WatchOS 2 wekker

Apple onthult watchOS 2 met native apps

Apple gaat watchOS een grote update voor de Apple Watch geven. In de watchOS 2 introduceert Apple native apps, complicaties voor de wijzerplaat en nog veel meer vernieuwingen.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

watchOS 2 logoDe Apple Watch krijgt zijn eerste grote software-update. Dit bevestigde Apple tijdens de grote WWDC-keynote. In watchOS 2 voegt Apple nieuwe functies en verbeteringen toe aan de Watch. Eerder deze maand bevestigde Apple-topman Jeff Williams al dat er native Apple Watch-apps worden getoond tijdens WWDC.

Tweede update voor Apple Watch

Apple heeft de tweede update voor watchOS aangekondigd. Eerder bracht Apple nog watchOS 1.0.1 uit, met daarin ondersteuning voor de Nederlandse taal. Een kleine update met verder grote gevolgen: de Nederlandstalige Siri werkte hierdoor ook op de Apple Watch.

Native apps voor Apple Watch

De Apple Watch gaat native applicaties ondersteunen. Deze Watch-apps installeer je rechtstreeks op de Apple Watch, waardoor ze veel sneller worden geladen. Eerder ondersteunde de Apple Watch alleen iPhone-apps met WatchKit, die constant vanaf de iPhone worden geladen. Door deze draadloze connectie duurt het lang tot een WatchKit-app is geladen.

watchOS native apps

Volgens Apple hebben de apps volledig toegang tot de Apple Watch. Zo kunnen de Watch-applicaties je microfoon toegang krijgen en hebben ze rechtstreeks toegang tot bijvoorbeeld HealthKit en HomeKit. Apps mogen gebruikmaken van de digitale kroon. Apps mogen zelfs korte video’s op de Apple Watch afspelen en de bewegingssensoren van je Apple Watch raadplegen. Hierdoor heeft een vroege ontwikkelaar bijvoorbeeld een golf-applicatie gemaakt.

De native apps stonden al een tijd op de agenda: Apple beloofde vorig jaar om dit mogelijk te maken – en daar leek WWDC ons het ideale moment voor. Apple-topman Jeff Williams bevestigde onlangs dat de native Watch-apps voor WWDC op de planning stonden.

‘Complicaties’ voor Apple Watch-wijzerplaat

watchOS complicationsOntwikkelaars krijgen met de watchOS 2 toegang tot de wijzerplaat van de Apple Watch. Het is hierdoor mogelijk om zogeheten ‘Complicaties’ op de klok te voegen voor apps. Dit zijn kleine, plekken voor informatie, waar op het moment bijvoorbeeld staat vermeld wat het weer is en wat je volgende agenda-afspraak is. Een Twitter-app kan met complications bijvoorbeeld de laatste mention op de wijzerplaat laten zien.

Nieuwe wijzerplaat voor Watch: Time-Lapse

watchOS 2 Time-LapseApple gaat de nieuwe Time-Lapse wijzerplaat toevoegen aan de Apple Watch. Deze klok laat op de achtergrond een time-lapsefoto zien, die over een periode van 24 uur is gemaakt. Kijk je om 12 uur ‘s middags naar je iPhone? Dan krijg je de locatie op ditzelfde tijdstip te zien. Liever je eigen foto’s? Dan kun je zelf een wijzerplaat met een foto-album samenstellen.

Time Travel voor Apple Watch

watchOS Time Travel
Met de nieuwe Time Travel-functie kun je vanaf de wijzerplaat naar andere momenten van de dag gaan, om te zien wat er bijvoorbeeld op de agenda staat en wat complicaties later op de dag laten zien. Hierdoor weet je bijvoorbeeld hoe warm het om 16:00 uur ‘s middags is, zonder dat je de weer-applicatie voor de Apple Watch opent. Deze nadruk op het moment van de dag lijkt op de nieuwe interface van smartwatch Pebble Time. Time Travel laat je hooguit drie dagen in de toekomst kijken.

Apple Watch als wekker gebruiken

WatchOS 2 wekkerHangt de Apple Watch aan de oplader? Dan kun je hem vanaf watchOS als wekker gebruiken voor op je nachtkastje. De tijd wordt dan constant op de Apple Watch gekanteld in beeld gebracht. Het zorgt ervoor dat je de tijd goed ziet terwijl de Watch naast je ligt. Het maakt de wekkerfunctie van de Apple Watch ook handiger in gebruik.

Verbeteringen voor Digital Touch

De vrienden-knop aan de zijkant van de Apple Watch wordt een stuk veelzijdiger. Zo is het ten eerste mogelijk om meer dan twaalf vrienden in de vriendencirkel te zetten. Verstuur je een tekening naar één van je contacten? Dan kun je nu één tekening met meerdere kleuren maken. Het is voortaan mogelijk om snel op e-mails vanaf de Watch te reageren, zoals op dit moment ook al kan met iMessages en sms-berichten.

Sport-apps krijgen toegang tot Apple Watch

Met watchOS 2 mogen andere sportapplicaties informatie leveren aan de Apple Watch. Log je een hardloopsessie met Strava? Dan wordt dit automatisch toegevoegd aan je dagelijkse activiteiten in Apple’s eigen Activity-app.

Apple Watch-activatieslot

Wordt je Apple Watch gestolen? Dan kun je vanaf watchOS 2 het horloge op afstand vergrendelen. De dief kan je Apple Watch vervolgens niet meer activeren of verwijderen, zonder je Apple ID-wachtwoord. Deze zelfde beveiligingsmethode is er al langer voor de iPhone en iPad.

Siri voor Apple Watch is slimmer

watchOS 2 Glance SiriiOS 9 is niet de enige software-update met verbeteringen voor Siri: ook de Apple Watch krijgt met watchOS 2 een slimmere virtuele assistent. Het is hierdoor mogelijk om te vragen naar een Snelle blik, zodat Siri meteen de kaart van een app met informatie toont. Je kunt HomeKit rechtstreeks vanaf de Apple Watch besturen met behulp van Siri. Het is hierdoor mogelijk je horloge te vragen om bijvoorbeeld het licht uit te zetten of de deur op slot te draaien. Apps zoals de Hardloop-app kunnen met Siri ook worden gestart.

watchOS 2 deze herfst beschikbaar

Apple stelt watchOS 2 dit najaar gratis beschikbaar voor alle Apple Watch-bezitters. Een ontwikkelaarsbeta zal vandaag al worden uitgebracht.

De Apple Watch is vanaf 26 juni verkrijgbaar in een tweede groep landen – waaronder veel landen in Azië. Nederland en België staan voor het eerst niet op de lijst van tweede groep landen. Waarom is dat zo? We probeerden hier vorige week antwoord op te geven.

De Keynote is in volle gang. Dit artikel wordt aangevuld.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 juni 2015, 0:14
Categorie iOS
Onderwerpen apple watch, watchos, wwdc 2015

watchOS

watchOS is het besturingssysteem van de Apple Watch. Ontdek in dit overzicht de nieuwste functies en tips, zodat je meer uit je Apple Watch haalt!

watchOS

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.