Globalstar-satelliet

‘iPhone 14 met satellietverbinding’: wat heb je aan een satelliettelefoon?

Wat kan Apple eraan verbeteren?
Volgens geruchten krijgt de iPhone 14 ondersteuning voor satellietcommunicatie. Maar hebben mensen daar wel behoefte aan en hoe kan Apple zorgen dat het aantrekkelijk wordt om te gebruiken?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Bellen via de satelliet is niets nieuws. Het probleem is vooral dat het erg prijzig is en dat je er speciale toestellen voor nodig hebt, die eruit zien als ouderwetse Nokia’s of de vroegere autotelefoons. Dat kan slimmer, bijvoorbeeld met een dual-mode iPhone die automatisch kan schakelen tussen de GSM-masten en de satellietverbinding. Dit is mogelijk met de Globalstar-satellietdienst, waar de iPhone 14 mogelijk gebruik van gaat maken.

‘iPhone 14 krijgt satellietcommunicatie’

Een jaar geleden ging nog het gerucht dat de iPhone 13 een vorm van satellietcommunicatie zou krijgen. Zover kwam het echter nooit, al zou de hardware er wel geschikt voor zijn, schrijft Apple-analist Ming-Chi Kuo. In het nieuwste verslag zegt de analist dat Apple de benodigde hardwaretests voor de satellietcommunicatie in de iPhone 14 heeft voltooid en dat het bedoeld is om altijd te kunnen bellen en sms’en.

Apple zou de functie toe willen voegen omdat er steeds vaker sprake is van wegvallende mobiele netwerken door natuurrampen en politieke conflicten en oorlogen. Dankzij de satallietcommunicatie zou je dus altijd kunnen bellen en sms’en en daarmee in contact kunnen blijven met vrienden en familie. Het is echter nog niet zeker of Apple meteen ondersteuning gaat bieden voor deze functie, omdat Apple hiervoor ook afhankelijk is van de provider die verantwoordelijk is voor de satellietverbindingen. Volgens de analist werkt Apple voor de functie samen met Globalstar, maar om het uit te rollen moeten beide partijen het wel eens zijn. Het zou dus kunnen dat de functie pas later beschikbaar is.

Apple zou ook een hint in de uitnodiging van het september 2022-event naar satellietcommunicatie verstopt hebben, gezien het nadrukkelijke ruimtethema. Of dat ook daadwerkelijk het geval is, moet 7 september blijken.

Bekijk ook

Deze hints zitten verstopt in de Far out-uitnodiging van het iPhone-event

Zitten er weer hints verstopt in de uitnodiging van het nieuwe Apple-event? Het zou zomaar kunnen dat Apple subtiele hints verstopt heeft naar nieuwe functies of mogelijke aankondigingen. Wij hebben de Far out-uitnodiging binnenstebuiten gekeerd en de mogelijke hints ontdekt.

Wat heb je aan satellietcommunicatie?

In het drukbevolkte Nederland en België is satellietcommunicatie niet dringend nodig. Wij hebben maar weinig afgelegen gebieden zonder GSM-dekking. Natuurlijk zijn er wel plekken met weinig GSM-masten, maar het is niet te vergelijken met Amerika, Afrika of Australië waar complete regio’s vrijwel van de buitenwereld zijn afgesneden. Daarnaast kunnen natuurrampen ervoor zorgen dat mobiele netwerken plat komen te liggen. Een satelliettelefoon kan in die gevallen zinvol zijn.

In de Benelux is een satelliettelefoon maar voor een vrij kleine doelgroep interessant: denk aan de scheepvaart en visserij, zeezeilers en mensen die graag afgelegen eilanden bezoeken of dol zijn op cruisevakanties. Op zee heb je tot zo’n 10 kilometer buiten de kust nog bereik via de normale zendmasten. Daarbuiten ben je aangewezen op het maritieme netwerk en satellieten.

