AirPower iPhone 8 oplader

9 dingen waarmee Apple ons heeft verrast tijdens het najaarsevent 2017

Van AirPower tot een portretmodus voor selfies. Ook al was het meeste al bekend, Apple wist ons toch met kleine dingen te verrassen tijdens het najaarsevent.

Het kost Apple de laatste jaren vaak veel moeite om de aankondigingen die het doet vooraf geheim te houden. Ook voor het iPhone-event van dit jaar was bijna alles al uitgelekt. Van de iPhone X met Face ID tot de Apple Watch Series 3 met 4G. Mensen die de afgelopen weken de geruchten en lekken hebben gevolgd, zullen gemerkt hebben dat Apple weinig ‘nieuws’ had te melden. Toch heeft Apple ons met een aantal dingen weten te verrassen. We zetten ze op een rij voor je.

AirPower iPhone X oplader

#1 AirPower
Qua hardware was eigenlijk alles al uitgelekt, behalve de komst van AirPower. Dit is Apple’s eigen draadloze oplader voor mobiele Apple-producten. Het is een witte ovale mat, waar je de iPhone 8 of iPhone X op kunt leggen om deze op te laden, maar ook de Apple Watch Series 3 of de AirPods in een speciaal doosje. Handig voor op je bureau of nachtkastje, omdat je maximaal drie apparaten tegelijk kunt opladen, zonder gedoe met kabeltjes. Je legt ze gewoon neer en het opladen begint.

Dat AirPower nog niet was uitgelekt, komt waarschijnlijk omdat Apple dit pas volgend jaar op de markt brengt. Een exacte datum is nog niet bekend gemaakt.

#2 Draadloze oplaadcase voor AirPods
De oplaadcase die je bij de AirPods krijgt, kan alleen worden opgeladen via een Lighting-kabel. Er zit geen technologie in om draadloos opladen mogelijk te maken. Om AirPower te ondersteunen komt Apple volgend jaar met een nieuwe, draadloze oplaadcase voor AirPods. Deze kun je los kopen en er vervolgens je AirPods instoppen. Hoeveel de case gaat kosten is nog onduidelijk. Ook heeft Apple niet bekend gemaakt of het doosje in de toekomst standaard bij de AirPods zit.

#3 Apple ondersteunt dé standaard voor draadloos opladen
Apple kiest er vaak voor om in producten eigen standaarden te gebruiken. Denk aan de Lighting-connector of de W1-chip voor draadloze hoofdtelefoons en oortjes. In het geval van draadloos opladen omarmt Apple een standaard die door heel veel fabrikanten wordt gebruikt, in plaats van te kiezen voor eigen technologie.

De iPhone 8 en iPhone X gaan Qi ondersteunen. Heel veel bestaande draadloze opladers gebruiken dit en je kunt je iPhone dus straks met al deze laders opladen, ook die van IKEA en Belkin. Qi is ontwikkeld door het Wireless Power Consortium waar Apple sinds begin dit jaar lid van is. AirPower is op dit moment nog wel een eigen technologie van Apple, maar Apple heeft belooft om met het Wireless Power Consortium te kijken of de technologie om meerdere apparaten tegelijk op te laden onderdeel kan worden van Qi.

Apple TV 4k

#4 Films worden gratis omgezet naar 4K
We wisten al dat Apple er voor wilde zorgen dat films in 4K-kwaliteit niet duurder werden dan HD-films in de iTunes Store. Het was echter een verrassing dat Apple nog een stap verder gaat dan dat: als je een film hebt gekocht in de iTunes Store en daarvan is (of komt) een 4K-variant beschikbaar, dan kun je de beeldkwaliteit gratis upgraden.

#5 Portretmodus voor selfies op de iPhone X
Iedereen met een iPhone 7 Plus kent het wel: de handige portretmodus werkt alleen met de dubbele camera aan de achterkant. Met de introductie van de TrueDepth-camera aan de voorkant van de iPhone X brengt Apple de portretmodus ook naar de frontcamera. Hierdoor kun je dus selfies maken in de portretmodus. De technologie werkt net anders, want de TrueDepth-camera bevat allerlei sensoren om diepte te meten die hiervoor worden gebruikt, maar als gebruiker merk je daar verder niks van.

