Elgato Eve Degree in de woonkamer.

Review: Eve Degree, een temperatuursensor voor HomeKit

De Eve Degree is een temperatuursensor met HomeKit. Wij hebben deze sensor getest om te kijken of hij de moeite waard is. Moet je deze sensor in huis halen om je HomeKit-huis compleet te maken?

Heb je je huis al volhangen met slimme lampen die werken met HomeKit en wil je eens verder kijken naar wat er nog meer mogelijk is? De Eve Degree is een handige kleine temperatuursensor die geschikt is voor HomeKit. Wat kun je er allemaal mee en is het de moeite waard om deze in huis te halen? Je leest het in deze review van de Eve Degree van Eve Systems.

Eve Degree in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Eve Degree:

 • Meet de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk
 • Werkt samen met HomeKit
 • Heeft een eigen display om gegevens af te lezen
 • Overal te plaatsen, ook buiten


De Eve Degree is beschikbaar gesteld door Elgato.

Elgato Eve Degree.

Eve Degree: temperatuursensor voor HomeKit

De Eve Degree is een klein vierkant accessoire waarmee je de temperatuur kunt meten. Je kan hem overal plaatsen, zowel binnen- als buitenshuis. De Degree is gemaakt van aluminium en heeft daarmee een sjiekere uitstraling dan de vorige witte plastic accessoires van Elgato. Je kan de Eve Degree zowel op een kast plaatsen als aan de muur hangen. Het instellen van de Eve Degree is een fluitje van een cent: je hoeft alleen het plastic clipje achter de celbatterij vandaan te trekken en toe te voegen in de Woning-app.

Naast de temperatuur meet de Degree ook de luchtvochtigheid en luchtdruk. Deze informatie is vooral handig zodat je weet of je een raam open moet zetten of niet. Een te hoge luchtvochtigheid kan zorgen voor een benauwd gevoel, terwijl een lage luchtvochtigheid voor een droge huid kan zorgen. De ideale waarde ligt tussen de 40 en 60 procent. Helaas geeft de Eve Degree geen melding als je hier onder of boven komt. De luchtdruk is echter alleen zichtbaar in de Eve-app en niet via Siri of de Woning-app.

Elgato Eve Degree in de woonkamer.

Eve Degree automatiseren

Het meten van de temperatuur is handig, helemaal omdat je dit ook op afstand kan zien (mits je een Apple TV, HomePod of iPad als HomeKit-hub hebt). Je kan je dan bijvoorbeeld instellen op een warm onthaal als je na een lange dag werken tijdens zomerse dagen thuis komt. Het wordt pas echt nuttig als je het combineert met andere accessoires en de Eve Degree automatiseert. Het aflezen van de temperatuur is leuk, maar pas echt nuttig als je er dan ook meteen iets mee kan doen. Als je bijvoorbeeld een ventilator hebt, kun je deze aansluiten op een Eve Energy. Via de Eve-app (link) kan je dan instellen dat deze automatisch aan gaat als er een bepaald temperatuurniveau bereikt is. Dit is helaas niet in te stellen via de Woning-app, maar de Eve-app is hier alsnog een goede backup voor. Hoewel de app alleen in het Engels beschikbaar is, gaat het instellen vrij eenvoudig.

Eve Degree automatiseren via Eve-app.

Toch geeft dit ook meteen wel het gebrek aan. Als enkele temperatuursensor is de prijs van Eve Degree (€70) wat aan de hoge kant. Om er alles uit te halen wat je ermee kunt doen, ben je nagenoeg verplicht om op z’n minst een Eve Energy in huis te halen, tenzij je al een andere geschikte HomeKit-stekker of bijvoorbeeld een ventilator hebt. Voor de meeste mensen zal de Eve Degree daarom wat aan de prijzige kant zijn.

Eve Degree met eigen scherm

Het voordeel van de Eve Degree is dat deze een eigen scherm heeft. Hierdoor kun je ook de temperatuur aflezen als je geen iPhone of ander toestel bij de hand hebt. Dit kan ook van pas komen voor de visite in je huis, die je niet meteen toegang wil geven tot al je HomeKit-accessoires. Het aflezen moet wel vanaf dezelfde ooghoogte als het accessoire, omdat het scherm vanaf de verkeerde hoek wat lastig leesbaar is. In onze test merkten we toch regelmatig dat we vaker op het scherm kijken dan onze iPhone erbij pakken, dus het scherm is een welkome toevoeging.

Je kan overigens zelf bepalen welke informatie je op het scherm toont: de temperatuur of luchtvochtigheid. Met een knopje achterop wissel je tussen de twee weergaven, maar in de praktijk gaven wij de voorkeur aan het weergeven van de temperatuur. Door dat het knopje aan de achterkant zit, gaat het wisselen tussen de twee metingen ook niet heel eenvoudig, helemaal als je hem aan de muur ophangt. Het was wat ons betreft makkelijker geweest als het knopje aan de zijkant of bovenkant gezeten had.

