Nieuw uiterlijk voor je iPhone: zo ziet de donkere modus eruit

De iPhone en iPad krijgen in iOS 13 en iPadOS eindelijk een donkere modus. Wij zijn al even aan de slag gegaan met deze donkere modus en laten je zien hoe de verschillende apps eruit ziet.

Eén van de belangrijkste iOS 13-functie is de komst van de donkere modus. De wens voor de donkere weergave bestaat al heel wat jaar en in iOS 13 is het eindelijk zover. Vanaf dit najaar kun je op de iPhone met iOS 13 en de iPad met iPadOS aan de slag met de donkere modus. We hebben de donkere modus alvast uitgebreid bekeken en delen hier de eerste beelden.

Eerste beelden donkere modus iPhone

Op de iPhone en iPad kan je nu in respectievelijk iOS 13 en iPadOS kiezen uit twee standen: licht en donker. Je vindt deze optie in de instellingen, waarbij je ook kan kiezen om de donkere modus automatisch te activeren op basis van de zonsondergang en zonsopkomst. Je kan ook zelf handmatig een tijdsschema instellen, vergelijkbaar met Night Shift.

iOS 13 lichte en donkere modus instellen.

Zodra je kiest voor de donkere weergave, wordt alles in het besturingssysteem donkergrijs en zwart gemaakt. Dat geldt dus vooral voor alle standaardapps. Er is geen optie om bepaalde apps uit te sluiten die je liever altijd in de lichte stand wil gebruiken. Naast het inschakelen via de instellingen, kan je het ook activeren via het Bedieningspaneel.

Maar hoe zien de apps in het donker eruit? Apple heeft goed naar de donkere modus op de Mac gekeken, al zijn er ook duidelijke verschillen. Over het algemeen geldt dat de witte achtergrond van een app zwart gemaakt wordt. Het heeft daardoor wat weg van de functie slim kleuren omkeren, dat sinds iOS 11 beschikbaar is.

iOS 13 met App Store, Kaarten en iMessage in het donker.

Niet voor alle apps geldt dat ze er totaal anders uit zien met de donkere modus. Veel apps die al donker zijn van zichzelf (zoals de Aandelen- en de Klok-app) blijven onveranderd. Ook andere apps die afhankelijk zijn van een bepaalde achtergrond, zoals de Weer- en Woning-app, veranderen nauwelijks bij het instellen van de nieuwe weergave.

iOS 13 Telefoon,  Herinneringen en Notities in het donker.

Naast de standaardapps kunnen ook apps van externe ontwikkelaars aangepast worden. Voor ontwikkelaars is een tool beschikbaar, zodat de apps automatisch donker worden zodra je het inschakelt via de systeeminstellingen van je iPhone of iPad. Dit werkt dus op dezelfde manier als op de Mac, waar apps ook aangepast kunnen worden voor de donkere weergave.

iOS 13 Instellingen, Muziek en Gezondheid in het donker.

Werkt ook met achtergronden
De modus kan ook overweg met achtergronden. Apple levert standaard een viertal wallpapers die zich automatisch aanpassen aan de kleurenstand. Afhankelijk van je gekozen weergaven, kleuren bepaalde delen van de achtergrond licht of donker. Ook is er een instelling Dark Appearance Dims Wallpaper, al lijkt deze nu nog niet veel te doen. Dankzij deze functie wordt de achtergrond gedimd bij het gebruik van de donkere stand.

iOS 13 wallpaper licht en donker.

De donkere modus is onderdeel van zowel iOS 13 als iPadOS. In onze uitlegartikelen lees je meer over deze softwareversies. We hebben ook de tien beste iOS 13-functies op een rij gezet, waar je kan stemmen op jouw favoriet. Wil je alles van de WWDC 2019 nog eens rustig nalezen, check dan onze WWDC 2019 samenvatting.

Bekijk ook

Apple's WWDC 2019 samenvatting: alle aankondigingen op een rijtje

Bekijk hier de WWDC 2019 samenvatting! Bekijk de hoogtepunten, check alle aankondigingen op een rijtje en meer! Dit is de round-up van alle onthullingen tijdens Apple's WWDC 2019-keynote.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 13

iOS 13 is de grote 2019 software-update voor de iPhone, die sinds september van dat jaar te downloaden is. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.

iOS 13
21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.