Microsoft Fluent Design system

Waarom je meer apps met Microsoft-design gaat zien

Microsoft Fluent Design toolkit
Al sinds de eerste Windows Phone in 2011 heeft Microsoft een originele stijl als het op softwaredesign aankomt. Het werkt met tegels en veel simplistische icoontjes. Dit Fluent Design system wordt nu beschikbaar gesteld voor externe ontwikkelaars.

Microsoft stelt Fluent Design toolkit beschikbaar

Hoewel de telefoons inmiddels niet meer ontwikkeld worden, leeft de software voort in Windows en Xbox-consoles. Ze noemen dit hun Fluent Design system en ze stellen het nu beschikbaar voor ontwikkelaars om te gebruiken in apps. Zij worden aangemoedigd om het Microsoft-design voor apps te gebruiken, omdat het bedrijf denkt dat dit prettiger te bedienen is.


In een interview legt Jon Friedman, hoofd design en ontwikkeling bij Microsoft, uit wat de toekomstplannen zijn met het Fluent Design system. Hij noemt het de taak van Microsoft om mensen te helpen hun doelen te bereiken, en dit design moet daarbij helpen.

Microsoft heeft onderzocht hoe mensen over de hele wereld hun telefoon gebruiken. Niet alleen de apps, maar ook hoe ze met elkaar samenwerken. Op basis daarvan is Fluent Design bedacht.

Wat heb je aan het Microsoft Fluent Design system?

Microsoft zou hiermee een verandering in het design van apps teweeg kunnen brengen. Ontwikkelaars die niet zo goed zijn in het bedenken van een goed design kunnen hiermee mooi profiteren van de ervaringen van de Microsoft-ontwerpers. Uiteraard is Microsoft zelf ook bezig met het aanpassen van haar eigen apps naar het nieuwe design.

Als meer apps gebruikmaken van Microsofts ontwerp, ga je volgens het bedrijf veel efficiënter je telefoon kunnen gebruiken. Alle iconen en menu’s zijn immers op elkaar afgestemd. Zo hoef je niet meer per app uit te vogelen hoe het werkt, omdat ze allemaal praktisch hetzelfde werken. Het zou ontwikkelaars ook kunnen inspireren om dingen anders aan te pakken.

Geen eenheidsworst
Het doel is echter niet om alle besturingssystemen zoals iOS, Android en Windows identiek te maken. Apps moeten volgens Microsoft nog wel passen binnen hun respectievelijke systemen. We zijn benieuwd hoe appontwikkelaars hiermee aan de slag gaan. Hoewel de deur open staat, is de kans dat Apple zelf ook voor Fluent Design gaat kiezen, erg klein. Het bedrijf besteedt veel tijd aan de eigen huisstijl en motiveert iOS-ontwikkelaars ook om dit over te nemen.

Wil je het hele interview lezen met achtergrondinformatie over het Fluent Design system? Dat check je bij The Verge.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.