Flurry Screensaver

Deze Mac screensavers zijn écht de moeite waard!

Wellicht heb je al tijden dezelfde screensaver of schermbeveiliging op je Mac. Tijd voor verandering! In deze gids vind je de mooiste, grappigste en simpelweg de beste screensavers voor Mac die we konden vinden.

De beste Mac-screensavers

Als je weinig aandacht aan je Mac-screensaver besteedt, heb je er vermoedelijk nooit over nagedacht ‘m eens te veranderen. Er is zoveel keuze uit screensavers voor de Mac, dat je misschien niet weet waar je moet beginnen. We hebben flink voor je zitten zoeken en zetten in deze gids de beste, mooiste en leukste screensavers op een rij. Maar eerst leggen we uit hoe je een andere screensaver instelt.

  1. Screensaver wijzigen
  2. Screensaver installeren
  3. Mooie screensavers

macOS screensaver wijzigen

Het veranderen van je screensaver is vrij eenvoudig. Daarvoor hoef je maar een paar stappen te zetten:

  1. Open de Systeemvoorkeuren.
  2. Selecteer vervolgens de optie Bureaublad en schermbeveiliging.
  3. Links in beeld zie je vervolgens een overzicht met alle mogelijke screensavers. Dubbelklik op een screensaver om hem in te stellen.

Mac screensaver instellen

Mac screensaver installeren

Als je geen genoegen neemt met de screensavers die Apple je standaard biedt, zal je een extra stap moeten ondernemen. Daarvoor moet je een screensaver downloaden en installeren. Als je een leuke nieuwe screensaver gevonden hebt, neem dan deze stappen:

  1. Download het .dmg of .saver-bestand.
  2. Vervolgens dubbelklik op het bestand. In een aantal gevallen gaat het om een .dmg-bestand, dat je moet openen en waarbinnen je een .saver-bestand aan zal treffen. Dubbelklik op dat laatste type en vervolgens wordt de screensaver geïnstalleerd.

De mooiste Mac screensavers!

Nu duidelijk is hoe je een screensaver kan toevoegen of installeren, is het tijd voor onze lijst met de mooiste, leukste of grappigste screensavers. Hieronder vind je – in willekeurige volgorde – tien goede opties!

Brooklyn screensaver voor Mac

#1 Brooklyn screensaver met Apple-logo’s
Onze favoriet is de screensaver met Apple-logo’s. Het gaat hier om een onofficiële screensaver, die is gemaakt met logo’s van Apple’s oktober 2018-evenement. Het is een collectie met verschillende animaties van Apple-logo’s, waar je meteen vrolijk van wordt. Eventueel kun je ook de tijd erbij laten vertonen. In onderstaande tip leggen we uit hoe je de Brooklyn-screensaver met de Apple-logo’s instelt.

Bekijk ook

Zo krijg je geanimeerde Apple-logo's als screensaver op je Mac

Heb je een beetje genoeg van de standaard screensavers van Apple? Deze gratis screensaver laat mooie, geanimeerde Apple-logo's zien. Hoe je dit downloadt en instelt leggen we uit in deze tip.

#2 Soundstream
Misschien wel de meest innovatieve screensaver op deze lijst: Soundstream. Deze screensaver maakt gebruik van de microfoon van je Mac en genereert op basis daarvan een kleurrijke screensaver die reageert op het omgevingsgeluid. Speel je muziek af, dan werkt hij op de beat van de muziek. Downloaden kan via PCCheese.net.

Soundstream

#3 GridLock: klok op je scherm
Als je de standaard screensaver van Apple – Flurry genaamd – ingeschakeld hebt, zie je in beeld ook de tijd. Als je het tijdstip veel groter wil zien, is GridLock wellicht een mooie optie. Deze toont in woorden de tijd. GridLock downloaden doe je via deze link.

