WhatsApp kanalen

Nieuwe kanaalfunctie WhatsApp nu uitgerold: berichten versturen naar grote groep volgers

WhatsApp rolt de functie genaamd Kanalen wereldwijd uit. Daarmee kunnen bedrijven en personen eenvoudig berichten versturen naar een grote groep gebruikers. Het komt als onderdeel in een nieuw Updates-tabblad.

Update 13 september 2023: Vandaag laat WhatsApp weten dat de kanaalfunctie vandaag wereldwijd beschikbaar komt in meer dan 150 landen. Sinds de aankondiging van de functie in juni zijn de WhatsApp-kanalen in tien landen uitgerold. Aan de hand daarvan is feedback verzamelt en belooft WhatsApp enkele verbeteringen.

WhatsApp kanalen nu beschikbaar

De kanalenfunctie zorgt ervoor dat je updates krijgt van bedrijven, onderwerpen, clubs en andere gemeenschappen waar je je op abonneert. Je kunt er geen berichten in sturen, maar alleen lezen wat er door de beheerder gezegd wordt. Grote internationale sportclubs kunnen bijvoorbeeld een kanaal hebben om fans op de hoogte te houden van nieuwtjes. Dit zijn de verbeteringen in het kort:

  • Kanalen vinden op basis van je land of andere filteropties
  • Reageren op berichten in kanalen met een emoji
  • Beheerders kunnen tot 30 dagen lang berichten bewerken
  • Je kan berichten in kanalen doorsturen, inclusief link naar het desbetreffende kanaal

WhatsApp heeft zelf ook een kanaal opgestart, dat je hier kunt vinden. De functie wordt vanaf vandaag voor iedereen uitgerold.

Hieronder volgt ons eerdere artikel van 8 juni 2023
WhatsApp-groepen zijn inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Dit kan gebruikt worden voor je vriendengroep, maar bijvoorbeeld ook door een sportteam, je collega’s of mensen met gelijke hobby’s. Je kunt een groep zelfs zo instellen dat alleen de beheerder berichten kan sturen. Maar bij groepen zit altijd een beperking op het aantal deelnemers, waardoor het minder geschikt is als middel voor bedrijven of bepaalde personen berichten kunnen sturen naar een grote groep volgers. Daarvoor komt WhatsApp binnenkort met de functie Kanalen.

WhatsApp Kanalen: ontvang updates van bedrijven en personen

WhatsApp omschrijft de Kanalen-functie als een eenzijdige uitzendingstool. Dat wil zeggen dat alleen de maker van zo’n kanaal berichten, foto’s, video’s en stickers kan sturen, meteen naar een grote groep gebruikers. Zodra de functie beschikbaar komt, vind je hem onder een nieuw Updates-tabblad. Dit Updates-tabblad komt in plaats van de Status-tabblad, helemaal linksonder in het menu van WhatsApp. Je kan daar zoeken naar nieuwe kanalen, bijvoorbeeld van een sportclub of een lokale instelling. Als voorbeelden geeft WhatsApp bijvoorbeeld een kanaal van de gemeenteraad of FC Barcelona.

WhatsApp kanalen

Op het moment dat je zo’n kanaal volgt, worden je persoonlijke gegevens niet zichtbaar voor de beheerder of andere volgers. Een kanaal kan duizenden volgers hebben, dus het is dan wel zo fijn dat deze info niet openbaar is. Ook de beheerder van het kanaal kan deze info afschermen.

Berichten in het kanaal worden maximaal dertig dagen opgeslagen op de server. Opvallend genoeg heeft WhatsApp ervoor gekozen om kanalen niet standaard te voorzien van end-to-end encryptie. De reden daarvoor geeft WhatsApp niet, maar mogelijk wil de chatdienst niet dat er in dergelijke kanalen illegale dingen in het geheim besproken worden. Als gebruikers weten dat de berichten in kanalen niet end-to-end versleuteld zijn, is er minder kans dat de kanaalfunctie misbruikt wordt voor illegale doeleinden.

De kanalenfunctie van WhatsApp komt binnenkort beschikbaar. De functie komt als eerste beschikbaar in Colombia en Singapore.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 13 september: Artikel bijgewerkt na wereldwijde uitrol van de WhatsApp-kanalen.

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

WhatsApp

Reacties: 2 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.