Analist Ming-Chi Kuo zei in 2021 al dat de satellietfunctie in de iPhone 13 komt, terwijl bronnen van Bloomberg meenden dat het pas in 2022 komt en uitsluitend bedoeld is voor noodgevallen. Er komt een nieuw type berichten in de Berichten-app, voorzien van grijze praatbubbels. Inmiddels is duidelijk dat de functie op z’n vroegst in najaar van 2022 beschikbaar komt, vermoedelijk in de nieuwe iPhone 14-serie.

Zo werkt de huidige satelliettelefonie

Satelliettelefonie bestaat al heel lang. Als je op een cruiseschip zit of de veerboot naar Scandinavië of Groot-Brittannië neemt kun je vaak gebruikmaken van het maritieme netwerk. Daarmee kun je midden op zee toch bellen en internetten. Op het dek staat dan een zendmast met satellietverbinding, die fungeert als een normale GSM-mast. Je kunt er met een normale smartphone gebruik van maken, maar het is wel heel prijzig.

In 2019 kwam in het nieuws dat een gezin €12.000 kosten had gemaakt door een paar filmpjes af te spelen. Je wordt overigens wel gewaarschuwd voor de hoge kosten: je ontvangt van de provider een sms’je om te laten weten dat je op een satellietnetwerk zit en dat de kosten veel hoger zijn. Zodra je bent overgeschakeld op het mobiele netwerk van het cruiseschip krijg je de naam van een andere provider in beeld, bijvoorbeeld ‘Telenor’. Het maritieme netwerk valt bij providers in de duurste zone. Je betaalt rond de €2,50 tot €5 per minuut om te bellen.

Cruiseschip met satellietcommunicatie

Wat heb je aan LEO-satellieten?

Met de huidige telefoons kun je geen satellietverbinding maken. Je hebt er speciale telefoons voor nodig of je moet een speciale zendmast plaatsen (zoals op cruiseschepen). Met de komst van SpaceX Starlink komt het plaatsen van een eigen schotel binnen bereik van gewone gebruikers. Starlink maakt gebruik van zogenaamde LEO-satellieten (Low Earth Orbit). Dit zijn netwerken die bestaan uit duizenden kleine, goedkope satellieten die zich dichter bij het aardoppervlak bevinden. Dit zorgt voor lagere latency (minder vertraging) en hogere snelheden. Het kost minder energie om een satelliet in een LEO-baan te plaatsen en er zijn minder krachtige versterkers nodig. LEO wordt dan ook gebruikt voor diverse communicatietoepassingen. Omdat er zoveel objecten op deze hoogte rondvliegen moeten ze nauwkeurig in de gaten worden gehouden, om botsingen te voorkomen.

Wat satellietcommunicatie betreft kun je onder andere kiezen uit:

  • Globalstar (Amerikaans)
  • Thuraya (Arabisch)
  • Inmarsat (Brits)
  • Iridium (Amerikaans)
  • SpaceX Starlink (Amerikaans)

De meeste van hen maken gebruik van LEO-satellieten. Deze bevinden zich op een hoogte tot 2.000 kilometer boven het aardoppervlak. Alle bemande ruimtestations vliegen ook rond op deze hoogte. Er is een korte periode geweest dat er ook menselijke ruimtemissies buiten de LEO-banen plaatsvonden, namelijk tijdens de Apollo-missies naar de maan (1968-1972). Daarna zijn er nooit meer ruimtereizen met menselijke astronauten buiten LEO geweest.

Wat is Globalstar?

De iPhone 14 die volgens geruchten verbinding kan maken met satellieten, zou alleen ondersteuning voor het Globalstar-satellietsysteem krijgen. Dit is namelijk de partner waar Qualcomm nu al nauw mee samenwerkt. Er zijn diverse Qualcomm-satelliettelefoons die met Globalstar werken. Qualcomm is een leverancier van onderdelen waar Apple vaak mee samenwerkt, bijvoorbeeld voor de 5G-modemchip.

Globalstar dekking
De dekking van Globalstar.

