Opinie: Hoe Apple de softwarereleases volgend jaar beter kan doen

Apple's uitrol van alle nieuwe software-updates verloopt dit jaar nogal rommelig, met vervelende bugs tot gevolg. Dat moet beter en wij hebben wel een idee hoe Apple de uitrol van softwarereleases volgend jaar beter kan doen.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Niemand zit te wachten op grote nieuwe software-releases met vervelende bugs. Zowel voor Apple als voor gebruikers is dit ronduit vervelend. Hoewel kleine kinderziektes altijd voor kunnen komen, is iOS 13 op een aantal vlakken instabieler dan voorgaande jaren. Het is niet voor niets dat wij adviseerden om te wachten tot iOS 13.1, die Apple al publiekelijk getest heeft nog vóórdat iOS 13.0 uitgekomen is. De lijst van bugs in iOS 13 blijft maar groeien.

Hoe de softwarereleases volgend jaar beter kunnen

Het was een unicum voor Apple, want nog nooit eerder werd er al een grotere software-update getest voordat de eerste versie überhaupt uitgebracht is. De rommelige en verwarrende uitrol van nieuwe functies en software-updates moet volgend jaar beter en wij zetten drie manieren op een rij waarmee Apple ervoor kan zorgen hoe het beter kan.

#1 Eerder aankondigen en langer testen
Apple kondigt al jarenlang de nieuwste software-updates aan in juni, tijdens de WWDC. Vervolgens hebben ontwikkelaars en publieke testers zo’n drie maanden de tijd om deze nieuwe versies te testen en feedback te geven. Daarna is het aan Apple om aanpassingen door te voeren en de kwaliteit te verbeteren. Maar hoe meer software-versies er zijn, hoe meer Apple moet onderhouden. In de afgelopen vijf jaar zijn er namelijk alleen maar meer besturingssystemen bijgekomen. Niet alleen watchOS en tvOS zijn nieuw, maar dit jaar krijgt ook voor het eerst iPad zijn eigen versie in de vorm van iPadOS 13.

We vinden het daarom geen gek idee als Apple de software-updates eerder aankondigt. Ontwikkelaars en publieke testers hebben dan langer de tijd om alles te testen. Dit geeft Apple de tijd om alles goed uit te werken. Apple loopt daarmee wel het risico dat andere bedrijven software-functies eerder uit te brengen, maar dat risico is het nemen waard.

Bekijk ook

Last van iOS 13 problemen? Probeer dan deze oplossingen

Bij een grote update zoals iOS 13 kan er altijd iets mis gaan. Heb je last van iOS 13 bugs? Loop je tegen problemen in iOS 13 aan? We verzamelen in dit artikel de belangrijkste bugs en problemen in iOS 13 en geven mogelijke oplossingen.

#2 Functies verder verspreiden, minder beloven
Tijdens de onthulling van een nieuwe software-versie, bespreekt Apple ook de nieuwe functies. Hoewel Apple altijd aangeeft dat de functies in het najaar beschikbaar komen, heeft Apple steeds meer moeite om deze belofte waar te maken. Voorbeelden hiervan zijn AirPlay 2 en Berichten in iCloud, die pas in het voorjaar van 2018 kwamen. Ook dit jaar is het raak, zo blijkt uit de vele uitgestelde functies voor iOS 13.1 en later.

Apple kan wat ons betreft beter aangeven welke functies het komende jaar beschikbaar zijn, om teleurstellingen te voorkomen. Door aan te geven dat functies gedurende de complete levensduur van een iOS-versie stapsgewijs uitgebracht worden, wordt last-minute uitstel voorkomen. Ook functies kosten wat het kost uitbrengen, zelfs met kleine bugs, is wat ons betreft geen goed idee. Werkt iets niet goed, dan kan Apple het beter niet uitbrengen. En door er geen belofte voor het najaar aan te hangen, hoeven ze ook niet te laten weten dat iets uitgesteld is.

https://twitter.com/stroughtonsmith/status/1174131706116354055

Tegelijkertijd kunnen ze daarmee focussen op de functies die goed gaan en uitgebracht kunnen worden bij de eerstvolgende software-release.

#3 Verspreide releases: niet meer alles tegelijkertijd
Apple hanteert de laatste jaren steeds vaker een gespreide release. In plaats van dat alle software-updates tegelijkertijd uit komen, zit er meer tijd tussen de updates. Bij macOS is dat wel vaker het geval, die geregeld een paar weken of een maand later komt. Dit jaar is dat voor het eerst ook bij de iPad het geval, hoewel de datum van 30 september weer naar voren geschoven is vanwege de versnelde release van iOS 13.1.

Eigenlijk zijn wij geen fan van een dergelijke gespreide planning. Dat komt vooral doordat de besturingssystemen zo met elkaar verweven zijn. Als functies wel beschikbaar zijn op het ene apparaat maar nog niet op het andere, heb je kans dat dingen niet goed werken. Dat is bijvoorbeeld bij de Herinneringen-app het geval, die nu niet helemaal goed synchroniseert als je deze al hebt bijgewerkt binnen iOS 13. Toch nemen we dit voor lief, als Apple hiervoor kan zorgen dat alles uiteindelijk beter draait.

Apple heeft daarnaast dit jaar voor het eerst een verspreide release van één versie uitgebracht. watchOS 6 is nu al beschikbaar voor de Series 3 en Series 4. Pas later wordt de update uitgebracht voor oudere modellen. Hoewel Apple geen reden hiervoor gegeven heeft, denken wij dat dit vooral te maken heeft met betere kwaliteit. Met het alsmaar groter wordende assortiment met heel veel modellen, vinden we dat helemaal geen gek idee. Apple kan bijvoorbeeld de nieuwste iOS-versie eerst alleen uitbrengen voor de nieuwste toestellen, terwijl daarna de focus ligt op de oudere modellen.

De komende weken kunnen we ons nog klaarmaken voor iPadOS 13, tvOS 13 en macOS Catalina. Wil je alle releasedata van Apple’s event nog eens op een rijtje zien, check dan ons artikel.

Bekijk ook

Handig overzicht: dit zijn alle releasedata die Apple bekendmaakte

Apple heeft heel veel aankondigingen gedaan en daarbij horen ook heel veel verschillende startdata. Raak je het overzicht kwijt en weet je niet meer wanneer wat beschikbaar komt? Met dit overzicht met releasedata die tijdens het Apple-event bekendgemaakt zijn, weet je precies wanneer wat komt.

iOS 13

iOS 13 is de grote software-update voor de iPhone in 2019. Belangrijke vernieuwingen waren de donkere modus, het QuickType-toetsenbord in het Nederlands en Sign in With Apple. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.

iOS 13

Reacties: 19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.