NS-app op Apple Watch.

Review: NS-app nu op de Apple Watch met live-functie

Met de NS-app op de Apple Watch check je vanaf je horloge hoe laat de treinen op je ingestelde traject reizen, maar je kan ook live stap voor stap je reis volgen. Hoe goed is de Apple Watch-app van de NS? Wij hebben hem getest.

Er zijn de afgelopen jaren best wel wat ov-apps voor de Apple Watch verschenen, maar er zijn er maar weinig die nog bijgewerkt worden en alles uit de Apple Watch halen. Vorig jaar verscheen Treingids op de Apple Watch, die dit type apps weer nieuw leven in blies. Vanaf nu heeft ook de NS zelf een eigen Apple Watch-app. Gebruikers vroegen al een tijdje om een eigen Apple Watch-app, zeker omdat de NS Internationaal-app al lang voor de Apple Watch beschikbaar is. In deze review van de NS-app op de Apple Watch lees je over onze ervaringen.

NS-app op Apple Watch

De app van de bestaat uit drie verschillende schermen. Bij het eerste scherm word je stap voor stap begeleid door je reis van A naar B. Dit scherm maakt gebruik van de nieuwe Reisplanner Live-functie, die nu aan de app als beta toegevoegd. Het tweede scherm bevat een overzicht van de drie eerstvolgende treinen op het door jou ingestelde traject. Je ziet in dit scherm dus in één oogopslag of er vertraging is en op welk spoor je moet zijn. Het derde scherm bevat de geplande treinen van de door jou opgeslagen reizen.

NS-app op Apple Watch.

Zoals gezegd heeft de NS-app een nieuwe Reisplanner Live-functie. Zodra je een reis in de NS-app op de iPhone plant, verschijnt er rechtsonder een startknop. Vervolgens zie je onderaan in de app een blauwe balk met daarbij de progressie van je rit. Er wordt afgeteld hoe lang je nog moet wachten totdat je trein er is en je ziet vervolgens ook hoe lang het nog duurt voordat je op je aankomst arriveert. Je hoeft daardoor dus niet telkens de reis opnieuw te plannen, om te zien of er vertraging is. Deze live-functie is ook een belangrijk onderdeel van de Apple Watch-app. Als je op de trein staat te wachten, zie je een klokje in beeld dat aftelt tot de trein gearriveerd is. Een aftelklokje is een stuk praktischer dan kijken naar het tijdstip, omdat je dan zelf moet rekenen hoelang het nog duurt voordat de trein er is.

NS Apple Watch-app met live weergave.

Tijdens de reis krijg je meldingen vlak voor aankomst en bekijk je op de Apple Watch hoeveel tussenstops er nog zijn. Ook zie je snel op welk spoor de trein aankomt. De combinatie van de live-functie en de Apple Watch-app is erg fijn, doordat je je iPhone in je broekzak kan houden als je de functie eenmaal gestart hebt. De live-functie werkt voor de gehele rit, dus ook als je eerst nog de bus moet pakken naar het treinstation.

Behalve dat je de navigatie start via de iPhone-app, is het ook mogelijk om dit te doen vanaf de Apple Watch. Dit kan je doen via een opgeslagen reis of via je ingestelde traject. In onze test crashte de app helaas keer op keer zodra we deze functie probeerde te activeren via de Apple Watch zelf. Vooralsnog kun je de live-functie dus alleen nog starten via de iPhone-app. Het is zonde dat dit nog niet werkt, omdat je in combinatie met je vaste traject je iPhone dan niet meer nodig hebt.

NS Apple Watch-app met vast traject.

Een ander probleem waar we bij het testen mee te maken kregen, was dat de opgeslagen reizen niet op de Apple Watch verschenen. Je kan op dit moment dus nog niet een reis in de iPhone-app bekijken en bewaren voor later, zodat deze klaar staat op je Apple Watch. Een herstart of herinstallatie van de app had helaas geen resultaat, dus is deze optie nog onbruikbaar.

