watchOS 2

watchOS 2 nu beschikbaar: zo kun je installeren

Apple heeft watchOS 2 voor iedereen beschikbaar gesteld. Je kunt de update via de Apple Watch-app op de iPhone downloaden. Hoe dit werkt, beschrijven we in dit artikel.
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

WatchOS-2-nu-beschikbaar
Het heeft even geduurd, maar de eerste grote update voor de Apple Watch is nu beschikbaar. WatchOS 2 is een belangrijke volgende stap voor de smartwatch van Apple, omdat het native apps en meer mogelijk maakt. De download is ruim 500MB groot. Heb je de Golden Master al geïnstalleerd, dan gaat de installatie veel sneller want in dat geval hoef je maar 12,4MB te downloaden. De final-versie van watchOS 2 is overigens niet gelijk aan de Golden Master die Apple eerder uitbracht (daar zat immers een bug in).

watchOS 2 downloaden: nu kan het écht

Eigenlijk watchOS 2 al op 16 september beschikbaar komen, tegelijk met iOS 9. Door een onverwachte bug kon Apple niet op het afgesproken moment watchOS 2 vrijgeven. Wat precies het probleem was, is niet bekendgemaakt, maar het zou iets te maken hebben met een fout in Apple’s kopieerbeveiliging FairPlay, waardoor native apps niet meer opgestart konden worden. Terwijl dat nou juist een van de grote vernieuwingen in watchOS 2 is. Inmiddels is de bug opgelost en we allemaal aan de slag met native apps.

Probeer deze native apps!

Deze apps kun je nu al proberen:

 • StarWalk 2 (sterrenkijken)
 • The Night Sky (sterrenkijken)
 • Parcel (pakketjes volgen)
 • TripIt (reizen plannen)
 • PCalc (rekenmachine)
 • The Weather Channel (weerbericht, met complicatie)
 • Timecrest (spelletje met complicatie)
 • Dataman (bekijk je dataverbruik)
 • Omnifocus (uitgebreide to-do/gtd-app)

In watchOS 2 kunnen apps rechtstreeks op de Apple Watch geïnstalleerd worden. Dit komt laadtijden van Watch-apps ten goede en geeft ontwikkelaars meer mogelijkheden omdat ze toegang krijgen tot de sensoren in de Apple Watch.

Ook kun je de Apple Watch als traditionele wekker gebruiken met de Nightstand-modus. Daarnaast zijn er een aantal nieuwe wijzerplaten toegevoegd om je Apple Watch een nieuw gezicht te geven.

De volledige releasenotes van watchOS 2 vind je onderaan dit artikel.

WatchOS 2 installeren

WatchOS 2 updateMet de komst van watchOS 1.0.1 zagen we al hoe je updates voor de Apple Watch moeten installeren. Om de overstap naar watchOS 2 te maken is het noodzakelijk dat je je iPhone bij de hand hebt. Ook moet de Apple Watch verbonden zijn met een oplader en moet de accu voor minstens vijftig procent vol zitten.

Om watchOS 2 vervolgens te installeren heb je alleen een geschikte iPhone met iOS 9 nodig.

 1. Open de Apple Watch-app op je iPhone. Hierop moet iOS 9 geïnstalleerd zijn.
 2. Ga naar Mijn Watch en selecteer Algemeen.
 3. Tik op Software-update.
 4. Als watchOS 2 in beeld verschijnt kun je de update downloaden naar je Apple Watch.
 5. Vul je iPhone-pincode in (indien daarom wordt gevraagd).
 6. Ga akkoord met de voorwaarden.
 7. Zorg dat je Apple Watch tenminste 50% opgeladen is en druk op Installeren.

Let op: Op het moment van schrijven is watchOS 2 nog maar net beschikbaar gekomen. Het kan dus even duren voordat de update bij jou verschijnt. Apple rolt updates meestal geleidelijk uit en zeker als veel mensen tegelijk de update proberen te downloaden kan het wat langer duren voordat je met WatchOS 2 aan de slag kunt.

5 redenen waarom je meteen wilt updaten naar WatchOS 2

time-travel-apple-watchos-2
We zullen eerlijk toegeven dat het gemakkelijker was om een lijstje te maken met redenen om wel te updaten dan om nog even te wachten. WatchOS 2 gaat namelijk veel veranderen en verbetert de Apple Watch en diens mogelijkheden op bijna alle vlakken.