GridLock Screensaver

#4 Spelletje Pong!
Een klassieker is natuurlijk het spelletje Pong. Deze screensaver is ontwikkeld door programmeur Mike Ash en combineert een klok met het klassieke spelletje Pong. De software speelt in principe gewoon een spelletje Pong tegen zichzelf. De linkerkant wint elk uur en de rechterkant elke minuut. Zo geeft de score de tijd weer. Downloaden kan op de site van Ash.

pongSaver

#5 Speedsaver screensaver
Misschien ken je het fenomeen van speedruns wel. Zo niet: dat zijn video’s of livestreams op Twitch, waarbij mensen proberen een game zo snel mogelijk uit te spelen. Die video’s komen vaak op YouTube of andere videosites te staan en daar maakt deze screensaver dankbaar gebruik van. Als je screensaver aanspringt, zie je namelijk video’s van mensen die een speedrun doen van een bekende game. Downloaden kan op de site van GitHub.

SpeedSaver

#6 Kernel Panic screensaver
We hopen dat je het nooit echt hoeft mee te maken: Kernel Panic. Mocht het ooit zover komen, dan stopt je mac met werken omdat er een fout is die alle programma’s laat vastlopen. Je device moet dan opnieuw opgestart worden. Daarbij krijg je onderstaand scherm te zien. Iets wat je niet graag wil meemaken dus. Mocht je graag je collega’s laten schrikken, moet je vooral de Kernel Panic-screensaver installeren.

Kernel Panic

#7 iOS Lockscreen screensaver
Wil je dat je mac-scherm er uitziet als dat van een iPhone of iPad? Dat kan met deze geinige screensaver. Hij is ontworpen om aan iOS8 te doen denken, dus helaas gaat het niet om de meest actuele versie. Heel erg is dat wat ons betreft niet, want zo ziet je mac er meteen lekker retro uit. Downloaden kan hier.

iOSLockscreen

#8 Screensson
Screensson is een unieke screensaver die patronen maakt, door willekeurige vormen op elkaar te stapelen. Dat gebeurt met 340 individuele foto’s en 19 voorgeladen kleurpaletten. Daardoor zijn er volgens de ontwikkelaar oneindig veel mogelijkheden voor hoe deze screensaver er uiteindelijk uit komt te zien. Downloaden kan op de site van ontwikkelaar Siggi Eggertson.

Screensson

#9 Aerial screensaver
Een mooie vondst van Apple is de Aerial-screensaver. Die bestaat uit een opname van vermoedelijk een drone die door de lucht zweeft en langzaam langs bijvoorbeeld een prachtig monument of door een metropool zweeft. Waar deze eerst alleen voor je Apple TV beschikbaar was, hebben handige ontwikkelaars hem nu ook voor je mac beschikbaar gemaakt. Downloaden doe je op GitHub. Lees ook onze tip over het bekijken van de Aerial-screensavers op je Mac.

Aerial

#10 The Matrix
Fan van de Matrix-films? Of hou je er gewoon van als je beeldscherm eruit ziet alsof er een boel ingewikkelde code op te zien is? Download dan vooral deze Matrix-screensaver. Matrix Mania is te downloaden op de site Screensavers Planet.

Matrix Mania

Suggesties van lezers

Deze suggesties voor leuke screensavers kregen we toegestuurd van iCulture-lezers:

  • SaveHollywood: een screensaver waarbij je je eigen films kunt gebruiken.
  • Fliqlo is een digitale versie van een ouderwetse flipklok. Je kan hem instellen als screensaver, zodat je altijd de tijd kan zien.

Hieronder vind je nog meer tips om je Mac een mooier uiterlijk te geven, namelijk met wallpapers!

Uiteraard zijn er ook diverse iPhone-wallpaper apps.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

macOS

macOS is het besturingssysteem van de Mac. Voorheen werd dit ook wel Mac OS X of OS X genoemd. Kenmerkend zijn naast de versienummers ook de namen van de verschillende varianten, zoals macOS Big Sur (macOS 11) en macOS Mojave (macOS 10.14). macOS regelt alle systeemfuncties van je Mac en stuurt alle apps aan. Voor macOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging.

macOS