Eerste hulp, ziekenhuis

Meer gewonden door smartphones sinds de komst van iPhone

Sinds 2007 meer klachten bij de eerste hulp
Uit nieuw onderzoek blijkt dat het aantal gewonden door het gebruik van smartphones is toegenomen. De onderzoekers bekeken het aantal hoofd- en nekkwalen, vergeleken met 20 jaar geleden. Ze wilden weten in hoeverre de opkomst van de iPhone en andere smartphones daarop invloed heeft gehad.

Meer gewonden door smartphones sinds iPhone

Volgens het onderzoek, uitgevoerd door het Amerikaanse Rutgers New Jersey Medical School, zijn de meeste klachten gerelateerd aan telefoongebruik tijdens het lopen. Hoewel de meeste klachten niet van lange duur zijn, is dit volgens de onderzoekers iets wat voorkomen kan worden door mensen meer bewust te maken van de risico’s.


Het onderzoek analyseert gegevens van de eerste hulp van ongeveer 100 Amerikaanse ziekenhuizen tussen 1998 en 2017. Zo’n 2500 patiënten die er over de vloer kwamen, konden hun klachten afschuiven op hun telefoon. Er wordt geschat op een ruime 14.000 klachten in het hele land.

Daarbij is het opmerkelijk dat het aantal patiënten merkbaar toenam sinds 2007. In dat jaar werd de eerste iPhone aangekondigd, en nam de populariteit van de smartphone toe. De cijfers laten zien dat er vóór 2007 hoogstens 5 op een miljoen mensen klachten kregen. In 2016 is dat aantal opgelopen tot wel 29 mensen, bijna zes keer zo veel. In onderstaande grafiek zien we een duidelijke toename sinds 2007.

Meer gewonden sinds 2007
Bron: Head and Neck Injuries Associated With Cell Phone Use, JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery journal

Hoewel smartphones voor de iPhone al populairder werden, was dit toestel de eerste kaskraker van formaat op de Amerikaanse markt. Ook het aantal functies op de iPhone was flink hoger dan op de meeste andere telefoons, wat ervoor zorgde dat het apparaat meer afleiding veroorzaakte. Volgens de onderzoekers heeft de iPhone dus daadwerkelijk een impact op de resultaten.

Eén van de onderzoekers vindt het gek dat zoveel mensen op hun telefoon zitten tijdens het lopen:

Niemand met een gezond verstand zou een boek lezen tijdens het lopen. Waarom zouden ze dan al lopend een heel artikel lezen op hun telefoon? Iedereen doet het, iedereen. Ik doe het ook.

Gewonden door rijden en appen, maar ook door games

De onderzoekers vinden het gevaarlijk, maar inmiddels ook wel noodzakelijk dat iedereen altijd en overal toegang heeft tot apps en internet. De klachten die op de eerste hulp werden gemeld zijn grotendeels niet heel kwalijk, maar met een beetje pech kan het erg slecht uitpakken. 33% van de klachten gaan over het gezicht. Zo hebben mensen gebroken neuzen en sneetjes, maar ook ogen en oogleden werden aangetast. De gebroken neuzen kwamen deels door mensen die hun telefoon uit hun handen lieten glippen.

Ongeveer 60% van de patiënten is tussen de 13 en 29 jaar oud. Ongeveer de helft daarvan gebruikte de telefoon tijdens het rijden. Negentig personen liepen zelfs verwondingen op tijdens het spelen van Pokémon Go. Overigens denken de onderzoekers dat hun uitkomst lager is dan het daadwerkelijke aantal. “Niet iedereen meldt zich bij de eerste hulp omdat ze zich schamen, of denken geen hulp nodig te hebben.”

In Nederland zijn inmiddels al maatregelen genomen tegen dit soort verwondingen. We kennen sinds juli 2019 een appverbod op de fiets. Fietsers moeten daardoor óf hun telefoon lekker in hun zak of tas houden, óf een houder kopen. Ben je op zoek naar zo’n houder? Check dan ons overzicht met handige telefoonhouders op de fiets.

Bekijk ook

Fietshouders voor iPhone: zo hou je je handen aan het stuur!

Gebruik je je iPhone op de fiets om leuke fietsroutes te vinden of om je fietsprestaties te meten tijdens het wielrennen of mountainbiken? Of zoek je een iPhone-fietshouder voor dagelijks gebruik? Met deze accessoires kun je tijdens het fietsen je handen vrijhouden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.