Google Fotoboek

Getest: Google Fotoboeken in Nederland

Goede opvolger van de Apple-fotoboeken?
De Google Fotoboeken zijn vanaf nu ook in Nederland beschikbaar, net op het moment dat Apple met de eigen fotoboeken stopt. iCulture probeerde het alvast.

Google Fotoboeken in Nederland

De Nederlandse uitrol van Google Fotoboeken vindt geleidelijk plaats, dus het kan zijn dat je nog even geduld moet hebben voordat iedereen de functie ziet. Het maken van fotoboeken doe je via de Google Foto’s-app of via de website. Dat laatste vonden we het gemakkelijkst, omdat je dan meer overzicht hebt. In de app is het toch een beetje priegelig. Na een paar dagen lag er een platte envelop bij de voordeur, met daarin de ‘luxe’ versie van het fotoalbum met harde kaft. Hoe waren onze ervaringen? Dat lees je hier!

Deze test is uitgevoerd in september 2018 en beschrijft de situatie op dat moment.


Als je toegang hebt tot de Google Fotoboeken, dan kun je via onderstaand scherm meteen aan de slag gaan. Je uploadt wat foto’s naar de online opslagdienst Google Foto’s of kiest foto’s die je al online hebt staan. Google vult meteen je album met foto’s in een willekeurige volgorde. Je kunt naar wens de volgorde aanpassen, maar als je haast hebt kun je ook meteen doorgaan met bestellen.

Google Fotoboek

Er vielen me een aantal dingen op. Ten eerste gaat het maken van een fotoboek wel erg snel. Je vinkt aan welke foto’s je wilt gebruiken en kunt daarma meteen naar de kassa gaan. Maar wil je iets meer, dan loop je al snel tegen beperkingen aan. Zo is het niet mogelijk om een witte bladzijde tussen te voegen of om een foto over twee pagina’s uit te spreiden. Heb je bijvoorbeeld een panoramafoto, dan zul je die vooraf in twee stukken moeten knippen. Vervolgens moet je zelf zorgen dat ze op tegenoverliggende pagina’s terechtkomen. Wil je twee foto’s op een pagina of een collage maken, dan zul je vooraf een paar foto’s moeten samenvoegen tot één plaatje

Google Fotoboek

Bij elke foto heb je drie weergavemogelijkheden: vierkant, ingezoomd vierkant of in standaard formaat (zie hieronder). Meer niet. Wat me daarbij nog meer opviel is dat je niet erg veel flexibiliteit hebt. Zo kun je niet meerdere foto’s per pagina kwijt, kun je geen collage maken en ook niet de paginakleur aanpassen. Wil je tekst bij een foto schrijven, dan kan dat. Maar het lettertype, lettergroote, kleur of de locatie van de tekst kun je niet aanpassen. In een tijd waarin we gewend zijn om foto’s te beplakken met stickers, emoji en teksten is dat wel wat beperkt.

Google Fotoboeken: 3 layouts

Ik heb de mogelijkheden vergeleken met wat je bij de HEMA vindt, wat in Nederland toch een beetje dé standaard voor alle fotodiensten is. Bij de HEMA kun je een kaft van linnen krijgen, met uitsnede, gedrukt op echt fotopapier en met meerdere foto’s op de cover. Bij Google is het meer eenheidsworst: de enige keuze die je hebt is hardcover en softcover.

Google Fotoboeken-app

Er passen twintig foto’s in een boek van €12,99 met een softcover van 17,8 x 17,8cm. Wil je meer, dan betaal je per pagina een toeslag van €0,49. Kies je voor hardcover, dan betaal je €22,99 voor twintig pagina’s en nog eens €0,69 per extra pagina. Je kunt doorgaan tot 100 pagina’s, maar dan wordt je boek wel behoorlijk prijzig. Bovendien komen er nog verzendkosten bij. De boeken zelf worden verstuurd vanuit het Duitse Niederaula. De levering duurde ongeveer een week.

Google Fotoboek kaft

Ik koos voor een luxe hardcover met een paar extra pagina’s, dat net geen 30 euro kostte. Heel erg luxe is het boek overigens niet; het is niet iets wat je na een bruiloft of een speciale gebeurtenis cadeau geeft. Een dergelijk boekje komt misschien van pas als je tijdens een verjaardagsfeestje even wat foto’s van je nieuwe huis wilt laten rondgaan, zonder dat mensen jouw iPhone in handen krijgen. Zelf zou ik 10-15 euro dan een logischer prijs vinden. Bij de prijs van 30 euro verwachtte ik eerlijk gezegd meer.

Google Fotoboek inhoud

Het is daarom jammer dat de Apple-fotoboeken verdwijnen, want die boden toch wat meer mogelijkheden (zie ook de Apple-supportwebsite). Je hebt bij Apple keuze uit meerdere thema’s en layouts, je kunt ook het lettertype aanpassen, het Apple-logo weghalen en kiezen voor wel of geen paginanummering. Bovendien krijg je het ook nog eens mooi verpakt geleverd, alsof je een iPad uitpakt. Die opties heb je bij Google allemaal niet en de bruine kartonnen envelop waarin het boekje wordt geleverd ziet er niet bepaald feestelijk uit. Die zul je niet hergebruiken als cadeauverpakking.

Score

6.5

Google Fotoboeken

Google Fotoboeken

vanaf €12,99

Voordelen +

  • Snel klaar
  • Simpel in gebruik

Nadelen -

  • Weinig layout-opties
  • Weinig afdrukopties
  • Weinig extra's zoals bijschriften en stickers
  • Niet onderscheidend ten opzichte van bestaande fotodiensten

Conclusie Google Fotoboeken

De Google Fotoboeken moeten het vooral hebben van snelheid en gemak. Als je toch al gebruik maakt van Google Foto’s hoef je maar een paar foto’s aan te vinken en voor je het weet is je fotoboek klaar. Het is rechttoe-rechtaan foto’s in een layout plakken en afdrukken maar. Eigenlijk is dat vreemd, want Google had als groot bedrijf genoeg mogelijkheden om er iets leuks van te maken en omdat de uitrol in Nederland nu pas plaatsvind had ik ook gedacht dat er inmiddels wel wat extra’s in zouden zitten, waarmee Google zich zou kunnen onderscheiden van de vele bestaande fotoboeken-diensten. Die extra’s ontbreken nu nog een beetje.

Het geteste fotoalbum is beschikbaar gesteld door Google.

Lees de 2 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »