelste route te zien, waarbij je ook de hoogteverschillen in beeld krijgt.

Voor toerfietsers is Google Maps wat minder interessant omdat je geen GPX-bestanden kunt inladen. Maar daarvoor hebben we een aparte lijst, namelijk onze lijst met apps voor fietsvakanties.

Toertje

Toertje is een relatief nieuwe app, gemaakt door het team achter de Ommetje-app. Deze app probeert je op allerlei manieren op de fiets te krijgen: voor je woon-werkverkeer, voor korte ritjes naar de supermarkt en in het weekend om een wat langere toertocht te maken. Daarbij wordt het fietsen een leuk avontuur. Je kunt mijlpalen behalen en punten verdienen, samen met vrienden of collega’s een fietsclubje vormen en prestaties onderling delen. Ook kun je mooie of rustige fietsroutes vinden, of simpelweg de route naar je werk variëren. Deze app maakt gebruik van de Fietsenbord Routeplanner, die we verderop bespreken, maar voegt daar nog allerlei extra’s aan toe.

Maps.ME

Maps.ME is een veelzijdige app die vooral bekend staat vanwege de offline kaarten. Je kunt er echter ook mee navigeren. Na het plannen van een route tik je op het fietsicoon om de fietsroute op te vragen. Je kunt locaties opvragen, naar nuttige plaatsen navigeren en het werkt wereldwijd. Bij het plannen van een fietsroute krijg je ook meteen de hoogteverschillen te zien. Maps.ME maakt gebruik van de kaarten van OpenStreetMap en is gratis te downloaden, maar heeft wel in-app aankopen.

Magic Earth Navigatie

Een favoriet onder iCulture-lezers: Magic Earth. Deze app biedt turn-by-turn navigatie met de kaarten van OpenStreetMap. De app belooft je niet te volgen en ook geen profiel van je aan te maken. Ook wordt er niet gehandeld in persoonlijke data. Toch is de app op ‘magische’ wijze volledig gratis. Je kunt routes plannen voor auto, wandelen, fietsen en openbaar vervoer. Je kunt kiezen uit 2D, 3D en satellietkaarten die beschikbaar zijn voor bijna 233 landen en regio’s. Je kunt de kaarten naar wens offline downloaden om vervolgens zonder internetverbinding te kunnen navigeren. Er zit nog veel meer in, zoals een linkje naar Wikipedia-artikelen over interessante bezienswaardigheden, parkeerplaatsen in de buurt en -voor automobilisten weliswaar – een Head-up Display (HUD), die de belangrijkste informatie projecteert op de voorruit van je auto.

Andere fietsnavigatie-apps

Er zijn nog veel meer apps voor fietsnavigatie, die soms wat meer gericht zijn op de toerfietser dan op de fietser in de stad:

  • komoot – wandelen en fietsen (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch, iOS 15.0+) – Deze app is vooral bedoeld voor toertochten, maar helpt je ook met gesproken route-instructies.
  • OsmAnd Kaarten en Navigatie (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 15.0+) – Een combinatie-app voor mensen die zowel in de stad als daarbuiten willen fietsen. Navigeer naar bezienswaardigheden en restaurants in de stad, bekijk de openingstijden en fiets er naartoe met Nederlandstalige stembegeleiding, snelheid- en hoogteweergave. Je kunt met de OpenStreetMap-kaarten zowel wandel- als fietsroutes plannen, die je ook offline kunt gebruiken. Ook kun je GPX-routes uploaden. De app past de route automatisch aan als je ervan afwijkt en combineert daarmee het beste van twee werelden.
  • Fietsknoop fiets en wandel app (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 12.0+) – Als je wat avontuurlijker bent ingesteld, dan kun je ervoor kiezen om de Fietsknoop-app te gebruiken. De app bedoeld om fietstochten door heel Nederland mee te maken. Je kunt een route bedenken door verschillende knooppunten op fietsroutes door Nederland te selecteren. Volg onderweg de instructies of onthoudt de knooppuntnummers. Ook te gebruiken met GPX-bestanden.
  • Route.nl | Fietsen en wandelen (Gratis + IAP, iPhone, iOS 13.0+) – Deze app is wat meer gericht op recreatief fietsen. Kies uit 70.000 routes in Nederland, België in Duitsland, variërend van lange toertochten tot korte ritjes. Je kunt zoeken in de buurt of op de gewenste plek. Ook kun je je eigen routes samenstellen via de website. Met de ingebouwde navigatiefunctie kun je ook routes offline rijden. Voor stemgestuurde instructies moet je een in-app aankoop doen.
  • ANWB Eropuit (Gratis, iPhone/iPad, iOS 16.0+) – Meer dan 1000 gecontroleerde routes door heel Nederland, waarbij je de fietsknooppunten gaat volgen. Geen echte fietsnavigatie dus, maar meer bedoeld om mooie plekjes te ontdekken. De app heeft routebegeleiding, waarbij je tijdens het fietsen de knooppunten hardop kunt laten uitspreken. Daardoor hoef je niet steeds op het scherm van de iPhone te kijken. Beperkt aanbod van routes.
  • Maps 3D PRO – Outdoor GPS (€3,99 + IAP, iPhone/iPad/Watch, iOS 11.0+) – Deze app noemen we ook in onze lijst voor recreatieve fietsers. Het is meer bedoeld voor mensen die van de gebaande paden af willen en in de vrije natuur willen rondfietsen. De 3D-app geeft hoogteverschillen weer en leidt je terug naar de openbare weg als je de weg kwijt bent.

Aanbevolen door iCulture-lezers

  • Naviki (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch, iOS 14.0+) – Volgens iCulture-lezer Kees een “briljante app speciaal voor fietsnavigatie!”
  • MyRoute-app (Gratis, iPhone/iPad, iOS 13.0+) – Gerd: “Deze app is van oorsprong bedoeld voor motornavigatie, maar heeft ook fiets- en wandel-instellingen.”
  • MapFactor Navigator – GPS Maps (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 12.0+) – De gratis versie werkt met OpenStreetMap en de betaalde versie met TomTom. Bevat turn-by-turn navigatie met Nederlandse stem en werkt ook met fietsen.

Lees ook ons artikel over mountainbike- en fietsapps voor de vakantie, voor als je minder haast hebt tijdens het fietsen.

Bekijk ook

De beste iPhone-apps voor fietsvakanties en fietstochtjes

Of je nou gaat mountainbiken, wielrennen of rustig wil fietsen: iCulture zet de beste iPhone-apps voor recreatieve fietser op een rij. Dit artikel geeft je een overzicht van apps voor mooie fietstochten en het vastleggen van je fietsprestaties.