AirPods Pro opbergcase naast gewone AirPods opbergcase 1

Neppe AirPods herkennen: zo voorkom je oplichting door namaak

In deze tip lees je hoe je neppe AirPods van echte kunt onderscheiden. Zo voorkom je dat je wordt opgelicht en je geld kwijt bent.

Namaak herkennen bij AirPods: hierop moet je letten

AirPods zijn razend populair. Als je op straat en in het openbaar vervoer om je heen kijkt, kun je ze niet missen. Geen wonder dat er daarom ook veel imitaties in omloop zijn. Sommige neppe AirPods zijn haast niet van echt te onderscheiden, maar we kunnen je toch wat tips geven om oplichting te voorkomen. Lees vooral ook onze tip over neppe Apple kabels.

#1 Nieuw in iOS 16: Neppe AirPods herkennen

Vanaf iOS 16 krijg je een ‘Cannot Verify AirPods’-melding op je iPhone te zien als je probeert om namaak AirPods te verbinden. In een supportdocument hierover valt meer te lezen. De neppe AirPods kunnen nog steeds verbonden worden met de iPhone, maar functioneren waarschijnlijk niet als verwacht. In de melding zie je een duidelijke knop om niet te verbinden. Als je wilt, kun je toch nog een verbinding maken via Bluetooth.

Neppe AirPods controleren

#2 Check de prijs van het item

Voordat je de AirPods in handen hebt, zijn er al hints dat er iets niet helemaal klopt. De prijs is een eerste aanwijzing. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Gewone nieuwe AirPods kosten €149 bij Apple en rond de €100,- bij andere winkels als je een goede deal kunt vinden. Zie je een tweedehands ‘nieuw’ setje voor rond de €50,- of minder, dan moet er iets niet kloppen. Het punt is dat criminelen ook wel snappen dat een extreem lage prijs argwaan wekt (en bovendien willen ze er ook flink aan verdienen), dus ze zullen vaak in de buurt van de €75,- tot €100,- gaan zitten met hun prijs.

Iedereen weet dat je een nieuw setje AirPods in gesloten verpakking niet voor een paar tientjes kunt kopen. Het is dan ook heel raar als de vraagprijs erg laag is, zeker wanneer de verkoper staffelkorting aanbiedt (hoe meer je koopt, hoe meer korting je krijgt).

AirPods Pro oortjes nep en echt
Eén van deze AirPods Pro is nep. Zie jij welke?*

#3 Vraag om het aankoopbewijs

Is de prijs wel oké, vraag dan om het aankoopbewijs. Het gaat erom dat jij een echt bonnetje ziet van AirPods. Controleer daarom niet alleen de winkelnaam en of de AirPods staan vermeld, maar ook of de winkel wel bestaat en of het bonnetje er degelijk uit ziet. Als de verkoper moeilijk doet over dit bewijs, dan moeten de alarmbellen ook rinkelen.

Uiteraard heb je ook hiermee geen 100% zekerheid, want de verkoper kan een kopie van hetzelfde bonnetje meermaals gebruiken aangezien er vaak geen serienummer op staat. Wanneer de AirPods bij Apple zijn gekocht, staat er altijd een serienummer op de bon. Controleer of dit overeen komt het setje AirPods dat je wilt kopen.

#4 Controleer het serienummer

We noemden het hierboven al, maar om zeker te zijn dat je het niet vergeet: controleer het serienummer! Alle AirPods-oplaadcases en -oortjes hebben een serienummer. Deze serienummers zijn gekoppeld in Apple’s registratiesysteem. Als de verkoper zegt dat er geen serienummer is, dan weet diegene óf niet waar het staat, óf er wordt gelogen.

Helaas is dit ook geen sluitend bewijs, want het gebeurt regelmatig dat serienummers van bestaande AirPods worden ‘hergebruikt’ waardoor ze echt lijken maar het toch niet zijn.

Serienummer AirPods Pro oplaadcase

Het serienummer staat niet alleen op de AirPods en op de oplaadcase, maar ook onderop de doos waarin ze worden verkocht. Dus zelfs wanneer het transparante plastic nog om de doos zit, kun je het serienummer achterhalen. Je kunt het serienummer bij Apple invoeren om de status ervan te controleren. Krijg je de melding dat het serienummer is vervangen, dan is het foute boel. Staat er dat je nog volledige dekking hebt, dan is dat geen garantie voor succes, maar wel een goed teken.

Neppe AirPods serienummer
Dit is de melding die je krijgt bij het invoeren van een serienummer van neppe AirPods.

#5 Waarom verkoopt de eigenaar zijn AirPods?

Net als bij veel andere aankopen via platformen als Marktplaats en Facebook Marketplace, is het goed om te vragen waarom de verkoper zijn items van de hand doet. Zitten ze niet prettig in de oren? Zijn ze beschadigd? Zijn ze cadeau gegeven, maar heeft de ontvanger geen interesse? Het kunnen allemaal echte redenen zijn, maar je kunt er wel naar vragen.