Globalstar is al sinds 1999 wereldwijd actief met een LEO-satellietsysteem voor digitale communicatie. Ze hebben 48 satellieten die op een hoogte van 1414 kilometer in acht verschillende banen rondom de aarde draaien. Globalstar kan daarmee ongeveer 80% van het aardoppervlak bedekken. Als je gaat bellen wordt het signaal naar meerdere satellieten gestuurd. Dankzij ‘path diversity’ wordt voorkomen dat het gesprek wegvalt: als je buiten het bereik van de ene satelliet komt, neemt een andere satelliet het gesprek automatisch over. Dit werkt op dezelfde manier bij GSM-masten, waarbij de volgende mast het gesprek overneemt.

De satellieten van Globalstar zijn vrij simpel en bestaan uit een antenne, twee zonnepanelen en een magnetismemeter. De technologie en software bevinden zich grotendeels op aarde, zodat reparaties, bugfixes en updates snel kunnen plaatsvinden.

Bij Globalstar wordt gebruik gemaakt van dual-mode toestellen, waarmee je kunt schakelen tussen GSM-masten en satellietverbindingen. Is er geen GSM-verbinding mogelijk, dan schakelt het toestel automatisch over naar de satelliet. De toestellen zien eruit en werken zoals een normale mobiele telefoon, al hebben ze wel vaak een wat gedateerd uiterlijk.

Globalstar GSP 1700
De meest moderne Globalstar-telefoon, de GSP-1700

Hoe kan Apple satellietcommunicatie verbeteren?

Of je als Europeaan een satellietverbinding op je iPhone nodig hebt, is dus nog maar de vraag. Het leidt tot extra kosten voor een functie die je misschien nooit gaat gebruiken. Toch kan Apple iets verbeteren aan de huidige situatie. Ten eerste kun je een satellietverbinding leggen met een normaal uitziend toestel. Je hoeft geen speciale satelliettelefoon te huren of aan te schaffen als je in een verlaten regio gaat backpacken. Om een indruk te geven: een satelliettelefoon kost tussen de €500 en €1500. Huren kan ook, voor ca. €25 per dag of €250 per maand.

Als het al standaard in je iPhone zit is dat natuurlijk mooi meegenomen, maar je moet je er niet te veel van voorstellen. Het gebeurt regelmatig dat nieuwe functies niet of veel later in de Benelux worden uitgerold. Gaat de uitrol in samenwerking met je provider, dan kan het nog veel langer duren voordat Nederland en België aan de beurt zijn, zo is wel gebleken met de eSIM en de 4G Apple Watch.

En het feit dat er satellietcommunicatie op de Qualcomm-baseband chip mogelijk is, wil nog niet zeggen dat Apple het ook gaat activeren. Er zitten wel vaker potentiële functies op de baseband chip, die Apple uiteindelijk niet gebruikt.

We hopen natuurlijk vurig dat Apple het wél gaat doen. Want mocht je tijdens een vakantie ooit in een levensbedreigende noodsituatie komen, dan kun je vrijwel overal ter wereld hulp inroepen en dan maakt het niet zoveel uit of het gesprek een tientje of honderd euro kost. We zitten al uit te kijken naar de eerste feel good-verhalen over mensen die dankzij de iPhone uit penibele situaties zijn gered.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 29 augustus: Artikel bijgewerkt na nieuwe geruchten over iPhone 14 met satellietverbinding.

Actuele iPhone 14 deals

iPhone 14

De iPhone 14 is de nieuwe 6,1-inch iPhone van 2022. Het is de opvolger van de iPhone 13. De iPhone 14 heeft een verbeterde camera voor foto's bij weinig licht en een nieuwe frontcamera. Hij is beschikbaar in zes kleuren, blauw, paars, middernacht, sterrenlicht, rood en sinds voorjaar 2023 in geel. Je kunt kiezen voor een losse iPhone 14 of alles via je provider laten regelen met een iPhone 14 abonnement. Lees meer over de 2022 iPhone line-up.

iPhone 14

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.