Waarom iPhone 2.0 synchroniseren zo lang duurt en AppStore-applicaties crashen

Extreem trage backups, synchronisatie-fouten, crashende applicaties? Nu eerste generaties iPhone-bezitters de overstap naar firmware 2.0 maken, zullen ze ook te maken krijgen met problemen die al op de iPhone 3G aan het licht kwamen.

iPhone synchroniserenNu de eerste generatie iPhone-gebruikers dankzij Pwnage-tool overstappen naar firmware 2.0 is het goed om eens een overzichtje te maken van problemen waar iPhone 3G-gebruikers tot nu toe tegenaan gelopen zijn. Eén daarvan is het feit dat synchroniseren bij firmware 2.0 eindeloos duurt. Het probleem zijn de applicaties: daarvan wordt steeds opnieuw een complete backup gemaakt. Vooral bij games met veel graphics kan dat eindeloos duren.


Erica Sadun raadde een paar dagen geleden nog aan om steeds niet meer dan 1 of 2 applicaties tegelijk op de iPhone te installeren, maar dat is natuurlijk niet praktisch. Via iTunes > Voorkeuren > Synchroniseren kun je het automatisch synchroniseren uitschakelen maar daarmee loop je wel risico’s. Het voorkomt echter dat je bij het snel even opladen van je iPhone steeds het eeuwig durende synchronisatieproces moet afbreken. Het is te hopen dat Apple bij de update naar 2.0.1 zorgt dat alleen gewijzigde data meegaan in een backup, niet alle data steeds opnieuw.

Duurt de backup extreem lang, dan kan er sprake zijn van corruptieproblemen, die je volgens iPhone Atlas kunt oplossen door te wachten tot de backup klaar is, waarna je de iPhone lostrekt en op de Mac alle oude backups van iTunes weggooit.

Een ander probleem dat met firmware 2.0 vaak wordt gerapporteerd, is het probleem dat applicaties soms crashen: soms al meteen bij het opstarten. Bij Apple’s standaard meegeleverde applicaties is dat niet het geval (behalve bij Safari, die ook wel eens de neiging heeft om plotseling af te sluiten). Je kunt dit oplossen door de iPhone te resetten (Home- en aan/uitknop ingedrukt houden tot de rode schuifknop verschijnt, daarna weer opnieuw starten). Het crashen moet iets te maken hebben met het niet vrijgeven van geheugen door applicaties, want na een reset draaien grote applicaties die eerst dienst weigerden (zoals Super Monkey Ball) weer als een zonnetje. Het opnieuw installeren van applicaties kan ook nog wel eens helpen, schrijft AppleInsider.

Toch ligt het crashen niet altijd aan de applicaties zelf: we schreven een tijdje geleden al dat firmware 2.0 zelf de boosdoener lijkt. Ook doet Apple er te lang over om applicatie-updates met belangrijke bugfixes in de App Store te plaatsen.

Een ander probleem waar firmware 2.0 last van heeft is interface lag: hoewel we het zelf nog niet hebben ervaren, blijkt het voor te komen dat het intikken van een SMS-bericht een paar minuten langer duurt dan normaal omdat de interface te traag reageert op schermtaps.

Macworld schrijft over problemen met de synchronisatie: met de nieuwe firmware bleek dat contacten niet meer goed gesynchroniseerd werden. Dat gebeurde nog maar in één richting: van Mac naar iPhone en niet andersom. Alle wijzigingen die op de iPhone werden doorgevoerd, waren na een sync weer verdwenen. Ook ringtones die aan specifieke personen waren toegewezen, waren weg na een sync. De oplossing bleek het compleet verwijderen en herinstalleren van iTunes op de Mac. Een minder drastische oplossing die mogelijk ook werkt is het openen van de iSync-voorkeuren waarna je op de knop Reset Sync History klikt.

Software al gekochtGelukkig zijn er ook positieve wetenswaardigheden: zo kun je met één iTunes-account de iPhone van jezelf en je partner vullen met dezelfde App Store-software. Uit eigen ervaring weten we dat dit ook goed werkt als je partner een eigen Mac en een eigen iTunes-bibliotheek heeft. Zolang je dezelfde inloggegevens voor de iTunes Store hanteert zit je goed: de ene persoon schaft de applicaties aan, de andere klikt even later ook op de knop ‘Koop’ maar krijgt een pop-up te zien dat het item al is gekocht (bij gratis applicaties wordt gek genoeg ook de term ‘kopen’ gebruikt). Je kunt het daarna gratis opnieuw downloaden. Mocht je per ongeluk applicaties hebben weggegooid of zijn kwijtgeraakt dan is er ook niets aan de hand: gewoon weer opnieuw aanschaffen, waarbij de boodschap verschijnt dat je het al gekocht hebt en dus opnieuw mag downloaden. We weten nog niet of er een limiet zit aan deze herhaalde downloads.

Helaas kun je niet in één oogopslag zien welke coole programma’s je partner intussen heeft gekocht; maar gelukkig zit er bij elke applicatie de knop ‘Vertel een vriend’ waarmee je je koopplannen kunt doorgeven aan je partner. Heb je allebei een eigen Mac en is één van beide partners al druk bezig geweest met het installeren van software (vooral bij gratis software loopt het al snel in de tientallen applicaties), dan kun je de reeds gedownloade programma’s makkelijk doorgeven door de alle ipa-bestanden uit de map /Users/Gebruikersnaam/Music/ iTunes/Mobile Applications op een usb-stick te zetten. Natuurlijk willen we hiermee niet aanzetten tot piraterij; dat kan met de huidige werkwijze van de App Store ook niet. Ten eerste moet je partner de inloggegevens van iTunes weten en dat geef je niet aan wildvreemden, want daarmee zouden ze op jouw creditcard ongevraagd nog meer software en muziek kunnen aanschaffen. Ten tweede verschijnen alle applicaties die je partner aanschaft ook op jouw iPhone; als je dat uit handen geeft aan wildvreemden zul je zien dat er allerlei ongewenste rotzooi bij komt en dat jouw favoriete apps opeens zijn weggegooid. Niet handig dus.

Reacties: 30 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.