Elgato Eve Degree

Net als alle andere Elgato-accessoires werkt de Eve Degree via Bluetooth. Het voordeel daarvan is dat de batterij lang mee gaat, omdat Bluetooth energiezuiniger is dan Wi-Fi. Een nadeel is dat het bereik van de Degree daardoor beperkt is. Om de informatie van je iPhone af te kunnen lezen of via Siri op te kunnen vragen, moet de Eve Degree via Bluetooth met je iPhone of een HomeKit-hub verbonden zijn. Als je hem buiten onder een afdakje hebt staan, moet je er dus wel voor zorgen dat de Apple TV, HomePod of iPad dichtbij genoeg is om de informatie op te pakken. Een ander nadeel is dat het wat langer duurt voordat de gegevens opgehaald worden. Het vervangen van de knoopcelbatterij gaat heel eenvoudig en hoef je in de praktijk maar eens per jaar te doen.

Elgato Eve Degree met iPhone

Vergelijking met Philips Hue Motion
Voor het meten van de temperatuur maken we ook gebruik van de Philips Hue Motion, een bewegingssensor voor Hue die ook de temperatuur meet als je hem aan HomeKit koppelt. Qua metingen zijn de Hue Motion en Eve Degree nagenoeg gelijk. Toch zijn er nog wel wat verschillen om rekening mee te houden:

 • De Eve Degree meet ook luchtvochtigheid en luchtdruk. De Philips Hue Motion meet naast temperatuur ook de lichtsterkte.
 • De Eve Degree houdt ook in grafieken bij wat het verloop van de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk was via de Eve-app. Je kan terugkijken tot de eerste meting. De Hue Motion toont alleen de huidige waardes.
 • De Eve Degree werkt met een knoopcelbatterij, terwijl de Hue Motion twee AAA-batterijen heeft.
 • De Eve Degree maakt verbinding via Bluetooth, terwijl de Hue Motion via de Hue-bridge werkt. De Hue Motion stuurt daardoor wat sneller nieuwe metingen door naar je iPhone.
 • De Eve Degree heeft een scherm voor het aflezen van de gegevens. Bij de Hue Motion moet je dat altijd via een app of Siri doen.
 • De Eve Degree is ook geschikt voor buiten. Dat is bij de Hue Motion officieel niet het geval.
 • De Hue Motion kan je eenvoudiger automatiseren en koppelen aan je Hue-lampen.
 • De Hue Motion werkt alleen in combinatie met een Hue-bridge, terwijl de Eve Degree volledig op zichzelf werkt en geen bridge vereist.

Bekijk ook

Review: Philips Hue Motion Sensor, een bewegingssensor voor je lampen

Met de Philips Hue Motion Sensor kun je je Philips Hue-lampen automatisch aan- en uitschakelen bij beweging. Wij hebben deze sensor getest, die voor 40 euro in de winkel ligt.

Als je alleen op zoek bent naar een sensor die de temperatuur meet, dan kun je net zo goed de Hue Motion in huis halen (mits je al een vereiste Hue-bridge hebt). De prijs van de Hue Motion ligt bovendien een stuk lager en biedt wat meer mogelijkheden.

Score

7.8

Eve Degree

Eve Degree

€69,95

Voordelen +

 • Nauwkeurige metingen van zowel temperatuur als luchtvochtigheid
 • Mooi en klein design
 • Handig schermpje om gegevens af te lezen

Nadelen -

 • Prijs aan de hoge kant
 • Komt pas echt tot z'n recht door hem te automatiseren met andere accessoires
 • Bereik is beperkt door Bluetooth

Conclusie Eve Degree

De Eve Degree is een mooie en kleine temperatuursensor die je makkelijk overal in en rondom het huis plaatst. Het design met aluminium en zwart ziet er chic uit en straalt een hogere kwaliteit uit dan het witte plastic dat voorheen bij de Elgato-spullen gebruikt werd. De temperatuurmetingen zijn nauwkeurig en het is ook handig dat je de luchtvochtigheid kan meten en de gegevens van het scherm af kan lezen. Toch is het jammer dat de verdere mogelijkheden wat beperkt zijn. Om er alles uit te halen, kun je het beste bijvoorbeeld een ventilator aan HomeKit koppelen, zodat je de temperatuur helemaal automatisch kunt regelen. Op zichzelf is de Eve Degree wat beperkt, hoewel het soms toch fijn is dat je altijd en overal kan zien hoe de temperatuur in huis is. Ben je alleen op zoek naar een temperatuursensor voor HomeKit, dan is de Hue Motion een goedkoper alternatief (mits je al een Hue-set hebt). Ook vinden we het jammer dat het bereik wat beperkt is en dat de prijs met €70 aan de hoge kant ligt.

Eve Degree kopen

Wil je naar aanleiding van deze review de Eve Degree kopen? Deze temperatuursensor is beschikbaar bij onder andere de volgende winkels:

Bekijk ook

Eve: alles over de slimme HomeKit-accessoires van Eve Systems

Lees hier alles over (Elgato) Eve, een reeks accessoires van Eve Systems die samenwerken met HomeKit. Denk aan slimme stekkers, bewegingssensoren en temperatuursensors. Wat kosten de Eve-producten en welke zijn verkrijgbaar?