macOS Monterey

macOS Monterey FAQ: de belangrijkste vragen beantwoord

Wanneer komt macOS Monterey? Welke functies zitten erin en werkt alles op mijn Mac? Wat gaat er veranderen? In deze macOS Monterey FAQ vind je antwoorden op deze en allerlei andere vragen.

macOS Monterey FAQ: antwoorden op jouw vragen

In oktober brengt Apple macOS Monterey uit, de nieuwste versie van het macOS-besturingssysteem. Sinds juni was Apple bezig met de beta’s, om een zo stabiel mogelijke update klaar te hebben voor het najaar. Je hebt misschien al veel gelezen over macOS Monterey, maar je kan evengoed nog met vragen zitten. In deze macOS Monterey FAQ lees je de antwoorden op allerlei vragen over deze Mac-update.

#1 Wat is macOS Monterey?

macOS Monterey, ook wel macOS 12 genoemd, is de grote najaarsupdate van 2021 voor de Mac-desktops en MacBooks. Voor alle recente apparaten brengt Apple eens per jaar een grote update uit, daarna gevolgd door allerlei aanvullende en kleinere updates. Met macOS Monterey geeft Apple weer het startsein voor een nieuwe versie. Het is de opvolger van macOS Big Sur. Die update verscheen in 2020 en bracht een nieuw ontwerp en andere grote verbeteringen.

https://www.iculture.nl/macos/macos-monterey/

#2 Wanneer komt macOS Monterey uit?

Apple brengt macOS Monterey uit op 25 oktober 2021, vanaf ongeveer 19:00 ’s avonds Nederlandse tijd. De update zal dan gratis beschikbaar zijn.

De releasedatum van macOS Monterey ligt in lijn met de voorgaande macOS-updates. Alleen macOS Big Sur kwam later, want die verscheen vorig jaar in november.

macOS functies in Monterey

#3 Ik wil nu al installeren, kan dat?


Ja, want de update is nu voor iedereen beschikbaar. In ons overzichtsartikel over macOS Monterey lees je precies wat je moet doen om de update te installeren. Heb je hulp nodig bij de installatie van macOS Monterey, lees dan ons artikel met stappenplan hoe je je kan voorbereiden op de installatie.

Bekijk ook

Zo bereid je je voor op het installeren van macOS Monterey

Vandaag verschijnt macOS Monterey! Ben je van plan om macOS Monterey te installeren, lees dan goed ons stappenplan hoe je je Mac en jezelf kan voorbereiden.

#4 Voor welke MacBooks en Mac-computers verschijnt macOS Monterey?

Wat ook belangrijk is om te weten, is of jouw Mac wel geschikt is voor macOS Monterey. Op deze modellen kan de update geïnstalleerd worden:

Ten opzichte van macOS Big Sur vallen er enkele modellen af, zoals de MacBook Pro uit 2013. Lees ook ons artikel over de geschikte Macs voor macOS 12 Monterey.

Bekijk ook

Deze Macs zijn geschikt voor macOS 12 Monterey

Welke Macs krijgen dit najaar een update naar macOS 12 Monterey? De update is nu officieel aangekondigd, zodat we weten welke modellen wel en geen update krijgen.

#5 Wat is er allemaal nieuw in macOS Monterey?

Hoewel macOS Monterey lang niet zo’n grote update is als macOS Big Sur, zit er toch een aantal handige verbeteringen in. Dit zijn de belangrijkste functies van macOS Monterey:

  • AirPlay: De Mac is nu ook een AirPlay-ontvanger. Speel muziek af vanaf je iPhone of iPad naar de speakers van je Mac.
  • Siri Shortcuts: De Opdrachten-app komt ook naar de Mac en synchroniseert met je iPhone en iPad. Je kan daarmee allerlei automatiseringen instellen voor dagelijkse, maar ook ingewikkelde taken.
  • Safari: Safari krijgt een nieuw design als onderdeel van Safari 15.1. Deze is ook beschikbaar voor macOS Big Sur en macOS Catalina.
  • Livetekst: Selecteer en kopieer tekst uit afbeeldingen en meer.
  • Universal Control (binnenkort): Bedien je Mac en iPad met één enkele muis of trackpad. Verplaats je cursor eenvoudig van het ene apparaat naar het andere en kopieer en plak tekst, documenten en meer tussen apparaten.
  • SharePlay (binnenkort): Kijk samen met FaceTime-gesprekspartners naar streamingdiensten, luister samen naar muziek en meer.

macOS Monterey bevat ook een aantal functies die je in iOS 15 vindt, zoals de nieuwe Focus-modus. Er zijn ook diverse andere verbeteringen die je al kent van de iPhone en met macOS Monterey ook naar de Mac komen. Je leest erover in ons artikel over de beste macOS Monterey-functies.

