Vrouw met iPhone

Zo voorkom je dat bepaalde apps de iPhone-microfoon gebruiken

Wil je weten welke apps toegang hebben tot de microfoon van je iPhone? Je kunt het gemakkelijk controleren en vervolgens de toegang blokkeren.

Soms duiken er verhalen op dat apps stilletjes zitten mee te luisteren via de microfoon van de iPhone. Vooral Facebook zou zich daar schuldig aan maken, om je vervolgens passende advertenties te tonen. Of het waar is? Daar wagen we ons niet aan, maar feit is wel dat je gemakkelijk kunt controleren welke apps nu eigenlijk toegang hebben tot je microfoon.

Sommige apps hebben de iPhone-microfoon nodig

Bij elke app die toegang heeft tot de microfoon van jouw iPhone heb je ooit toestemming gegeven. Misschien herinner je je niet meer welke apps je toestemming hebt gegeven. Of misschien heb je voorheen wat gedachteloos op de OK-knop gedrukt. Hoog tijd dus om eens te gaan checken welke apps nou eigenlijk mogen meeluisteren via je microfoon.

Heb je problemen met de iPhone-microfoon? Dan hebben we daarover een aparte tip.

Bij sommige apps is toegang tot de microfoon noodzakelijk: als je Duolingo gebruikt om een vreemde taal te leren, dan moet je soms teksten van het scherm voorlezen, zodat de app kan checken of je uitspraak klopt. De Sleep Cycle-app moet via de microfoon kunnen luisteren naar je slaapgedrag, zodat ze de data kunnen omzetten in een grafiek. En als je de spraakfunctie van Google Translate wilt gebruiken, zul je in staat moeten zijn om teksten in te spreken. Shazam moet kunnen meeluisteren om een liedje te herkennen.

Apps met toegang tot microfoon.

Maar er zijn ook apps die eigenlijk helemaal geen toegang tot de microfoon vereisen, bijvoorbeeld Facebook, Twitter, YouTube en allerlei andere sociale apps.

Welke apps gebruiken de microfoon van de iPhone?

Je kunt gemakkelijk achterhalen welke apps je toestemming hebt gegeven om de microfoon van de iPhone te gebruiken:

  1. Open de Instellingen-app op de iPhone.
  2. Ga naar Privacy > Microfoon.
  3. De schakelaars laten zien welke apps de microfoon mogen gebruiken.

Toegang tot de microfoon blokkeren

Het is nu heel gemakkelijk om te bepalen welke apps toegang hebben tot de microfoon: zet gewoon de schakelaar uit bij de betreffende app. Je kunt hier best streng in zijn, want op het moment dat een app toch weer toegang tot de microfoon nodig hebt krijg je vanzelf een pop-up.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2018
Categorieën Apps, Basisfuncties
Onderwerpen microfoon, privacy