MacBook Pro 2021 met notch

Sommige apps hebben moeite met de MacBook-notch en daar is een opmerkelijke oplossing voor

De MacBook Pro 2021 heeft een notch voor de camera en meer, met links en rechts ernaast de vernieuwde menubalk. Maar wat als er zoveel in de menubalk staat dat de notch in de weg zit? Dat kan problemen geven, maar er is een instelling om dit te voorkomen.

De MacBook Pro 2021 heeft een geheel nieuw Liquid Retina XDR-display van mini-LED. Apple heeft ervoor gekozen om de schermranden zo dun mogelijk te maken, maar moest daarbij wel rekening houden met de inkeping bovenaan het scherm, ook wel de notch genoemd. Er wordt daardoor een hap uit de menubalk genomen. Eerder was al duidelijk dat de muiscursor achter de notch langs kan gaan, maar hoe zit dat met knoppen in de menubalk? Apps die niet aangepast zijn kunnen content achter de notch tonen. Er is een instelling voor om dit probleem te omzeilen, al zal dit niet bij iedereen in de smaak vallen.

MacBook Pro notch kan knoppen in menubalk in de weg zitten

YouTuber Quinn Nelson liet in een video op Twitter zien hoe apps zich kunnen gedragen. Een voorbeeld dat hij gebruikt is de app iStat Menus, waarmee je allerlei statistieken van je Mac kan bekijken via icoontjes in het rechter deel van de menubalk. De desbetreffende app is nog niet bijgewerkt voor de MacBook Pro en plaatst daardoor sommige icoontjes achter de notch, waardoor ze niet goed zichtbaar zijn. Dit kan dus een probleem geven als je een app gebruikt die heel veel icoontjes in de menubalk toont.

In een tweede video laat hij zien hoe het linker deel van de menubalk met de extra opties reageert op de notch. Daarbij verschijnen de items niet achter de notch, maar er omheen. Nelson merkt op dat de icoontjes aan de rechter kant daardoor plek moeten maken en daardoor verdwijnen, maar dat heeft niks met de notch te maken. Ook op een MacBook zonder notch kunnen icoontjes tijdelijk verdwijnen als een app zoveel menubalk opties heeft dat er geen plek genoeg voor is.

Apple’s oplossing: het gehele display verkleinen

Apple blijkt voor dit soort situaties een oplossing te hebben bedacht. Zoals uitgelegd in een nieuw supportdocument, kun je met de optie Maak passend onder ingebouwde camera ervoor zorgen dat er geen content achter de notch kan verschijnen. Wat de functie doet is simpelweg het complete scherm verkleinen, door niet alleen aan de bovenkant maar ook links en rechts zwarte randen te plaatsen. Het scherm lijkt daardoor meer op dat van de vorige generaties MacBook Pro. Je verliest daardoor wat schermruimte

De optie kun je per app inschakelen, zodat het scherm automatisch aangepast wordt als de app actief is, zelfs op de achtergrond. Alle andere apps die in dezelfde space geopend worden, worden in dit verkleinde scherm getoond totdat je de app waar de optie voor ingeschakeld is helemaal afsluit. Je schakelt het in door de Finder te openen en naar Apps te gaan. Klik dan met je rechter muisknop op een app en kies voor Toon info. Vink dan de optie Maak passend onder ingebouwde camera aan.

MacBook Pro notch maak passend onder ingebouwde camera-optie.

Gebruikers zijn niet allemaal even tevreden over de geboden oplossing, omdat dit de resolutieschaal aanpast. Het zou ons daarom niets verbazen als Apple na de feedback van gebruikers naar een meer elegantere oplossing zoekt in een toekomstige update van macOS.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. Ze zijn voorzien van de nieuwe M1 Pro-chip of de nog krachtiger M1 Max-chip. Hier zit geen Touch Bar meer in. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro
8 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.