Bekijk ook

Round-up: Onze 10 favoriete (toekomstige) functies van macOS Monterey

In macOS 12 Monterey hebben we allerlei interessante functies aangetroffen. Maar welke zijn onze favoriet? Dat lees je in deze round-up van de beste verbeteringen in macOS Monterey, volgens de redactie van iCulture.

#6 Wat gaat er allemaal veranderen in macOS Monterey?

Op het eerste gezicht verandert er niet zo heel veel in macOS Monterey. Qua design is deze versie nagenoeg gelijk met macOS Big Sur. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je Mac er ineens heel anders uit ziet als je de update hebt geïnstalleerd.

Toch is er wel een aantal dingen dat verandert. Niet storen is nu veel uitgebreider dankzij de Focus-modus. Daarmee kan je per activiteit een soort niet storen-modus instellen, waarbij de meeste apps niet maar sommige apps weer wel meldingen mogen sturen. Je maakt bijvoorbeeld een focus aan voor werk of school.

Safari macOS Monterey

Misschien wel de grootste verandering waar je aan moet wennen, is Safari. Als Safari jouw standaardbrowser is, kan de nieuwe Compact-weergave in het begin even wennen zijn. Zo kleuren de Safari-tabbladen mee en worden de tabbladen naast de adresbalk getoond. Gelukkig kun je via een instelling de weergave van Safari-tabbladen wijzigen naar de traditionele afzonderlijke weergave, mocht je de verandering niets vinden. Deze afzonderlijke weergave is overigens standaard geselecteerd.

#7 Werken alle functies op mijn Mac?

Hoewel veel functies voor alle Macs beschikbaar zijn die kunnen draaien op macOS Monterey, is er ook een aantal functies die alleen op nieuwere modellen werkt. Het gaat dan met name om functies die alleen werken op een Mac met Apple Silicon-chip. Een aantal voorbeelden zijn de ruimtelijke audio, portretmodus in FaceTime en de 3D-wereldbol in Apple Kaarten. Lees ook ons artikel met macOS Monterey-functies die alleen op een M1 Mac werken.

Bekijk ook

Deze macOS Monterey-features werken alleen met Apple Silicon

Er komen heel wat nieuwe functies in macOS Monterey beschikbaar, maar lang niet allemaal zijn ze te gebruiken op Macs met Intel-processor. Voor de functies die we in dit artikel bespreken heb je een Mac met Apple Silicon nodig.

#8 Wat is Universal Control en wat heb ik nodig?

We noemden het eerder al: de nieuwe functie Universal Control. Dit is een nieuwe aankomende functie waarmee je eenvoudiger tegelijkertijd kan werken aan een Mac en iPad. Je hoeft alleen maar je iPad naast je Mac te zetten en de cursor te bewegen van je Mac scherm naar je iPad toe. Je kan daarvoor gewoon je Mac-trackpad of muis gebruiken. Behalve tussen Mac en iPad werkt het ook tussen meerdere Macs. Je hebt dus een Mac en een iPad nodig. Helaas is Universal Control op moment van schrijven nog niet te gebruiken. Apple zegt dat de functie later dit najaar beschikbaar komt in een aanvullende update van macOS Monterey.

Universal Control op WWDC

De geschikte modellen zijn de MacBook Pro (2016 en nieuwer), MacBook (2016 en nieuwer), MacBook Air (2018 en nieuwer), iMac (2017 en nieuwer), iMac (5K Retina 27-inch, eind 2015), iMac Pro, Mac mini (2018 en nieuwer) en Mac Pro (2019). Voor de iPad heb je een iPad Pro, iPad Air (3e generatie of nieuwer), iPad (6e generatie of nieuwer) of iPad mini (5e generatie of nieuwer) nodig.

#9 Verdwijnt Automator door de komst van Siri Shortcuts?

