Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
Treingids op de Apple Watch.

Review: Nederlandse Treingids op de Apple Watch laat je treinen vanaf je pols

Treingids is een gloednieuwe treinapp exclusief voor de Apple Watch. Je voert je vertrek- en aankomststation in en bekijkt de vertrektijden. Wij hebben de app getest en kijken of Treingids de moeite waard is.

De NS-app behoort bij de meeste treinreizigers tot de standaarduitrusting, maar die is alleen te gebruiken op je iPhone en iPad. Terwijl de NS International-app wel een Apple Watch-versie heeft, ontbreekt deze voor de NS Reisplanner Xtra-app voor reizen binnen Nederland. Er zijn wel enkele treinapps met een uitbreiding naar de Apple Watch, maar die zijn vaak al lange tijd niet bijgewerkt. Een Nederlandse ontwikkelaar heeft daarom nu zelf een treinapp gemaakt die alleen werkt op de Apple Watch, genaamd Treingids. Hoe handig is dit?

Treingids: alleen treinen via de Apple Watch

Het belangrijkste focus van Treingids is dat je direct vanaf je pols moet kunnen checken hoe laat je trein gaat als je wil reizen van A naar B. Dat is dan ook te merken aan de uitstraling en de werking van de app. De iPhone-versie bestaat enkel uit een instructiescherm en een lijstje met mogelijkheden. Alle functies zelf zitten in de Apple Watch-app, die zelfs op een Apple Watch Series 0 best snel werkt.

Treingids bevat in totaal meer dan 400 Nederlandse treinstations, waardoor jouw favoriet er altijd wel bij zit. De belangrijkste functies zijn het bekijken van de vertrektijden, aankomsttijden, spoornummers en eventuele vertraging. De app is in principe gratis te gebruiken, maar heeft dan wel beperkte mogelijkheden. Je kan dan enkel en alleen de vertrektijden bekijken van stations die je telkens handmatig invoert. Functies als nabijgelegen stations en het toevoegen van favoriete stations vereisen een betaald abonnement van €2,49 per jaar, dat je twee weken gratis kan uitproberen.

Treingids instellingen en mogelijkheden.

Het gebruik van Treingids verloopt via een soort stappenplan. Na het openen van de app moet je allereerst een vertrekstation kiezen. Heb je een abonnement van de app afgesloten, dan kun je kiezen uit nabijgelegen stations of één van je favorieten. De favorieten beheer je via de Watch-app op de iPhone, dus niet via de Treingids-app zelf. Je kan daar in totaal vijf stations selecteren: een thuisstation, een werkstation en nog drie extra favoriete stations. Voor de meeste mensen zal dit genoeg zijn. Heb je geen abonnement, dan moet je kiezen uit een alfabetische lijst. Je kiest dan eerst de beginletter en scrollt daarna door de lijst van stations. Op het kleine Apple Watch-scherm kan dat wat onhandig zijn, maar dit is dus eenvoudig op te lossen met een abonnement.

Na het kiezen van een vertrekstation, kies je op dezelfde manier een aankomststation. Daarna haalt de app automatisch alle trajecten van de dag op. De app scrollt meteen naar de eerstvolgende vertrektijd, zodat je direct kan zien of je deze nog haalt of niet. De app geeft in deze trajectweergave met een rood lijntje ook aan als er vertraging is. Tik je op een traject, dan bekijk je de volledige reisdetails. Hier zie je de vertrek- en aankomsttijd, net als het type trein (Sprinter of Intercity). De app geeft geen tussenliggende stations weer, wat zowel een voordeel als een nadeel is. Soms kan het handig zijn om te zien waar de trein allemaal langs rijdt, maar door deze gegevens niet te tonen blijft Treingids overzichtelijk. Moet je overstappen, dan zie je wel precies waar je eruit moet, naar welk spoor je moet rennen en hoeveel tijd je hiervoor hebt. Deze weergave is bijzonder mooi in beeld gebracht en geeft in één oogopslag alle info die je wil zien.

Treingids op de Apple Watch met stappenplan.

Geen meldingen en favoriete trajecten
Treingids is een handige app als je geen zin hebt om je iPhone uit je zak te halen. Hoewel de app snel werkt (zeker voor een Apple Watch-app), kan het toch allemaal wat makkelijker. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om een vast traject in te stellen. Je moet dus elke keer een vertrek- en aankomststation kiezen. Het zou een stuk makkelijker zijn als je gewoon een vast traject kan kiezen, zodat je met één tik op het scherm de vertrektijden en eventuele storingen kan bekijken.

Daarnaast ontbreken pushberichten bij Treingids. Je moet daarom altijd zelf de trajecten bekijken om te weten of er vertragingen zijn of niet. Juist op de Apple Watch komen vertragingsmeldingen van je vaste traject van pas, zodat je via Treingids kan bekijken hoe laat de trein dan vertrekt. Door het ontbreken van meldingen en favoriete trajecten kan dat dus niet en dat is een gemiste kans.

Treingids op de Apple Watch met vertraging.

We vinden het bovendien jammer dat Treingids geen complicaties heeft. Dat betekent dat je de app dus altijd moet openen vanaf het beginscherm of vanuit de Apple Watch Dock. Er is zelfs geen knop zonder extra info op je wijzerplaat in te stellen, terwijl veel Apple Watch-apps dat wel hebben. We zien het allerliefst een uitgebreide complicatie met de actuele vertrektijd van jouw vaste traject, zodat je alleen maar op je wijzerplaat hoeft te kijken. Door het ontbreken van favoriete trajecten en complicaties, zit dat er voorlopig niet in. We hebben aan de ontwikkelaar gevraagd wat de verdere plannen zijn met Treingids. Hij geeft aan dat hij wel van plan is om de functies als het instellen van een vast traject toe te voegen in een latere versie van Treingids.

Score

7.8

Treingids

Treingids

Gratis (in-app aankoop)

Voordelen +

  • Actuele treintijden en vertragingen bekijken vanaf je Apple Watch
  • Mooie weergave met details van je traject
  • Snelle app zonder vertragingen

Nadelen -

  • Geen vast traject in te stellen, waardoor je steeds opnieuw stations moet kiezen
  • Mist een complicatie
  • Verstuurt geen meldingen

Conclusie Treingids review

Treingids is één van de weinige treinapps op de Apple Watch die gewoon goed werkt en zonder problemen functioneert. Alle informatie wordt razendsnel ingeladen en dat is bij Apple Watch-apps wel eens anders. Zelfs op de Apple Watch Series 0 werkt de app goed, dus je hoeft niet bang te zijn da jouw Apple Watch te traag is. De weergave van de trajecten is bovendien erg mooi en duidelijk en toont meteen de belangrijkste informatie op je scherm. Toch kan het proces wat eenvoudiger. Hoewel je als betaalde gebruiker favoriete stations kan instellen en nabijgelegen stations kan bekijken, is het een groot gemis dat je geen vast traject kan selecteren. Je moet daardoor telkens je vertrek- en aankomststation kiezen, wat het proces onnodig omslachtig maakt. Ook is het gemis van een complicatie groot. Desalniettemin is Treingids het proberen waard, alleen al om te kijken dat er wel snelle Apple Watch-apps bestaan.

Bekijk ook

De beste treinapps voor iPhone, iPad en Apple Watch

Welke Nederlandse treinapps zijn het beste: NS-app, of toch een van de alternatieve treinapps? We hebben het aanbod van treinapps voor je op een rijtje gezet!

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.