Screenshots van Apple Watch-apps.

Opinie: Apple Watch-apps gaan langzaamaan de goede kant op

Er komen steeds meer kwalitatieve apps bij

De laatste tijd verschijnen er steeds meer nieuwe Apple Watch-apps, ook van Nederlandse ontwikkelaars. Het lijkt erop dat de apps eindelijk volwassen beginnen te worden.

In 2017 was er een opvallende trend zichtbaar. Er verdwenen namelijk steeds meer Apple Watch-apps. Het waren niet de minste, want apps als Twitter, Instagram en Google Maps trokken hun apps terug. Het afgelopen jaar is er echter een opvallende kentering te zien: er komen steeds meer nieuwe Apple Watch-apps bij. Het meest opvallende daaraan is dat het vaak ook hele nuttige en kwalitatief goede apps zijn.

Positieve trend: meer goede Apple Watch-apps verschenen

Vorig jaar hebben we op iCulture meerdere Apple Watch-apps besproken die zeer de moeite waard zijn. Een goed voorbeeld daarvan is Treingids, die dit jaar ook de iCulture Awards won voor beste Apple Watch-app. Die app liet al zien wat er mogelijk was op de Apple Watch en dat apps ook wél bruikbaar en kwalitatief hoog kunnen zijn. In de maanden daarna bespraken we ook nog de goede Twitter-app Chirp, die ik in de afgelopen tijd veelvuldig gebruikt heb om even snel mijn tijdlijn te checken. Eind 2018 verscheen er zelfs nog een Spotify-app op de Apple Watch. Hoewel die app qua functies vrij beperkt is, hebben ze wel beloofd om de app nog verder uit te breiden met de mogelijkheid voor offline luisteren.

Spotify op Apple Watch.

Verbeterde hardware = betere apps
Dat er meer Apple Watch-apps gemaakt worden, heeft te maken met verschillende factoren. Allereerst is de hardware en software simpelweg een stuk beter geworden. Vooral sinds de Apple Watch Series 3 reageren apps veel sneller, waardoor ze ook echt bruikbaar worden. Ik merkte dat zelf vooral sinds het dragen van de Apple Watch Series 4, in combinatie met watchOS 5. Door de enorme prestatieverbeteringen ben ik sneller geneigd een app op de Apple Watch te openen dan voorheen op mijn oude originele Apple Watch. Hoe sneller apps werken en hoe beter ze zijn, hoe meer je ook geneigd bent om ze te gebruiken.

Wat ongetwijfeld ook meespeelt is dat de Apple Watch als platform steeds volwassener wordt. Je ziet op straat steeds meer mensen met een Apple Watch, waardoor het voor ontwikkelaars ook aantrekkelijker wordt om te investeren in dergelijke apps. Het aantal gebruikers dat je met een Apple Watch-app kan bereiken is simpelweg veel groter dan een jaar geleden.

Apple Watch Series 4 liggend.

Ook Nederlandse ontwikkelaars doen mee
We zitten nog maar een maand in 2019 en er zijn nu al twee grote Nederlandse partijen die een Apple Watch-app uitgebracht hebben. De Apple Watch-app van de NS komt erg goed van pas in combinatie met de live-functie. Zeker sinds de bugfix-update werkt de app als een zonnetje. De nieuwste toevoeging is de Apple Watch-app van Pathé, die ook een goede eerste indruk geeft met een snelle en mooi uitziende app. Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar de ontwikkelingen van het afgelopen jaar geven wel aan dat we de goede kant op gaan.

Exact een jaar geleden schreef ik nog dat Apple Watch-apps een tweede kans verdienen en nu blijkt wel dat ze die tweede kans van in ieder geval de ontwikkelaars gekregen hebben.

Wearables steeds gangbaarder
Als we breder kijken zien we dat wearables in het algemeen een stuk gangbaarder worden. Dat blijkt ook wel uit Apple’s kwartaalcijfers van FQ1 2019, waar ze een record voor de categorie wearables rapporteerden. In Nederland zijn de laatste tijd ook ontwikkelingen geweest op het gebied van betalen met je horloge, met de introductie van Garmin Pay en Fitbit Pay in Nederland. Het wachten is nu nog op de introductie van Apple Pay in Nederland, want dan voorspel ik dat het misschien wel nog sneller gaat met de Apple Watch.

Heb jij de afgelopen tijd gemerkt dat je meer apps voor de Apple Watch gebruikt? Wat zijn jouw favorieten? Laat het ons weten in de reacties.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 januari 2019, 18:32
Categorie Achtergrond
Onderwerp apple watch
Device Apple Watch
Software watchOS
12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.