1. De Apple Watch krijgt native apps
Met de komst van native apps moeten de laadtijden van Watch-apps flink naar beneden gaan omdat ze nu lokaal opgeslagen worden op de smartwatch. Voorheen moest je Apple Watch constant verbinding met je iPhone maken als je een app opende, wat laadtijden en de snelheid van de app niet ten goede kwam. De Apple Watch kan nu bovendien informatie binnenhalen via het Wi-Fi-netwerk waar het aan verbonden is.

2. App-ontwikkelaars kunnen de sensoren van de Apple Watch benutten
Reken er maar op dat er na de komst van watchOS 2 een stuk interessantere apps van derden in de App Store zullen verschijnen. Nu ontwikkelaars toegang hebben tot de sensoren, Taptic Engine en digitale kroon, worden apps veelzijdiger en interessanter. Dit zou een belangrijk omslagpunt kunnen zijn voor Watch-apps, die tot nu toe vooral achterliepen op Apple’s eigen apps die al wel met alle sensoren aan de slag konden.

3. Krijg inzicht in je afspraken met Tijdreizen
Reken er maar op dat je de digitale kroon vaker gaat gebruiken als je watchOS 2 op je Apple Watch installeert. Met Tijdreizen kun je door aan de kroon te draaien door je afspraken heen scrollen op je wijzerplaat. Hiermee kun je zowel de toekomst als het verleden in, wat bijvoorbeeld van pas komt als je de Agenda veel gebruikt en aan het einde van de dag een overzicht wilt hebben van alles dat je gedaan hebt. Wil je weer terug naar het heden? Druk dan even de digitale kroon in om de tijd weer op het hier en nu te zetten.

4. Je wilt je Apple Watch als wekker gebruiken met Nightstand
Voor het slapen gaan de Apple Watch op de lader leggen is op de iCulture-redactie inmiddels uitgegroeid tot een dagelijks ritueel en vanaf vanavond kunnen we hier meteen een nieuwe functie mee activeren. Nightstand verandert je Apple Watch in een traditionele wekker, die in groene cijfers de tijd laat zien. ‘s Ochtends kun je het alarm uitzetten door op de zijknop of digitale kroon te drukken. Klop even op je nachtkastje om te zien hoe laat het is.

5. Je bent je wijzerplaat beu en bent toe aan iets nieuws
Als je regelmatig van wijzerplaat wisselt, komt er een moment dat je alle variaties een keer gezien hebt. Gelukkig maar dat watchOS 2 ook op grafisch vlak wat nieuws te bieden heeft. Nieuwe geanimeerde wijzerplaten tonen een time-lapse van een stad en je kunt nu een of meerdere foto’s instellen om als wallpaper van je wijzerplaat weg te zetten. Al die verbeteringen zijn leuk, maar het oog wil natuurlijk ook wat.

5 redenen om even te wachten met updaten naar watchOS 2

We raden het natuurlijk aan om zo snel mogelijk de update voor je Apple Watch te installeren, maar er zijn (net als bij iOS 9) verschillende redenen om nog even te wachten. We zetten er vijf op een rij waar je misschien niet aan denkt als je vinger al boven de update-knop bungelt.

1. Door de drukte kan de download lang duren
Net zoals bij iOS 9, kun je er je Watch op gelijk zetten dat iedereen om 19:00 gaat proberen om WatchOS 2 te installeren. Heb je eigenlijk weinig tijd vanavond en wil je toch je Apple Watch kunnen blijven gebruiken, dan is het slim om even tot morgen of later deze week te wachten.

2. Je wilt eerst je iPhone updaten
Omdat watchOS 2 tegelijk met iOS 9 beschikbaar komt, zul je moeten kiezen welk toestel je eerst van een update wilt voorzien. Je hebt je iPhone nodig om watchOS 2 te installeren, dus misschien is het handiger om eerst iOS 9 op je iPhone te zetten.

3. Je bent onderweg
Om de Apple Watch te updaten is het het handigst als je gewoon thuis bent. Er zijn namelijk nogal wat voorwaarden waar de Apple Watch aan moet voldoen om watchOS 2 te kunnen installeren. Allereerst moet de accu minimaal vijftig procent vol zitten, moet de Apple Watch op de lader liggen en moet de gekoppelde iPhone in de buurt zijn. Niet handig als je onderweg bent en je op zoek moet naar een stopcontact en als je heel de dag je Apple Watch al om hebt gehad is de kans groot dat je accu al onder de vijftig procent gedoken is.