#6 Apple maakt eerste eigen grafische chip
Met de introductie van de iPad in 2010, kondigde Apple zijn eerste eigen processor voor mobiele apparaten aan: de A4. Sindsdien werkt Apple standaard met een eigen system-on-a-chip (zoals de processor officieel heet) in al zijn apparaten, behalve Macs. Met de introductie van de A11 Bionic, die in de iPhone 8 en iPhone X zit, gaat Apple nog een stap verder. In deze chip zit namelijk voor het eerst een grafisch processor (GPU) die Apple zelf heeft ontworpen.

Apple belooft dat deze GPU 30 procent sneller is dan die in de A10 Fusion (de chip in de iPhone 7). Belangrijker is misschien nog wel dat Apple de grafische prestaties nog beter kan afstemmen op zijn eigen apparaten en bijvoorbeeld het gebruik van de grafische processor voor augmented-reality-toepassingen.

iPhone X lineup

#7 Apple verkoopt meer iPhone-modellen dan ooit
Met de introductie van de iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X komt Apple voor het eerste met drie verschillende iPhone-modellen in één keer. Dat is echter geen verrassing, want dat was al een paar maanden duidelijk. Wat we echter niet wisten is dat Apple desondanks ook gewoon de iPhone SE, iPhone 6S en iPhone 7 blijft aanbieden. Als je de Plus-modellen meerekent, verkoopt Apple nu dus acht verschillende toestellen, in verschillende uitvoeringen en opslagcapaciteiten.

Apple heeft hiermee meteen een weerwoord tegen iedereen die de iPhone X te duur vindt. Je kunt immers voor 419 euro een iPhone SE kopen en voor 529 euro een iPhone 6s kopen. Beiden zijn nog prima toestellen, die zelfs ARKit ondersteunen.

#8 Minder keuze uit kleuren en opslagcapaciteiten
Als je qua modellen ook de verschillende kleuropties en opslagcapaciteiten gaat meerekenen dan valt het mee met de uitbreidingen van de iPhone-lineup. Waar de iPhone 7 uiteindelijk in zes kleuren te krijgen was, gaat de iPhone 8 terug naar drie kleuren. Roségoud, rood en gitzwart zien niet meer terug bij het nieuwe toestel. De iPhone X is er zelfs maar in twee kleuren: zilver of spacegrijs. Qua opslagcapaciteit kon je bij nieuwe toestellen altijd kiezen uit drie varianten, terwijl dat er bij de iPhone 8 en iPhone X maar twee zijn. Je kunt kiezen tussen een toestel met 64 GB of 256 GB opslag.

Als het gaat om de oudere modellen dan is de keuze ook beperkter dan hij was. Zo is de rode iPhone 7 niet meer te koop en kun je de iPhone alleen nog krijgen met 32 GB op 128 GB opslag.

urBeats3

#9 urBeats 3: Nieuwe oortjes van Beats
Dit was eigenlijk vooral een verrassing achteraf. Na de presentatie bleek namelijk dat Apple nieuwe oortjes van Beats heeft uitgebracht: de urBeats 3. Dit zijn bedrade oortjes met een Lighting-aansluiting speciaal voor de iPhone en iPad, al komt er ook een variant met een ouderwetse 3,5mm-plug. Ze hebben een ingebouwde afstandbediening met microfoon die zit verwerkt in een platte snoer. De oortjes zijn magnetisch, zodat je ze makkelijk kunt opbergen in het meegeleverde hoesje. Ook krijg je er vier verschillende oortjes bij, die je makkelijk kunt verwisselen.

De urBeats 3 met Lighting-aansluiting zijn te koop in zwart, mat zilver en mat goud zodat ze goed aansluiten bij de kleuren van de iPhone 8 en iPhone X. Ze kosten 99 euro. Ook de draadloze BeatsX en Beats Solo3 zijn voortaan verkrijgbaar in mat zilver en mat goud, zodat ze matchen met je iPhone.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 september 2017, 13:24
Categorieën Accessoires, iDevices
Onderwerpen airpower, beats, iPhone 8, iPhone X
Devices AirPower, Apple TV 4K, Apple Watch Series 3, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.