Rabo Bankieren met Apple Watch

Rabobank informeert klanten over Touch ID (update: reactie Rabobank)

De Rabobank informeert klanten over aanstaand gebruik van Touch ID in de app. Maar ze geven vooral instructies hoe je de functie kunt uitzetten en kinderen kunt blokkeren.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

rabo-bankieren-apple-watch-iphone

De Rabobank heeft klanten in een brief geïnformeerd dat de app binnenkort Touch ID gaat ondersteunen. Opvallend is dat de brief vooral gaat over het uitschakelen van Touch ID bij kinderen en het intrekken van de mogelijkheid om online te bankieren. Lichtpuntje is dat je niet hoeft langs te gaan bij het Rabobank-filiaal om je vinger te laten scannen.

Update Rabobank 13:00 uur:
Inmiddels heeft de Rabobank gereageerd op de berichtgeving van iCulture. Woordvoerster Margo van Wijgerden laat ons weten dat de Rabo Bankieren App medio september een update krijgt, met de mogelijkheid om Touch ID te gebruiken. De klant houdt daarbij altijd de keuze tussen het gebruik van Touch ID of de pincode, ook bij minderjarigen.

Hieronder lees je de reactie van de Rabobank die we ontvingen:

Situatie is als volgt:

  • De Rabo Bankieren App wordt medio september voorzien van de mogelijkheid om Touch ID te gebruiken.
  • De klant heeft en houdt altijd de keuze tussen gebruik van Touch ID of pincode om in te loggen en/of transacties te bevestigen. Dit geldt ook voor minderjarigen.
  • Ouders van minderjarige kinderen die kunnen internetbankieren (vanaf 11,5 jaar) hebben van de bank een aparte brief gekregen (Inbox voor Rabobank-klanten, post voor niet-Rabobank-klanten) over deze nieuwe mogelijkheid met daarbij de juridische voorwaarden. De bank is verplicht deze juridische voorwaarden onder de aandacht van ouders te brengen.
  • In de juridische voorwaarden moet ook worden opgenomen wat ouders kunnen doen als zij pertinent niet willen dat hun kind zelf het gebruik van Touch ID binnen de app kan in- of uitschakelen. De enige optie is dan dat de app wordt verwijderd.
  • Wij gaan ervan uit dat ouders en kinderen in goed overleg besluiten of het kind de Touch Id kan/mag gebruiken of niet.

Hieronder lees je ons oorspronkelijke artikel:

Rabobank-app krijgt Touch ID

De Rabobank gaat klanten “binnenkort” laten inloggen en ondertekenen met een vingerafdruk, zo maakt de bank bekend via een brief aan klanten. Daaruit blijkt dat de Rabobank-app voor de iPhone op korte termijn Touch ID zal ondersteunen voor het inloggen en goedkeuren van transacties. Kinderen in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar kunnen ook gebruik maken van Touch ID, maar als je dat niet wilt (om wat voor reden dan ook), dan kun je het uitzetten. De brief bestaat dan ook grotendeels uit instructies om Touch ID níet te gebruiken. Je kunt dit niet zelf regelen in de app, maar moet contact opnemen met een medewerker van de bank. Bijvoorbeeld via het vriendelijk lachende fotootje dat je dagelijks in de app ziet.

"Rabobank: Je hoeft dus niet langs te komen om een vingerafdruk af te geven."

Nadat een gebruiker de Rabobank erop attendeerde dat je vanuit andere apps Touch ID gewoon kunt uitschakelen. Maar dat is volgens de Rabobank technisch niet mogelijk.

Geen Touch ID = geen internetbankieren

Let wel op, want als je het gebruik van de vingerafdrukscanner intrekt, trek je meteen ook de toestemming in voor het gebruik van internetbankieren via de app. Het kind kan dan niet meer online bankieren.

Om het gebruik van Touch ID nog wat meer te reguleren, heeft Rabobank aanvullende voorwaarden voor het gebruik van Touch ID op de website gezet. Daarin staat dat je de Rabobank-app met Touch ID niet mag gebruiken, als er andere vingers op jouw toestel staan geregistreerd. Je bent zelf verantwoordelijk om ze te wissen. Wel heb je twee varianten voor Touch ID-gebruik: de vingerscanner om alleen in te loggen, of inloggen en ondertekenen. Ondertekenen is trouwens alleen in bepaalde situaties toegestaan, bijvoorbeeld voor het geven van een betaalopdracht.

rabobank-nieuwe-app-16 rabobank-nieuwe-app-17

Touch ID is een van de meest gewilde functies voor de Rabobank-app. Al op het moment dat de vernieuwde app verscheen kreeg de Rabobank kritiek dat de app niet meer was dan een schil om een mobiele website en dat cruciale beveiligingsfuncties zoals Touch ID ontbraken. Hoe snel de nieuwe functie wordt ingevoerd, is uit de nu verschenen informatie nog niet op te maken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 augustus 2016, 13:40
Categorie Apps
Onderwerpen rabobank, touch id

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.