Apple gaf in het verleden bij de Back to School actie een setje AirPods cadeau. Het kan best zo zijn dat iemand zo’n setje heeft gekregen en er nooit iets mee heeft gedaan. Het is dan aannemelijk dat iemand de AirPods wil verkopen. Maar ook dan is er nog steeds een aankoopbewijs en serienummer aanwezig.

Als de verkoper geen reden heeft of geheimzinnig doet, adviseren we om goed op te passen. Iedereen die iets verkoopt, heeft hier een reden voor. De reden staat vaak ook gewoon in de advertentietekst. Het is gemakkelijk om hierover te liegen, maar als blijkt dat iemand heel veel AirPods-setjes tegelijk verkoopt moet er wel een goede reden zijn.

#6 Bekijk het item van top tot teen
Voordat je de oortjes in ontvangst neemt, is het goed om te kijken of alles wel in orde is met de fysieke staat. Dat kan zowel met als zonder plastic om de verpakking. Neppe AirPods worden soms heel goed nagemaakt, dus een scherp oog is belangrijk.

Zit het plastic nog om de verpakking, controleer dan de volgende zaken:

 • Is het plastic netjes afgewerkt, zonder rare frutsels?
 • Zijn alle afbeeldingen haarscherp afgedrukt zonder lelijke randen?
 • Kun je het AirPods-reliëf op de voorkant van de doos voelen?
 • Zitten er Apple-stickers op de onderkant?
 • Is de tekst op deze stickers geschreven in het Engels, Frans en Duits?
 • Is de tekst op deze stickers recht gedrukt, in lijn met de rand van de sticker?
 • Staat er “Apple Distribution International, Hollyhill Industrial Estate, Cork, Ireland” op de rechtersticker?
 • Zitten er geen grote kieren tussen de doos en het deksel?

Serienummer AirPods 2 verpakking
Dit is de rechter sticker onderop de doos.

Is het doosje al uit het plastic, dan kun je ook nog hier op letten:

 • Zit het klepje van de oplaadcase stevig vast, zonder dat deze kan schuiven?
 • Is het knopje op de achterkant van de oplaadcase netjes afgewerkt?
 • Is het scharnier van het klepje goed afgewerkt?
 • Staat de tekst “AirPods” of “AirPods Pro” geschreven op de voorkant van de documentatie?
 • Voor draadloos oplaadbare cases: is het lampje aan de voorkant grijs? Zwart is niet goed.

AirPods Pro oortjes nep en echt
Herken het neppe AirPods-doosje.**

Pak de AirPods niet zomaar uit, zonder toestemming van de verkoper. Stop je de oortjes in je oren, dan kan de verkoper verwachten dat de koop doorgaat omdat je ze al hebt gebruikt en omdat dit onhygiënisch is. Vraag dan ook toestemming voordat je iets in je oren steekt. Doet de verkoper grimmig of chagrijnig, dan raden we aan om af te zien van de koop.

Mag je het item even gebruiken, wees dan kritisch op de kwaliteit en afwerking. Apple is geen merk waar je kieren ziet en krakende scharnieren hoort. Er zijn geen ‘slechte’ setjes die wat minder goed zijn afgewerkt, want bij dergelijke setjes kun je als klant gewoon naar de Apple Store gaan om te laten omruilen. Neem eventueel een echt setje AirPods van een vriend of kennis mee, om te kunnen vergelijken.

Naast deze tips raden we sterk aan om lekker veel filmpjes te kijken over de AirPods of AirPods Pro, afhankelijk van welke je wil kopen. Als je genoeg filmpjes hebt gezien, kun je neppe AirPods veel sneller herkennen. Wil je toch liever 100% zekerheid op een echt product met echte garantie, check dan bij ons waar je de goedkoopste AirPods kan vinden.

Bekijk ook

AirPods Pro 2022 bestellen? Hier vind je de beste prijzen (ook voor andere modellen)

Wil je de nieuwste AirPods Pro 2022 kopen, dan vind je in dit overzicht de winkels, prijzen en acties. Welke winkel hanteert de laagste prijs voor AirPods en waar vind je de meeste voorraad? Ook geven we advies of je moet upgraden naar de AirPods Pro 2022 en we vertellen je of het kopen van de vorige generatie AirPods nog wel verstandig is.

* De namaak AirPod is links.
** De namaak AirPod-case is rechts.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

AirPods

Lees alles over de AirPods, Apple's populaire draadloze oordopjes. Apple heeft inmiddels drie generaties van de AirPods uitgebracht, met de AirPods 2021 als nieuwste model. Er zijn ook andere speciale modellen, zoals de AirPods Pro en AirPods Max. Hoe kun je de AirPods koppelen, zit het met draagcomfort, hoe vind je AirPods snel weer terug? Bekijk de beste AirPods tips of ga AirPods vergelijken. Wil je AirPods kopen, dan vind je in ons artikel de beste prijzen. Voor een goede deal check je ons artikel met AirPods aanbiedingen.

AirPods