The North Face Access Pack buiten op de rug.

Review: The North Face Access is een rugtas voor je MacBook en iPhone

The North Face Access Pack is een stevige rugtas om je MacBook, iPhone en iPad in mee te nemen. De tas is voorzien van trekkoorden, waardoor je je spullen eenvoudiger uit je tas moet kunnen halen. Hoe handig is dit? Wij probeerden de tas enkele weken uit.

Als je voor school of werk veel apparatuur met je mee moet nemen, is een goede en handige tas een vereiste. Een MacBook, een iPad en nog een iPhone, voor je het weet draag je een klein kapitaal met je mee. The North Face Access Pack is een stevige en grote rugtas met speciale vakjes voor elk type apparaat. Met speciale hendels moet je zo eenvoudig je MacBook of iPad uit te tas kunnen halen. Wij probeerden deze tas een paar weken uit.


The North Face Access Pack buiten op de rug.

The North Face Access Pack met trekhendels

The North Face is een bekend modemerk dat onder andere jassen en schoenen verkoopt. Het merk verkoopt ook rugtassen en de Access Pack is het nieuwste model in deze categorie. De tas is beschikbaar in meerdere uitvoeringen, zowel voor mannen als voor vrouwen. De vrouwen-versie is beschikbaar in een zwarte buitenkant met een roségouden binnenkant (mooi bij een roségouden iPhone, iPad of MacBook), terwijl de versie voor mannen in zowel een grijze als donkere uitvoering beschikbaar is. De donkere versie heeft een oranje binnenkant, maar de grijze die wij getest hebben is aan de binnenkant met dezelfde lichte kleur bekleed. Met een adviesprijs van €250 ligt de prijs wel behoorlijk aan de hoge kant.

Score

7.1

The North Face Access Pack

The North Face Access Pack

€250

Voordelen +

  • Stevige tas zorgt voor goede bescherming
  • Mooi afgewerkt met goed materiaal
  • Veel opbergvakjes

Nadelen -

  • Trekkoorden niet altijd even praktisch
  • Stevigheid maakt hem wat lomp
  • Hoge prijs

Hoewel de tas zelf bekleed is met stof, gaat het om een harde buitenkant. De tas zakt dan ook niet als een slappe Eastpak-tas in elkaar, maar is behoorlijk stevig. Het grootste vak van de tas heeft geen rits, maar wordt afgesloten met een klep die je vast maakt met een klemmetje. Trek aan dit klemmetje en de tas schiet uit zichzelf open. Dit is vooral handig als je veel spullen uit je tas moet halen, omdat je hem niet constant zelf open hoeft te houden. Achter deze klep vind je meteen de belangrijkste opbergvakjes, namelijk voor je iPhone en iPad. Het grote vak is bestemd voor een iPad, maar in de praktijk blijkt dit minder handig dan gedacht. Een losse iPad past er wel goed in, maar een iPad Pro met Smart Keyboard is te dik om goed te passen. Ook met andere hoesjes is een iPad net te dik voor dit speciale opbergvakje.

The North Face Access Pack open voorkant.

Bovendien is het lastig om de speciale trekkoorden te gebruiken. Elk van deze vakjes heeft namelijk een lusje. Zodra je hieraan trekt, trek je de iPad naar boven zodat je hem makkelijk uit je tas kunt halen. Je kunt echter niet goed bij deze lus, omdat deze verstopt zit tussen de iPad en de binnenvoering van de tas. Om dus goed bij deze trekkoord te komen, moet je eerst je iPad opzij schuiven. Het is dan veel makkelijker om deze maar meteen uit je tas te toveren, zonder gebruik te maken van deze speciale lusjes. Voor de iPhone vakjes zijn deze lussen nog een stukje onhandiger. De vakjes gaan namelijk vrij diep. Stop je je iPhone helemaal tot de bodem in deze vakjes, dan kun je er niet meer bij zonder aan de lusjes te trekken. Maar zodra je aan de lus trekt, komt de iPhone ook niet hoog genoeg uit het vakje om hem eruit te pakken. Een oplossing zou zijn om je iPhone niet helemaal in het vakje te laten zakken, maar dat maakt de trekkoorden weer onbruikbaar omdat deze de iPhone dan niet omhoog duwen. Dit geldt zowel voor een 4-inch als 4,7-inch iPhone. Een grote 5,5-inch iPhone is weer net te breed om goed in het opbergvakje te passen.

MacBook in The North Face Access Pack

Behalve je iPhone en iPad, kun je in de tas ook je MacBook kwijt. Deze plaats je in een ander vak achter de ritssluiting. Ook hier is een trekkoord aanwezig, maar deze is gelukkig een stuk handiger in gebruik dan bij de iPhone en iPad. Wij hebben de tas getest in combinatie met een 15-inch MacBook Pro en dankzij de trekkoord haal je je MacBook Pro zo uit je tas, zonder dat je diep in het vakje hoeft te graaien. Je MacBook steekt net hoog genoeg uit om hem goed beet te pakken en uit je tas te halen en ook bij kleinere MacBooks werkt dit mechanisme prima. Dit maakt de tas een stuk bruikbaarder om een MacBook in op te bergen dan een iPhone of iPad. Bij laatstgenoemde ben je veel meer geneigd om ze in het grote losse opbergvak te stoppen in plaats van de daarvoor bestemde vakjes.

The North Face Access Pack zijkant in het zwart.

Toch is er ook een nadeel bij het pakken van je MacBook. De tas is aan de onderkant namelijk niet plat, waardoor je de tas niet rechtop neer kunt zetten en het gebruiksgemak afneemt. De tas heeft ook een bolling aan de voorkant, waardoor deze naar voren valt als je hem rechtop plaatst. Omdat je beide handen nodig hebt om je MacBook uit de tas te halen, heb je geen hand meer over om de tas vast te houden. De enige oplossing is dan om deze tegen je lichaam aan te laten rusten, zodat je beide handen kunt gebruiken om je MacBook uit de tas te halen.

Draagcomfort van The North Face Access Pack

Ook niet geheel onbelangrijk is het draagcomfort van deze tas. De hengels van de tas zijn instelbaar, waardoor je ze zelf zo strak of ruim kunt instellen zoals je zelf wil. Wel gebeurde het bij ons regelmatig dat de hengels losser schoten bij het op en af doen van de tas, waardoor je wel elke keer even aan de koortjes moet trekken om hem op de gewenste stand te krijgen. De tas is van zichzelf wel vrij licht, waardoor je hem makkelijk op pakt.

Het draagcomfort en gebruiksgemak is in de beoordeling samengevoegd onder het kopje gebruiksgemak. Hier vallen dus de verstelbaarheid, het gewicht en het in gebruik nemen van de tas onder.

Zoals eerder gezegd is de tas behoorlijk stevig. Hoewel dit wel een voordeel is, kan dit tijdens het dragen ook juist een nadeel zijn. Je worstelt je niet zo makkelijk in een drukke trein met een harde tas die nog een halve meter uitsteekt. Voor je het weet duw je je medereizigers aan de kant of blijf je ergens met je tas achter hangen. Doordat hij niet flexibel is, zet je hem ook niet even makkelijk weg. Het zorgt wel voor een goede bescherming, maar de stevigheid is dus lang niet altijd even praktisch.

The North Face Access Pack materiaal.

Qua design is het puur afhankelijk van smaak. Door de rupsband achtige voorkant en de wat bolle vorm lijkt het net alsof je met een soort schild achterop je rug loopt. De zwarte variant is wat dat betreft een stuk strakker en mooier dan de grijze versie die wij getest hebben. De afwerking en kwaliteit van de ritsen is verder prima in orde, iets wat je ook wel mag verwachten van een tas met zo’n hoge adviesprijs.

Conclusie The North Face Access Pack

Als je nog op zoek was naar een stevige tas waar je al je Apple-apparaten in mee kunt nemen, dan kun je overwegen om deze The North Face-tas in huis te halen. Dankzij het harde materiaal hoef je niet bang te zijn dat je MacBook, iPhone of iPad beschadigd raken. De tas heeft een ruime opbergplek en aparte vakjes voor verschillende apparaten. Hoewel het systeem met de trekkoorden leuk bedacht is, werkt dit in de praktijk toch vaak niet lekker. De iPhone is net te groot of te klein en bij het iPad-vakje verdwijnt de trekkoord net achter je apparaat, waardoor deze weer lastig te bereiken is. Het aparte vakje voor je MacBook is dan weer wel praktisch, ook al moet je oppassen dat de tas niet omkiepert bij het uitpakken van je MacBook.

Toch is het lastig om de tas zomaar aan te raden. De adviesprijs van €250 ligt behoorlijk aan de hoge kant en in het dagelijks gebruik is de tas lang niet altijd even handig. Ook het design met de rupsband achtige voorkant moet je maar net liggen, al valt dit bij de zwarte uitvoering een stuk minder op.