We vinden het wel jammer dat er bij de Apple Watch-app een optie ontbreekt om rechtstreeks vanaf je pols een reis te plannen. Je moet altijd kiezen uit een reis uit je opgeslagen traject of (als het werkt) een handmatig opgeslagen reis. Bij de trein-app Treingids kan dat bijvoorbeeld wel, doordat je handmatig een vertrek- en aankomststation kan kiezen.

Complicaties
De NS-app heeft ook allerlei complicaties. Zelfs op de nieuwste Infograaf-wijzerplaten op de Apple Watch-series 4 kun je handige complicaties instellen, waarmee je de vorderingen van de live-functie bij kan houden. De uitgebreide complicatie op de Infograaf modulair-wijzerplaat laat bijvoorbeeld uitgebreid zien waar je met je reis zit en hoeveel stops er zijn. De ronde complicaties bij de analoge versie telt in een rondje af tot het moment dat je bijvoorbeeld in de trein moet stappen. Je ziet dan dus precies hoeveel tijd je nog hebt en dat is erg handig. Ook de andere kleinere complicaties op de oudere wijzerplaten tonen extra informatie, zoals de aankomsttijd van je gestarte reis.

NS Apple Watch-app complicaties.

Het is de moeite waard om een complicatie in te stellen als je vaak met de trein reist en van plan bent om deze live-functie te gaan gebruiken. Door de complicaties zie je namelijk direct wat de status is van je reis, zonder dat je dus je iPhone uit je zak hoeft te halen. Wel vinden we het jammer dat de complicaties niet gebruikt worden om bijvoorbeeld vertragingen op je vaste traject te tonen. Alleen de live-functie maakt gebruik van complicaties, terwijl je soms liever alleen wil zien of een trein vertraging heeft.

Tot slot is de NS-app nog uitgebreid met verdere ondersteuning voor Siri Shortcuts. Al eerder was het mogelijk om via Siri je traject op te vragen, maar nu kan je ook een reis plannen naar je werk of naar huis. Siri toont dan de eerstvolgende reis en vertelt je hoe lang de reis duurt. Door de reis te starten, begint meteen de live-functie op zowel je iPhone als Apple Watch. Helaas kun je je ingestelde Shortcut niet starten vanaf je Apple Watch, maar desalniettemin komen de nieuwe mogelijkheden voor de opdrachten in combinatie met de live-functie goed van pas.

Score

7.8

NS Apple Watch

NS Apple Watch

Gratis

Voordelen +

  • Handige live-functie met duidelijke weergave op Apple Watch
  • Sterke complicaties voor live-functie
  • Vertrektijden van vaste trajecten bekijken

Nadelen

  • Paar crashes en probleempjes
  • Geen losse reis plannen vanaf de Apple Watch
  • Geen complicatie voor vaste traject

Conclusie NS Apple Watch-app review

De NS-app op de Apple Watch is een prima trein-app voor de Apple Watch. Dat komt vooral door de nieuwe live-functie, waarmee je in real-time vanaf je Apple Watch kan zien waar je trein blijft en welke stappen je moet nemen in je reis naar je eindbestemming. De veelzijdige complicaties komen daarbij goed van pas, omdat je daardoor in een handomdraai kan zien hoeveel tijd je nog hebt voordat je trein arriveert. De weergave van je vaste traject komt ook van pas, doordat je zo via de app kan zien waar je trein blijft. Wel is het jammer dat er geen complicatie is die simpelweg laat zien of er vertraging is voor de eerstvolgende trein, iets wat bij Treingids wel mogelijk is.

Toch is de Apple Watch-app nog niet perfect. Bij het starten van de live-functie vanaf de Apple Watch crasht de app in onze test keer op keer en ook losse opgeslagen reizen verschijnen maar niet in de app. Ook vinden we het jammer dat het niet mogelijk is om een nieuwe reis te plannen vanaf je pols, zonder dat je vast zit aan je eigen traject of een eerder opgeslagen reis. Desalniettemin is de Apple Watch-app een prima keuze als je vaak met de trein reist. Het is te hopen dat de NS de problemen die er nu nog zijn snel oplost.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.