HomeKit camera's

Privacy in iOS 13: dit zijn de belangrijkste vernieuwingen

Apple heeft in iOS 13 meerdere vernieuwingen op het gebied van prvacy aangekondigd. Hieronder lopen we de drie belangrijkste functie langs: Sign in with Apple, locatie eenmalig delen en HomeKit Secure Video.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple’s privacyfuncties in iOS 13

Google benadrukte tijdens Google I/O 2019 heel sterk dat privacy belangrijk is. Het lag er misschien iets te dik bovenop voor een bedrijf dat van huis uit helemaal niet erom bekend staat je privacy te respecteren. Apple’s aankondigingen op WWDC 2019 draaiden ook in veel gevallen om privacy, maar van Apple verwacht je niet anders. Ook dit jaar waren er weer nieuwe aankondigingen die ervoor moeten zorgen dat je privédata niet in verkeerde handen komen. Er zit overigens wel een addertje onder het gras. Vooral de nieuwe single sign-on mogelijkheid kan het in de toekomst lastiger maken om uit het Apple-ecosysteem te ontsnappen. Apple legt al jarenlang de nadruk op privacy en vooral in het tijdperk van Tim Cook ligt er nog sterker de nadruk op. De aankondigingen lieten duidelijk zien dat Apple steeds meer een aanbieder van services gaat worden. Wil je bijvoorbeeld de beelden van je beveiligingscamera beveiligd opslaan, dan zul je daarvoor wel je iCloud-account moeten upgraden naar 200GB of 2TB.

Sign in with Apple

Apple gaat met de nieuwe ‘Sign in with Apple’-functie zorgen dat je je bij allerlei websites, apps en diensten kunt aanmelden met je Apple ID. Je hoeft geen formulieren meer in te vullen of steeds een ander wachtwoord te kiezen. Met Face ID of Touch ID bevestig je dat jij het bent. Apps en websites mogen alleen vragen naar je naam en e-mailadres. Als je dat niet wilt geven, kan Apple ook een willekeurig e-mailadres maken, waarbij alle berichten worden doorgestuurd naar het mailadres dat aan je Apple ID is gekoppeld. Wil je geen gebruik meer maken van een bepaalde app, dan kun je het opzeggen. Het willekeurige e-mailadres verdwijnt dan ook en je zult geen promo-mailtjes meer ontvangen, omdat het doorsturen van binnenkomende berichten immers ook niet meer werkt.

Sign in with Apple

Met een uniek e-mailadres per app kun je gemakkelijker de communicatie met bepaalde bedrijven stoppen. Je geeft aan dat je het e-mailadres niet meer wilt gebruiken en vanaf dat moment word je niet meer lastiggevallen. Apple houdt je activiteiten niet in de gaten en heeft geen toegang tot je data.

Het mooie hiervan is, is dat ontwikkelaars nog steeds beschikken over alle relevante informatie die ze nodig hebben en ook de mogelijkheid hebben om contact met je op te nemen. Maar je kunt het ook weer heel gemakkelijk opzeggen. En het wordt minder aantrekkelijk om data zoals naam en e-mailadres te verkopen aan externe partijen. Daardoor ligt de controle bij de gebruiker. Als jij niet langer contact wil met een bepaalde aanbieder, verbreek je het contact.

Locatie eenmalig delen

Veel apps vragen toestemming om je locatie te gebruiken. Vaak weet je niet waarom ze die info nodig hebben en wat ze ermee doen. Soms kun je kiezen om alleen je locatie te delen als je de app gebruikt, of altijd. Weiger je je locatie te delen, dan werken sommige apps niet meer goed. Apple gaat in iOS 13 nog een extra optie geven, namelijk het eenmalig delen van je locatie. Dit kan ideaal zijn als je bijvoorbeeld een route wilt opvragen, maar niet telkens bij gebruik van de app getrackt wilt worden.

Locatie delen vragen

Deel je je locatie met apps, dan biedt Apple je voortaan de mogelijkheid om te bekijken wanneer een app jouw locatie heeft opgevraagd en voor welk doel. Ook hierbij ligt de controle veel meer bij de gebruiker.

HomeKit Secure Video

Met HomeKit Secure Video biedt Apple de mogelijkheid om de videobeelden van je beveiligingscamera op iCloud te bewaren. Je kunt 10 dagen historie terugkijken en het kost niets. Maar er zitten wel een aantal voorwaarden aan: zo moet je beschikken over een geschikte HomeKit-camera en minimaal een iCloud-account met 200GB opslag. Apple analyseert de beelden om te kijken of er mensen, huisdieren of iets anders te zien is en stuurt de beelden vervolgens met end-to-end encryptie naar iCloud. In onze uitleg over HomeKit Secure Video lees je er meer over!

Bekijk ook

HomeKit Secure Video: veiliger opslaan van je camerabeelden

Met HomeKit Secure Video kun je videobeelden van je camera's beveiligd opslaan via iCloud. Wat moet je weten over HomeKit Secure Video, wat heb je nodig om het te gebruiken en welke camera's ondersteunen het? We zochten het voor je uit!

Er komt ook ondersteuning voor HomeKit-routers. Dit houdt in dat je accessoires kunt afschermen van het netwerk met een firewall. De merken die hieraan meedoen zijn Linksys, Eero en Spectrum. Ook hier verwachten we dat er nog wel meer fabrikanten zullen volgen.

Al die privacyfuncties zijn natuurlijk goed voor je, maar ze zorgen ervoor dat je ook afhankelijker wordt van Apple. Als je belangrijke functies zoals het opslaan van je camerabeelden en het inloggen bij allerlei diensten bij Apple neerlegt, kun je minder makkelijk overstappen.

In onze WWDC 2019 samenvatting lees je over alle aankondigingen. Kijk ook eens naar de 10 belangrijkste iOS 13-functies en als je vindt dat de privacyfuncties de belangrijkste verbetering zijn kun je dat in ons artikel ook aangeven in de poll.

Bekijk ook

Dit zijn de 11 beste iOS 13 functies

iOS 13 en iPadOS zitten bomvol nieuwe functies. Wij hebben een selectie gemaakt van de 10 belangrijkste functies in iOS 13 en het compleet nieuwe iPadOS, zodat je snel op de hoogte bent.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.