MacBooks in het onderwijs

Deze Macs zijn geschikt voor macOS Sonoma

En sommige functies vereisen Apple Silicon
Welke Macs krijgen een update naar macOS Sonoma? We zetten op een rijtje wat de minimale systeemeisen zijn, zodat je zeker weet of jouw Mac op 26 september naar macOS 14 te updaten is!
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Elk jaar brengt Apple een grote update voor de Mac uit en in 2023 is dat macOS 14 Sonoma. Heb je een recente Mac, dan is er niets aan de hand, maar mensen met een wat eerder model zaten in spanning te wachten op de aankondiging. Krijgt jouw Mac de gratis update naar macOS Sonoma? We zetten de geschikte devices voor je op een rijtje.

Dit zijn de geschikte Macs voor macOS Sonoma 14

Helaas zijn er wat afvallers ten opzichte van macOS Ventura, de grote update van vorig jaar. De onderstaande modellen kun je updaten naar macOS 14:

Is jouw Mac niet geschikt? Dan kun je met de Opencore Legacy Patcher toch proberen Sonoma werkend te krijgen op Macs uit de periode 2007 tot en met 2019.

Bekijk ook

macOS Sonoma nu te installeren op 83 oudere Mac-modellen

Heb je een oudere Mac die niet geschikt is voor macOS Sonoma, dan kun je toch de sprong wagen met een speciale tool.

2023 MacBook Pro 16-inch review
Deze 16-inch MacBook Pro uit 2023 krijgt gegarandeerd alle nieuwe functies.

Deze macOS Sonoma-functies krijg je alleen op Apple Silicon

Heb je een Intel Mac, dan zullen bepaalde functies niet beschikbaar zijn, ook al is jouw Mac in staat om de update te installeren. Het gaat om deze 5 features:

  • Presenter Overlay: Hierbij kun je een presentatie geven, waarbij je scherm gedeeld wordt op de achtergrond, terwijl jij op de voorgrond wordt geprojecteerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de functie ‘Lift Subject from Background’. Jouw lichaam (gefilmd door de webcam) wordt als een extra laag over de inhoud van de presentatie gelegd. Hiervoor is een krachtige Mac met Neural Engine vereist.
  • Kortere Hey Siri: Het nieuwe afgekorte activeringswoord ‘Siri’ werkt alleen op Macs met Apple Silicon en AirPods Pro 2022. Werkt bovendien alleen in het Engels, niet in het Nederlands.
  • Game Mode: Games krijgen prioriteit van de CPU en GPU, terwijl ook de vertraging (latency) bij gebruik van draadloze accessoires wordt geminimaliseerd. Werkt alleen bij Apple Silicon.
  • Nieuwe functies voor schermdelen: mogelijk dankzij de geavanceerde media-engine en die vind je alleen op Apple Silicon Macs.
  • Made-for-iPhone gehoorapparaten koppelen met de Mac: Werkt alleen op Macs met Apple Silicon, met uitzondering van modellen met standaard M1-chip.

macOS Sonoma op MacBooks en iMac

Deze Macs krijgen geen macOS Sonoma

Zoals gezegd zijn er dus afvallers, waaronder een paar populaire modellen. Heb je een Mac uit het onderstaande lijstje? Dan krijg je helaas geen update naar macOS Sonoma, maar is macOS Ventura voor jou de laatste grote update.

Apple brengt voor deze Macs overigens nog wel soms beveiligingsupdates uit wanneer dat nodig is. Nieuwe functies hoef je echter niet te verwachten voor deze modellen.

Weet je niet precies welke MacBook je hebt? Lees dan ons overzicht met alle MacBook-modellen. We hebben ook een apart overzicht van Mac-desktopmodellen, waarin je leest hoe je kan checken welke Mac-desktop je hebt.

Lees ook ons overzicht van macOS Sonoma

Bekijk ook

macOS Sonoma nu beschikbaar voor de Mac

macOS 14 Sonoma is de grote update voor de Mac in 2023 en hij staat nu voor je klaar. Alles over macOS Sonoma downloaden, de verbeteringen en meer lees je op deze overzichtspagina!

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.