In macOS Monterey brengt Apple Siri Shortcuts naar de Mac. Maar de Mac is geen onbekende als het om automatiseringen gaat. Met AppleScript en Automator kun je nu ook al allerlei ingewikkelde automatiseringen maken. Apple heeft gezegd dat Automator voorlopig nog blijft bestaan en ook blijft werken zoals het nu doet. Maar uiteindelijk zou alles wel over gaan naar de Opdrachten-app. Wanneer dat is, is nog niet duidelijk. Apple maakt het wel mogelijk om je bestaande Automator-opdrachten over te zetten naar Siri Shortcuts.

Bekijk ook

Zo werkt de Opdrachten-app op de Mac

Siri Shortcuts zijn ook op de Mac te gebruiken. In deze gids leggen we uit hoe de Opdrachten-app op de Mac werkt en hebben we wat aanraders voor je, waaronder Opdrachten starten vanuit het deelmenu.

#10 Ben ik verplicht om de nieuwe functies te gebruiken?

Apple verplicht je niet om te updaten naar macOS Monterey als jij dat niet wil. Apple brengt vaak ook nog beveiligingsupdates voor de vorige macOS-versies uit, dus zelfs als je op macOS Big Sur (of zelfs ouder) blijft, is je Mac veilig om te gebruiken. Ben je eenmaal wel geüpdatet, dan ben je nog steeds niet verplicht om sommige functies te gebruiken. Zelfs niet storen werkt nog grotendeels zoals je gewend bent, ook als je de geavanceerde functies van Focus niet wil gebruiken. Een aantal verbeteringen van Safari zijn, zoals eerder al gezegd, apart in te stellen. Je kan dan alsnog kiezen voor de meer vertrouwde indeling en weergave.

#11 Wordt mijn Mac trager met macOS Monterey?

Apple heeft de update de afgelopen maanden uitvoerig getest. Diverse ontwikkelaars en publieke betatesters hebben de update gedraaid op een breed scala aan modellen. De algemene ervaringen is dat macOS Monterey prima draait op veel verschillende Macs. De update zorgt niet voor aanzienlijk betere prestaties, maar over het algemeen wordt je Mac er ook niet trager van.

Toch houden we nog een slag om de arm, omdat we geen garantie kunnen geven voor alle modellen. Vooral de oudere Macs kunnen last krijgen van wat haperingen. Als je twijfelt, kun je daarom het beste de reacties van andere gebruikers afwachten.

#12 Zitten er nog bugs in macOS Monterey?

Onze ervaringen met macOS Monterey zijn goed. We zijn tijdens het testen geen grote bugs tegengekomen, maar helemaal uitsluiten doen we het ook niet. Dergelijke grote updates brengen altijd veel veranderingen en op verschillende configuraties en modellen kan dat verschillende resultaten opleveren. De ervaring leert dat er de dagen na zo’n grote update een aantal kleine bugs boven komen drijven, doordat een veel grotere groep gebruikers de update installeert. Ook hier adviseren we dus vooral de reacties af te wachten. Op de avond van de release hebben we op iCulture een Praat mee-artikel met de eerste ervaringen van gebruikers.

Lees ook onze review van macOS Monterey, waarin we de nieuwe functies onder de loep genomen hebben en onze ervaringen met je delen.

https://www.iculture.nl/macos/macos-monterey/review/

#13 Moet ik meteen updaten zodra macOS Monterey uit is?

Nee, het is niet nodig om meteen je Mac te updaten. Je kunt updaten wanneer het jou het beste uit komt. Je kunt er zelfs voor kiezen om de komende maanden of jaren nog op macOS Big Sur of een oudere versie te blijven. Apple brengt vaak nog beveiligingsupdates uit voor oudere macOS-versies, dus zelfs als je niet de nieuwste versie hebt blijf je beschermd tegen beveiligingslekken.

Als je automatische updates aan hebt staan, hoef je niet bang te zijn dat macOS Monterey automatisch geïnstalleerd wordt. Je Mac kan de update wel alvast downloaden, maar dergelijke grote updates moet je altijd zelf handmatig installeren. Tussentijdse updates worden meestal wel automatisch geïnstalleerd, als je dat aan hebt staan.

Meer over macOS Monterey
Heb je na het lezen van deze macOS Monterey FAQ nog verdere vragen over de update? In onze andere artikelen lees je meer over de verbeteringen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
juni 2022