Shazam op de Apple Watch.

Opinie: Het is tijd om Apple Watch-apps een tweede kans te geven

Apps op de Apple Watch werden een lange tijd als onbruikbaar beschouwd, omdat ze langzaam waren en niets toevoegden aan de bijbehorende app op de iPhone. Het is echter tijd om Apple Watch-apps te omarmen, want er zijn nu bruikbare voorbeelden van apps die het goed aanpakken.

Apple Watch apps worden steeds beter
Toen de originele Apple Watch verscheen, kwamen veel ontwikkelaars meteen met een Apple Watch-versie van hun bestaande iOS-apps. De teleurstelling was echter groot, toen veel Apple Watch-apps traag bleken te werken. Dit kwam mede door beperkingen vanuit Apple, omdat alle informatie vanuit de iOS-versie verstuurd werd. Inmiddels zijn native apps op de Apple Watch de standaard geworden en is er voor ontwikkelaars ook veel meer mogelijk. Apple Watch-apps zijn daarom steeds meer de moeite waard, al is het aanbod nog wel beperkt. Maar er zijn wel een paar goede voorbeelden, van appmakers die laten zien hoe het moet.

Voorbeeld: Shazam
Een goed voorbeeld van een handige Apple Watch-app is die van Shazam (link). In 2017 kreeg de Apple Watch-versie van Shazam een grote update met onder andere een nieuw design. Het ontwerp heeft heel veel weg van de Muziek-app op de Apple Watch in watchOS 4, dus hij voelt meteen aan als een standaardapp. Ook qua werking heeft de Shazam-app enorme sprongen gemaakt, al heb je hier wel een nieuwere Apple Watch voor nodig (op de eerste generatie Apple Watch crasht de app helaas vaak).

Met een tik op de complicatie wordt Shazam meteen geopend, waarna hij direct begint te luisteren. Binnen enkele seconden wordt een nummer herkend en je kunt zelfs een deel van het liedje meteen op de Apple Watch afspelen. Met de Apple Watch Series 3 werkt dit allemaal zonder tussenkomst van een iPhone, mits je verbonden bent met Wi-Fi. Ik betrap mezelf erop dat ik Shazam veel vaker gebruik op mijn Apple Watch dan op mijn iPhone, simpelweg omdat het veel sneller is.

Shazam en Just Press Record op de Apple Watch.

Voorbeeld: Just Press Record
Een ander goed voorbeeld is Just Press Record (link), een handige app waarmee je audio-opnames kunt maken. Al in 2015 schreven we een review van Just Press Record en in de afgelopen jaren is de app vooral op de Apple Watch steeds beter geworden. Zelfs op de allereerste Apple Watch werkt Just Press Record als een zonnetje. Met een enkele tik start je een opname, die zelfs doorloopt als je de app afsluit. Je kunt ook direct op je Apple Watch je opnames terugluisteren.

Hoewel dit niet een app is die je dagelijks gebruikt, laat het wel goed zien wat er op de Apple Watch mogelijk is, mits een ontwikkelaar weet wat hij doet. Dat kan ook gezegd worden over de maker van Carrot Weather voor de Apple Watch. Deze versie laat zien wat de toekomst van Apple Watch-apps inhoudt.

Apple Watch-apps worden steeds beter
De laatste tijd heb ik mezelf aangeleerd om vaker Apple Watch-apps te gebruiken. Even mijn saldo bij mijn bankenapp checken of met de TVGids-app kijken wat er vanavond op televisie is. Apple Watch-apps worden elk jaar beter en we zijn nu op het punt beland dat ze echt bruikbaar worden. Dat geldt lang niet voor iedere Apple Watch-app, maar de tijden dat nagenoeg elke app traag en onbruikbaar is, liggen ver achter ons.

Al deze verbeteringen zijn onder andere de verdiensten van Apple zelf. Met elke watchOS-versie krijgen ontwikkelaars steeds meer toegang tot allerlei functies, zoals de microfoon en sensoren. Ook de Dock op de Apple Watch maakt het steeds makkelijker om snel je favoriete apps te openen, al kan Apple er nog wel wat aan sleutelen om makkelijker door deze lijst te scrollen. Ook de automatische muziekbediening in watchOS 4 zorgt ervoor dat ik vaker mijn pols omdraai om muziek te pauzeren of het volume aan te passen.

Nog genoeg werk te verrichten
Toch is nog genoeg werk te verrichten. Heel veel Apple Watch-apps zijn nog gemaakt met oudere versies voor watchOS in het achterhoofd. Voor nieuwe Apple Watch-apps wordt watchOS 4 binnenkort verplicht, terwijl updates minimaal watchOS 2 moeten ondersteunen. Wat mij betreft mag Apple ook dit verplicht stellen voor watchOS 4, omdat toch elke Apple Watch deze versie kan draaien. Deze nieuwe eisen zorgen er hopelijk voor dat ontwikkelaars aan de slag gaan met hun Watch-apps, met als gevolg een betere en nog veelzijdigere Apple Watch. Dat haalt misschien ook andere ontwikkelaars over om hun verdwenen Apple Watch-apps terug te brengen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 januari 2018, 19:13
Categorie Apps
Onderwerpen apple watch, opinie
Device Apple Watch
Software watchOS

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015, met daarna elk jaar een nieuw model. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, activiteiten bijhouden, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en ermee betalen met Apple Pay. Lees hier alles over de Apple Watch.

Apple Watch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.