4. Je hebt je activiteit-doel nog niet gehaald
Als je fanatiek iedere dag de drie activiteitenringen probeert te vullen, kan een update waarbij je de Watch verplicht een poos af moet doen roet in het eten gooien. Ren dus nog snel even een rondje of ijsbeer ongeduldig door de kamer om die felbegeerde medaille waar je al een week naartoe werkt nog snel in huis te halen.

5. Je iPhone kun je niet in de buurt van de Watch houden
Als je om de een of andere reden je iPhone niet binnen het bereik van de Apple Watch die op de lader ligt kan houden, kun je ook beter even wachten met het installeren van watchOS 2. Ligt je Watch bijvoorbeeld aan de lader in de slaapkamer en verwacht je een telefoontje dat je in de woonkamer wilt voeren, dan is de afstand tussen de twee apparaten waarschijnlijk te groot om de update uit te voeren.

watchOS 2 release notes

Apple heeft de volgende tekst beschikbaar gesteld als releasenotes voor watchOS 2:

This update contains new features and capabilities for users and developers, including the following:

New watch faces and timekeeping features

 • Time-lapse videos of Hong Kong, London, Mack Lake, New York Shanghai and Paris
 • Photo and Photo Albums so you can see your favorite images every time you raise your wrist, including support for Live Photos
 • Time Travel with the Digital Crown to see what’s coming in the future or what’s happened in the past
 • Nightstand Mode so your Watch can be used as a bedside alarm clock
 • 9 new colors to customize your watch face and a new multicolor Modular face
 • Support for third-party apps to create complications

Siri improvements

 • Start a specific workout, get transit directions or ask to see a glance
 • Support for FaceTime audio calling and replying to email
 • Support for HomeKit to control supported devices in your home using Siri
 • New support for Austria, Belgium (France and Dutch) and Norway

Activity and workout improvements

 • Workouts from third-party apps on the Watch can be included in your Activity rings
 • Activity rings, workouts and achievements can be shared from the Activity app on iPhone
 • Interactive achievements
 • On-demand weekly summary
 • Mute Activity notifications for one day
 • Workouts saved automatically

Apple Pay and Wallet improvements

 • Support for Discover cards
 • Support for rewards cards and store credit and debit cards
 • Add passes to Wallet directly from third-party apps on your Watch

Friends and Digital Touch improvements

 • Add more than 12 Friends directly from Apple Watch
 • Multiple Friends’ groups that you can name
 • Send sketches using multiple colors
 • New options for animated emoji

Maps improvements

 • Transit view, showing transit lines, stations and intermodal connections in select major cities
 • View the list of directions for your current route
 • View station placards with departure information

Music improvements

 • New Beats 1 button to start playing the 24/7 radio station
 • New Quick Play button to play a variety of songs from Apple Music

Other improvements

 • Reply to emails using dictation, emoji or smart replies customized specifically for email
 • Make and receive calls using FaceTime audio
 • Support for Wi-Fi calling without iPhone in proximity of participating carriers
 • Activation Lock prevents anyone from activating your Apple Watch without your Apple ID and password
 • New developer capabilities, including:
  • Native SDK to build faster and more powerful apps running natively on Apple Watch
  • Access to accelerometer to more granularly track your motion
  • Access to heart rate sensor for using during a workout
  • Access to microphone and speaker to record and play audio
  • Access to the Taptic Engine with 8 different types of Haptic feedback
  • Access to the Digital Crown for more precise control
  • Ability to play video directly on Apple Watch
  • Support for running apps without iPhone in proximity, including access to networking capabilities when connected to known Wi-Fi networks
  • Complications on the watch face
  • Workouts from apps can be counted towards Activity rings
  • Workouts from apps can be included in Activity app on iPhone
 • New support for system language in English (India), Finnish, Indonesian, Norwegian and Polish
 • New support for dictation in Dutch (Belgium), English (Ireland, Philippines, South Africa), French (Belgium), German (Austria) and Spanish (Chile, Colombia)
 • New support for smart replies in Traditional Chinese (Hong Kong, Taiwan), Danish, Dutch, English (New Zealand, Singapore), Japanese, Korean, Swedish and Thai

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 september 2015, 21:11
Categorieën Apple, iDevices
Onderwerpen apple watch, watchos 2

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015, met daarna elk jaar een nieuw model. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, activiteiten bijhouden, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en ermee betalen met Apple Pay. Lees hier alles over de Apple Watch.

Apple Watch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.